exercitiu-apropiere-in-familie
Familie

Exercițiu de apropiere emoțională în familie

Familia din zilele noastre este pe fugă, agitată, stresată. Aud și simt (pe propria familie) că timpul petrecut împreună este puțin. Ambii parteneri lucrează, copiii sunt la grădiniță/școală până la orele 17-18, iar după ce ajung acasă sunt cu toții obosiți. Cei mai mulți copii sunt duși la o alta activitate după finalizarea grădiniței/școlii și ajung să-si petreacă doar cina împreuna (intr-un caz fericit), pentru ca mai apoi toată lumea să se culce.  Ziua următoare o iau de la capăt, cu același program, în speranța weekend-ului care va veni pentru a-si reîncărca bateriile.

Să poti ține o familie împreună în ritmul acesta necesită efort. Se poate, dovada sunt familiile care fac asta. Dar e nevoie de multă conștientizare cu privire la valorile proprii, de prezență și de implicare.

Acel timp puțin petrecut împreună, ne poate aduce mai aproape unii de alții, dar e important să știm cum să-l petrecem.

Să avem în gând mereu: Pentru a te conecta emotional cu celălalt în primul rând e nevoie sa stai cu el. 

Am descoperit de curând un exercițiu care este la îndemâna noastră, a tuturor, pentru a ne putea conecta unii cu ceilalți si pe care sa-l transformam intr-o rutină zilnică.

Este necesar sa ne stabilim una din mesele pe care le vom servi împreuna, toti. Poate fi micul dejun, poate fi cina, prânzul, in funcție de programul familiei. Important este sa fie in tihnă, nu pe fugă. Mă gândesc acum la mic-dejun, dacă credeți ca nu e timp suficient dimineata, dacă ii grăbiți pe copii sa mănânce mai repede pentru a ajunge la grădinița/școala/serviciu, atunci alegeți un alt moment.

Presupune anumite reguli, simple și de bun simț:

1. Odată așezati la masa, apreciem într-un moment de recunoștință bucatele de pe masa si persoana care a pregătit totul. In casele de creștini, acesta este si momentul de rugăciune dinaintea mesei. 

2. Vorbim despre noi, pe rând, despre ceea ce ni s-a întâmplat in ziua respectiva (dacă servim cina) sau despre planul zilei din fata noastră (dacă este mic-dejunul). Aici, în funcție de dinamica fiecărei familii, se pot alege diverse subiecte tematici.

Spre exemplu: fiecare poate spune ce l-a făcut fericit în ziua respectivă, ce i-a creat teamă, ce și-ar fi dorit să realizeze și nu a reușit. Ascultam si nu întrerupem, intervenim când ni se solicita acest lucru sau după ce partenerul de la masa a terminat ideea.

3. Nu folosim tablete, telefoane, televizor pornit. Chiar dacă se ajunge la ideea de a-i arăta celuilalt pe telefon o poză haioasă, un articol, o informație prețioasă, se va amâna acel moment până se termină masa. Scopul acestui moment este a fi acolo, cu toții, și fizic și mental.

Acest exercitiu este la îndemâna noastră, a tuturor. E important însă sa fim acolo 100%, sa-l ascultam pe cel care ne vorbește si sa ne lăsam gândurile proprii/frământările deoparte.

Poate o să spuneți “ce banalitate mai este și asta?”, de aceea vă propun sa nu ma credeți si sa încercați timp de o săptămana în casele voastre. Apoi scrieți-mi ce ați constatat, dacă v-a ajutat in creșterea legăturii emoționale cu cei dragi.

Fericirea în familie se acunde în cele mai mărunte aspecte ale vieții petrecute împreună!

O zi frumoasa vă doresc!

 

Sursa foto: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *