Sunt la a patra experiență de sarcină și naștere și tot nu știu suficient. Fiecare experiență este unică în felul ei, fiecare sarcină e dusă altfel de corp, iar nașterile și ele au specificul lor.
Nu se pot compara pentru aceeași femeie, cu atât mai puțin între femei.
La fiecare sarcină și naștere m-am documentat și am căutat să înțeleg mai multe. Și acum realizez că în fiecare etapă am dat peste resursele pe care eram pregătită să le asimilez la momentul respectiv.
Documentarea și cunoașterea scad anxietatea. Sarcina, nașterea și primul an din viața copilului sunt cu atâtea semne de întrebare, cu atâtea schimbări hormonale, de rutină, de identitate. Inevitabil apare îngrijorarea, își face resimțită prezența anxietatea. Așa că ajută să citim, să înțelegem rațional, să dăm spațiu emoțiilor firești acestei perioade acasă sau în terapie.
Experiența acestei sarcini m-a apropiat de niște resurse altfel decât cele pe care le-am găsit în 2012-2013, 2014-2015, 2017-2018. Ceea ce este interesant e că toate aceste resurse existau și atunci, dar cumva eu nu am ajuns la ele. Îmi spun că acum am fost pregătită să le văd.
1.Mindfulness naștere conștientă – Antrenarea minții, corpului și inimii înainte și după naștere
Este o carte scrisă de Nancy Bardake, moașă și asistentă medicală acreditată cu o lungă experiență în domeniu. Ea a lucrat cu Jon Kabat-Zinn, profesor care a dezvoltat Clinica de Reducere a Stresului, Centrul pentru Mindfulness și autorul unui instrument de lucru valoros, reducerea stresului prin mindfulness (MBSR = Mindfulness Based Stress Reduction).
Plecând de la MBSR, Nancy a dezvoltat un program dedicat familiilor care așteaptă un copil: Programul pentru Naștere și Parentaj bazat pe Mindfulness (MBCP = Mindfulness-Based Childbirth and Parenting).
Întreaga carte este o descriere a acestui program, a întâlnirilor efectuate cu grupurile și activitățile desfășurate cu scopul de a crea un mindset diferit față de tot ce știm din media și din alte experiențe povestite, cu o pregătire a minții, corpului, emoțional.
Este explicat procesul nașterii concret, ce se întâmplă în corpul femeii, ce se întâmplă cu copilul.
Este valoroasă de asemenea perspectiva pe care o aduce asupra travaliului și crearea unui mindset pe care să-l avem în acele momente. A rămas cu mine ideea aceasta a contracției, pe care am învățat să o vedem ca pe o durere de care să fugim, să scăpăm. Însă Nancy vine și aduce perspectiva durerii care transformă, în câteva ore este o schimbare enormă care se produce în corpul nostru, cu copilul nostru și în viața noastră.
Nancy aduce și perspectiva contracției altfel: cum ar fi să privim contracția ca o expansiune? Să vizualizăm ca și cum devenim mai spațioase, mai deschise, mai lejere.
Sunt tehnici concrete de gestionare a durerii din timpul travaliului, poziții utile pentru angajarea mai ușoară a copilului, cum ne poate susține partenerul în acele momente.
Autoarea vine și cu idei utile pentru perioada imediat următoare nașterii, despre alăptare și despre cum să integrăm mindfulness în viața noastră de zi cu zi.
Sunt multe exerciții și idei valoroase, e de luat și de parcurs.
Las aici acest grafic care ne ajută să vedem ce se întâmplă când suntem într-o stare de conștiență în timpul travaliului:
2. Ghidul de naștere la Inei May
Ina May este una dintre cele mai cunoscute moașe din State, ea a înființat The Farm – un loc dedicat nașterilor acasă cu moașe autorizate. Legea din SUA este diferită de cea de la noi în privința nașterilor, așa că e nevoie să privim în contextul lor această practică.
Cartea adună laolaltă poveștile a zeci, dacă nu sute de femei despre nașterile lor, cu toate provocările de rigoare. Nu sunt povești care să sperie, ci povești care aduc o perspectivă reală asupra procesului de naștere. Sunt femei care nasc ușor, care nasc mai greu – durează mai multe ore, sunt femei care călătoresc câteva ore să poată naște, nu e totul roz si ușor. Citindu-le dezvăluirile, senzația care mie mi-a fost adusă este că pot, am simțit împuternicire.
Regăsim în carte:
- despre legătura dintre minte și corp – cum gândurile noastre pot bloca sau pot susține travaliul
- pașii travaliului și ceea ce se întâmplă în corpul femeii, pas cu pas
- sugestii pentru a ne ușura travaliul – legea gravitației, apa, acțiunile partenerului, plimbările în natură, stimularea anumitor zone care duc la secreția hormonilor necesari
- despre epidurală cu plus și minus și despre luarea unei decizii asumate
- tehnici de respirație care să ajute deschiderea și legătura dintre sfinctere
- poziții bune pentru naștere
- nașterea naturală după cezariană (NVDC)- așa valoros am regăsit acest capitol
- perioada de după naștere– cum să o privim, cum să o pregătim și ce ajutor să ne luăm. În State este și serviciul de moașă după naștere, care vine acasă și poate ajuta femeile cu alăptatul, cu îngrijirea în perioada de lăuzie a femeii, dar și cu treburile casei – mâncare, curățenie, haine de spălat, ordine.
Este de luat și de parcurs, merită fiecare pagină.
3. Nașterea unei mame
Despre această carte, am scris mai multe în acest articol: ”Nașterea unei mame, Cum te schimbă pentru totdeauna experiența maternității”
Cartea cuprinde 3 capitole:
- Cum te pregătești pentru a deveni mamă
- S-a născut o mamă
- Mama se adaptează
Perspectiva pe care o aduc ei este că ”mama trebuie să se nască din punct de vedere psihologic în aceeași măsură în care bebelușul ei trebuie să vină pe lume fizic.”
Un alt subiect important în acest capitol este dedicat taților și dinamicii de familie pe care fiecare familie și-o conturează. Călătoria maternității și a identității noi îl implică și pe tata, iar asta este o responsabilitate atât din partea masculină a familiei – să devină activ și implicat, dar și din partea mamei – să facă loc partenerului.
4. Ditta Depner
Am trecut-o pe Ditta ca o resursă în sine. Cine nu o știe pe Ditta, ea este moașă și educator prenatal, o voce care ne spune despre corpul nostru și despre normalitatea sarcinii pentru o femeie.
Mă inspiră la ea felul direct de a spune lucrurilor pe nume, cu toate că unele aspecte sunt contrar ideilor promovate de unii medici. Dar care se aliniază foarte bine cu perspectiva din toate celelalte resurse și din ceea ce am avut ocazia să trăiesc cu ajutorul medicilor care m-au însoțit în călătoria aceasta.
Am regăsit în discursul Dittei multe din informațiile citite în cartea Inei May – Ghidul de naștere.
Ditta susține cursuri pregătitoare nașterii, are cursuri despre tehnici de respirație și afirmații, fertilitate. Lucrează cu o echipă formată sub numele Renașterea care are scopul educației pre și post-natale.
Site: https://dittadepner.ro/ditta-depner/
Canal de youtube Ditta: https://www.youtube.com/@DittaDepner
Pe Ditta o puteți găsi în multe interviuri, preferatul meu rămâne dialogul ei cu Dr. Bogdan Cioata de la Timișoara. Link aici:
5. Bridget Teyler – moașă și educator Lamaze
Este o moașă din State care are disponibile o mulțime de informații utile despre tot ce înseamnă sarcina, travaliul, alăptarea, mișcarea, durerea și cum să o gestionăm, alimentație.
Site: https://www.builttobirth.com/
Canalul ei este acesta: https://www.youtube.com/@BridgetTeyler
6. Mișcare în timpul sarcinii
Pentru mine, exercițiile de pilates și yoga au fost excelente pe toată perioada sarcinii. Nu am avut dureri de spate, am dus mai ușor momentele în care mi se umflau picioarele, starea de spirit a fost mai bună și nu am mai simțit o frustare așa mare că nu pot alerga. La toate astea se adaugă și partea de tonifiere a musculaturii și de susținere pentru naștere.
E bine să aveți aprobarea medicului care urmărește sarcina înainte de a începe exercițiile fizice.
Sursa mea principală de inspirație a fost Pregnancy and postpartumTV – canal de youtube
Link: https://www.youtube.com/@PregnancyandPostpartumTV
Am mai încercat și alte programe, dar unele mi se păreau prea intense, altele prea lente. Aici am găsit un mix bun între timp și intensitate. Și este o ofertă atât de variată, încât după starea fizică și emoțională, fiecare femeie poate alege ce i se potrivește în acele momente.
7. Exerciții de meditație, hipnoza, afirmații în sarcină și travaliu
Crearea unei minți pregătite pentru naștere este esențială. Am găsit multe resurse utile și aici.
Bridget Teyler cu vocea ei blândă rămâne preferata mea pe partea de meditație: Built to Birth Meditation
Hypnobirthing With Anja am folosit de asemenea și mi-a plăcut. Sunt disponibile pe canalul ei playlist-uri audio pentru meditație, afirmații, dar și alte informații pentru sarcină și naștere.
Și Ditta Depner are un pachet de afirmații pentru sarcină și naștere.
8. Rugăciune
Sarcina este o binecuvântare și o curiozitate dincolo de puterile noastre. Este un ansamblu creat între minune, dragoste, biologie, ca un pod între magia lui Dumnezeu și știință.
Pentru mine, rămâne un mister creația, cu tot ceea știu din punct de vedere al fiziologiei procesului. Mai e ceva dincolo de toate astea, este ceva ce depășește puterile noastre.
Rugăciunea este o resursă și ne e aproape în orice moment. E util să vorbim cu duhovnicul și el să ne îndrume spre anumite rugăciuni de care avem nevoie.
Pe site-ul doxologia sunt mai multe resurse, las aici una dintre ele: Rugăciune la Maica Domnului, pentru ajutor la naștere și pentru sănătatea pruncilor care se nasc
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Acestea sunt o parte din resursele care mi-au fost aproape în sarcină și în pregătirea celei de-a patra nașteri. Sper să le găsești utile.
M-aș bucura să facem schimb de idei și să-mi scrii dacă mai ai și tu alte materiale valoroase.
Să fie cu folos și inspirație!
Andreea
Psihoterapeut de Familie & Cuplu
Mamă de 4 copii