#LuneacuCarte este un proiect prin care în zilele de luni veți putea găsi un articol despre cărți. Am realizat că scriu prea puțin despre cărțile pe care le citesc, așa că introduc disciplinarea conștientă care să îmi aducă o structură.
~~ ~~~ ~~~ ~~~~ ~~~ ~~~~ ~~~~~ ~~~~ ~~~
”Fiecare familie are o poveste. O poveste despre iubire și pierdere, bucurie și durere.”
Cartea de săptămâna aceasta este ”Fiecare familie are o poveste”, scrisă de Julia Samuel și apărută la Editura Trei.
Julia Samuel este psihoterapeut și autor, cu mai multe publicații disponibile și în limba română.
Cartea este o colecție de 8 povești din terapia de familie. Sunt 8 familii care au venit în procesul terapeutic și cu care Julia a lucrat online sau fizic pe diverse teme.
Fiecare familie are o temă centrală în jurul căreia se desfășoară terapia.
1. Despre pierdere și doliu
Pierderea este un proces dureros atât personal, cât și în dinamica din familii și între familii. Un doliu neprocesat lasă urme și amprente și e precum fantoma din dulap, doar așteaptă un fundament fragil și își face apariția.
Idei valoroase:
- Capcanele familiei: oricât de mult ne-am dori, nu putem părăsi niciodată familia cu adevărat. Ea face parte din ADN-ul nostru și din existența profundă, indiferent dacă ținem legătura sau nu.
- Putem trăi în cadrul unei familii fără să cu cunoaștem cu adevărat.
- Copiii au nevoie să știe adevărul despre pierdere, altfel lucrurile pe care nu le știe le va inventa. Iar ceea ce inventează poate să fie mai înfricoșător decât adevărul.
- Familiile au nevoie de timpul și de atenția noastră pentru a se menține pe drumul cel bun. Tăcerea aduce obstacole și blocaje.
- Atunci când trăim o suferință intensă, rămânem blocați în povestea pe care ne-o tot repetăm. Fiecare persoană face tot ce-i stă în putință să înfrunte propria suferință de pierdere a celorlalți, însă fără cooperarea familiei se poate fragmenta în mici insule de durere.
- Înțelepciunea nu vine doar din experiență, ci și din a fi suficient de flexibil pentru a dobândi o nouă perspectivă.
2. Adopția
”Un copil adoptat poate căuta constant să dea sens situației sale: a fi, pe de o parte abandonat sau respins de părinții biologici și a aparține, pe de altă parte, de părinții adoptivi. Aceștia trebuie să dispună de intelingență psihologică și de o gândire superioară pentru a putea fi alături de copilul lor și a-l sprijini pe parcursul acestui proces turbulent.”
3. Despre relațiile de familie și libertatea zborului copiilor
Cea de-a treia poveste din terapie surprinde situația unei familii care încearcă să se adapteze la plecarea de acasă la facultate a uneia dintre fiice.
Idei valoroase:
- Sunt unii tineri care aleg să nu plece de acasă de teamă că părinții lor nu se vor descurca fără ei.
- Uneori copiii sunt ”lipiciul care ține familia unită”
- A crescut numărul de divorțuri la cuplurile peste 50 de ani, ca urmare a ultimului copil plecat de acasă.
- Echilibrul dificil pe care părintele trebuie să-l mențină între a-i oferi tânărului adult spațiu pentru a respira și a experimenta, asigurându-i în același timp și sentimentul de siguranță și apartenență, fără să-l împovăreze cu vinovăție sau grijă pentru părintele respectiv sau pentru relație.
4. Trauma transgenerațională
Ideile principale de aici:
- Cunoașterea istoriei de viață a părinților noștri reprezintă o parte fundamentală a identității fiecăruia dintre noi.
- Este posibil ca trei copii să fie crescuți în aceeași casă și de aceiași părinți, dar totuși să aibă trei copilării complet diferite.
- Fiecare copil are propria sa versiune legată de comportamentul părinților săi, iar amintirile despre orice eveniment din copilăria lui sunt modelate de această versiune unică a sa
Mai sunt alte teme prezentate prin cazuri: trauma și recuperarea, puterea iubirii în fața unei traume greu de dus, moartea iminentă.
Cartea merită parcursă de cei care lucrează în terapie, cu familii sau individual pentru că surprinde dinamica procesului terapeutic. Este inspirațională ca mod de lucru și adaptare la situațiile care apar.
Este utilă și pentru cei care vor să vadă cum se desfășoară terapia, ca ritm, ca insight-uri pe care le are terapeutul.
Închei cu gândul acesta, tot din carte inspirat:
Atunci când o familie este blocată, este nevoie de o singură persoană pentru a schimba dinamica și a o pune din nou în mișcare. Deseori, copiii sunt în cea mai bună poziție să facă asta. Copiii au elasticitatea necesară să vadă lucrurile cu alți ochi și să vină cu soluții noi.
Cartea este disponibilă la Cărturești și Libris.
Să fie cu folos și inspirație,
Andreea
Psihoterapeut de Familie & Cuplu