CĂRȚI

#30LuneacuCarte: Nașterea unei mame

#LuneacuCarte este un proiect prin care în zilele de luni veți putea găsi un articol despre cărți. Am realizat că scriu prea puțin despre cărțile pe care le citesc, așa că introduc disciplinarea conștientă  care să îmi aducă o structură.

~~ ~~~ ~~~ ~~~~ ~~~ ~~~~ ~~~~~ ~~~~ ~~~

Am ales această carte pornind de la nevoia mea din această perioadă de a mă reconecta cu etapa nașterii, a vieții care crește în corpul femeii și care aduce atâtea transformări pentru noi.

”Nașterea unei mame, Cum te schimbă pentru totdeauna experiența maternității” este o carte scrisă de Daniel . Stern și Nadia Bruschweiler-Stern, apărută la Editura Trei în 2019.

Daniel N. Stern a fost profesor de psihologie la Universitatea Geneva, profesor de psihotarie la Universitatea Cornell și s-a specializat pe dezvoltarea copilului și pe relația mamă-copil.

Nadia Bruschweiler-Stern este specializată în psihitarie pediatrică și psihoterapie pentru adolescenți și copii.

Au scris împreună această carte ca rezultat la muncii lor împreună cu mamele și copiii.

Cartea cuprinde 3 capitole:

  1. Cum te pregătești pentru a deveni mamă
  2. S-a născut o mamă
  3. Mama se adaptează

Perspectiva pe care o aduc ei este că ”mama trebuie să se nască din punct de vedere psihologic în aceeași măsură în care bebelușul ei trebuie să vină pe lume fizic.”

 

Capitolul 1: Cum te pregătești pentru a deveni mamă

În acest capitol sunt descrise stările interioare ale mamei în timpul sarcinii, gândurile pe care le are, etapele de construcție mentală ale bebelușului – cu cine seamănă, cum își dorește să fie, ce nume să pună, mângâierea burticii, vorbitul cu bebelușul. Prin toate aceste trăiri interioare și comportamente se creează deja începutul atașamentului.

Atașamentul este despre relația mamă-copil și despre ceea ce va reprezenta în viitorul copilului imaginea despre sine și despre ceilalți. Autorii aduc în vedere faptul că acum (în etapa sarcinii) e o perioadă bună să reflectăm la atașamentul cu propriii părinți.

”Modul în care vă formați legăturile profund intime cu copilul dumneavoastră reprezintă un aspect de maximă importanță și depinde în mare măsură de istoria dumneavoastră personală și de experiențele trăite. […] majoritatea femeilor urmează unul din trei tipare generale și, așa cum se întâmplă în cazul multor alte aspecte ale maternității, acest lucru se întâmplă inconștient, în cea mai mare parte.”

Nașterea copilul cu toate acele momente de început – prima privire, prima atingere, primul supt, sunt văzute ca un proces de tranziție către noi etape.

 

Capitolul 2: S-a născut o mamă

Autorii amintesc de primele nopți acasă cu bebelușul și de grija pe care o avem ca mame pentru supraviețuirea lui, acele momente când verificăm dacă mai respiră sau să nu ne așezăm pe el în somn, apoi toată atenția ulterioară pentru ca bebelușul să se dezvolte normal.

Este punctată epuizarea care apare din lipsa somnului și din vigilența crescută pe care o avem în acea perioadă.

În această perioadă apare orientarea către femeile mai experimentate cu copiii, din nevoia mamei de a primi confirmări legate de rolul ei și pentru sprijinul psihologic.

În carte este un capitol dedicat trăirilor interioare descrise de o mamă împreună cu bebelușul ei până într-un an.

 

Capitolul 3: Mama se adaptează

În acest capitol, autorii au adus în vedere ce se întâmplă cu mama când are un copil cu dizabilități sau născut prematur. Ei descriu suita de gânduri, de îngrijorări, pierderile și doliul aferent copilului anticipat mental, dar și impactul asupra atașamentului și asupra relației de cuplu.

Apare de asemenea subiectul carierei, pentru că deseori mama e cea care face o pauză în activitatea profesională și sunt multe înrijorări și aici.

[…] adaptare a maternității – aducerea în echilibru a numeroaselor identități ale dumneavoastră. Printre celelalte identități ale dumneavoastră s-ar putea număra: rolul pe care-l jucați în cadrul familiei extinse, rolul de soție sau poziția pe care o dețineți în cadrul comunității, însă probabil că locul unde va fi cel mai dificil să se ajungă la armonie este găsirea echilibrului între rolul de mamă și cariera dumneavoastră. Soluțiile găsite de fiecare mamă în conflictul dintre serviciu și responsabilitățile față de bebeluș sunt cruciale în vederea integrării cu succes a noii sale indentități de mamă pentru tot restul vieții.”

 

Un alt subiect important în acest capitol este dedicat taților și dinamicii de familie pe care fiecare familie și-o conturează. Călătoria maternității și a identității noi îl implică și pe tata, iar asta este o responsabilitate atât din partea masculină a familiei – să devină activ și implicat, dar și din partea mamei – să facă loc partenerului.

~~~~ ~~~~ ~~~~ ~~~~ ~~~ ~~~~

Cartea se parcurge ușor, chiar dacă e scrisă de doi specialiști în domeniu. Este bună de citit în sarcină, dar și ulterior ca o reflectare și conștientizare a etapelor prin care ați (am) trecut și pentru care avem un alt înțeles acum.

 

 

Cartea se găsește la Libris.

Pe site-urile Cărturești și Editura Trei, produsul este momentan indisponibil.

 

Să fie cu folos și inspirație,

Andreea

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *