CĂRȚI

#22LuneacuCarte: Povești terapeutice pentru copii mici și mari

~~~ ~~~ ~~~ ~~~~ ~~~ ~~~~ ~~~~~ ~~~~~

Anul trecut am descoperit cartea aceasta care s-a dovedit foarte utilă în procesul nostru de mutare, în adaptarea la grădiniță, în discuțiile cu copiii despre ”mai vreau o jucărie, dar nu știu care”, în gestionarea și înțelegerea furiei.

”Povești terapeutice pentru copii mici și mari” este o carte scrisă de doi psihologi Cristina-Angela Tohănean și Mirela Țîgănaș și apărută la Editura Libris Editorial, în 2018.

Cum ne ajută poveștile terapeutice?

Se știe deja că povestirile terapeutice au darul vindecării, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Poveștile sunt aproape de universul copiilor, aproape de lumea lor magică. Este un limbaj pe care-l înțeleg foarte bine, fără să fie amenințător, direct. Copiii se identifică inconștient cu anumite personaje, roluri, înțeleg firul întâmplărilor, fac conexiuni.

Nu este nevoie să le facem morală: ”vezi cum a făcut Ionel din poveste? Așa să faci și tu”. Chiar este recomandat să lăsăm povestea să se ”odihnească” în căpuțul lui, să se așeze informațiile.

Poveștile terapeutice se folosesc în procesul terapeutic atât cu adulții, cât și cu copiii. Partea valoroasă este că ele împiedică rezistența care poate apărea, stimulează imaginația, crează posibilități de rezolvare, ajută în luarea deciziilor într-un mod independent.

Despre carte

Cartea conține 26 de povestiri cu abordare holistică, vizează persoana pe toate nivelurile: fizic, mental, emoțional, cognitiv, comportamental.

Temele abordate prin povești sunt:

  • încrederea în sine
  • despre venirea unui nou membru în familie
  • despre furie
  • despre impulsivitate
  • despre frica de greșeală
  • despre relocarea familiei
  • despre timiditate / dificultatea de a lega prietenii
  • despre agresivitate
  • despre divorțul părinților
  • despre frica de dentist
  • despe moartea unei persoane dragi

Sunt câteva din temele abordate. Practic, fiecare poveste din cele 26 scrise are câte o temă diferită.

La finalul fiecărei povești sunt obiectivele poveștii și recomandări pentru specialiști și pentru părinți. Tot acolo  sunt și ilustrații pe care le pot colora copiii, ca o formă de continuare a poveștii terapeutice.

Cartea poate fi folosită oriunde (acasă, la grădiniță, la școală, în cabinet) și de către oricine, nu este nevoie să fiți psihologi. În aclași timp, este important să știm că povestea nu înlocuiește o intervenție de specialitate mai complexă atunci când un anumit comportament persistă sau ne îngrijorează.

Avem la îndemână aceasta carte sub forma unui instrument de creștere a copiilor scos din tolba noastră de părinți 🙂

Pentru noi a fost utilă să o parcurgem (de mai multe ori) când ne adaptam în mutarea la Brașov, în momentele de agresivitate (corelate mult cu adaptarea), pentru a putea crește resursele de încredere, în momentele de frustrare. Stă pe noptiera copiilor și o aleg ei seara. Le place că sunt povești scurte și pline de acțiune și le plac și imaginile de la final.

Cartea poate fi comandată de pe Libris și Cărturești.

Să fie cu folos și inspirație,

Andreea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *