~~~ ~~~ ~~~ ~~~~ ~~~ ~~~~ ~~~~~ ~~~~ ~~~
Cartea de săptămâna aceasta este ”Curajul de a fi vulnerabil” scrisă de Brene Brown și apărută la Editura Curtea Veche.
Brene Brown este profesoară și cercetătoare la Colegiul Post Universitare de Asistență Socială de la Universitatea din Houston, Texas. Sunt aproape 20 de ani de când studiază rușinea, vulnerabilitatea, curajul, sentimentul valorii personale. Cartea de astăzi este doar una din întrgul material valoros pe care Brene Brown l-a adus în fața noastră. Mai avem ”Darurile imprefecțiunii”, ”Curajul în sălbăticie”, ”Ridică-te puternic” și multe apariții online. Cel mai cunoscut moment este cel al TEDx-ului în care vorbește despre vulnerabilitate.
Cartea de astăzi este despre a fi în primul rând, așa cum suntem. Cu bune, cu mai puține bune, cu zile mai însorite, cu zile mai ploioase. Cu succes, cu eșec. Toate fac parte din noi, iar Brene Brown vine să ne reamintească asta, cu date științifice, cercetate. Când ne acceptăm așa cum suntem, ne asumăm propria persoană și găsim curajul să schimbăm ceea ce ne dorim noi, nu ceea ce își dorește societatea.
”Curajul de a fi vulnerabil” este despre a ne găsi vocea interioară, glasul acela uneori stins. Este despre a înțelege că felul în care am fost crescuți, credințele preluate ne înfrânează sau ne propulsează.
”A trăi din plin înseamnă să te implici în viața ta, fiind conștient de propria ta valoare. Înseamnă să cultivi curajul, compasiunea și legăturile profunde cu ceilalți, astfel încât să-ți spui dimineața când te trezești: Orice voi reuși să fac și oricât de multe lucruri mai rămân de făcut, eu însămi sunt de ajuns. Înseamnă să-ți poți spune cand mergi la culcare: Da, sunt imperfect și vulnerabil, și uneori mă tem, dar asta nu schimbă cu nimic faptul că sunt de asemenea curajos și demn să fiu iubit și acceptat de ceilalți.”
Vulnerabilitatea poate fi definită diferit de fiecare persoană. Pentru unii înseamnă să își ceară drepturile, să spună cuiva nu, să înceapă o afacere, să încerce ceva nou, să accepte că le e teamă, să meargă la psiholog, să fie concediat, să meargă la medic, să aștepte rezultatele biopsiei. Pentru alții înseamnă să își ceară iertare, să aibă încredere în cineva, să își asume responsabilitatea pentru cineva, să angajeze sau să concedieze pe cineva.
Cum se simte vulnerabilitatea? Ca un nod în gât și în piept, frică, panică, anxietate, ca și cum ai cădea în gol, ca și cum ai fi dezbrăcat în văzul tuturor.
Brene Brown ne explică MITURILE vulnerabilității:
1. Vulnerabilitatea înseamnă slăbiciune
”Cine crede că vulnerabilitatea este slăbiciune, de fapt crede că a avea emoții este slăbiciune.”
Oamenii resping vulnerabilitatea pentru că o asociază su stări negative, rușine, teamă, frică. Însă vulnerabilitatea este locul în care se nasc iubirea, sentimentul de apartenență, bucuria, curajul, empatia. Aduce și incertitudine, risc, expunere.
”Dacă vrem să ne înțelegem rostul existenței mai bine, să trăim mai profund, la nivel spiritual, singura cale prin care putem face lucrul acesta e să ne asumăm propria vulnerabilitate.”
Nu vom putea depăși această idee decât atunci când renunțăm să mai facem confuzie între ”a avea emoții” și ”a fi un om slab” și să considerăm că emoțiile sunt un handicap.
2. Nu stă în firea mea să fiu vulnerabil
”Când eram copii, credeam că atunci când vom fi mari, nu vom mai fi vulnerabili. Dar maturitatea înseamnă să-ți accepți vulnerabilitatea. Să fii viu înseamnă să fii vulnerabil.” (Madeleine LEengle)
3. Să fii vulnerabil înseamnă să renunți la intimitate
Vulnerabilitatea nu înseamnă să împărtășești prea mult, să dai frâu liber emoțiilor la întâmplare. Vulnerabilitatea intervine când poți să spui despre tine oamenilor în care ai încredere, careși-au câștogat dreptul să le asculte prin relația construită.
Să fii vulnerabil presupune reciprocitate. Vulnerabilitatea fără respectarea limitelor duce la lipsa încrederii și la detașare emoțională.
4. Cel mai important este să te descurci de unul singur
A te descurca de unul singur e o valoare care face parte din cultura noastră. Însă vulnerabilitatea nu poate fi trăită de unul singur.
”Avem nevoie de oameni care să ne permită să experiementăm noi moduri de a fi, fără să ne judece.”
Vă invit să citiți cartea în care veți putea găsi mult mai multe informații despre mituri. O să vă surprindă cât de multe fraze fac parte din modul în care am fost crescuți și de mesajele care circulă în societate.
Mai putem găsi informații despre rușine, ce facem cu ea când o conștientizăm.
Parenting și vulnerabilitate
Un alt capitol important este dedicat parentingului și vulnerabilității. Așa bogăție mi se pare cartea asta!
”Creșterea copiilor este un câmp minat de rușine și judecăți morale, tocmai pentru că cei mai mulți dintre noi ne confruntăm cu nesiguranța și neîncrederea în sine, arunci când vine vorba de creșterea copiilor.”
Nu există nicio metodă perfectă de creștere a copiilor și nu avem nicio garanție că facem lucrurile cum trebuie. Defăimarea mamelor tigroaice sau a părinților elicopter ne distrag atenția de la ceea ce contează cu adevărat: cine suntem și cum ne raportăm la lume sunt predictori mai buni ai felului în care se vor descurca, la vârste adulte, copiii noștri.
Temelia sentimentului propriei valori, a sentimentului eu însumi sunt de ajuns, se pune în familie în care ne-am născut, am crescut. Însă nu totul se rezumă la această temelie. Ceea ce învățăm despre noi înșine și felul în care învățăm să ne raportăm la lume în copilărie are un impact atât de mare, încât ne petrecem o bună bucată din viața zbătându-ne să ne dovedim propria valoare. Astfel, avem parte de speranță, curaj, reziliență datorită acestei influențe.
Putem avea influență asupra copiilor noștri prin a-i învăța despre calitățile lor înnăscute, cum să se folosească de ele și să le aprecieze, cum să dobândească reziliență în fața mesajelor societății sub forma ”nu e de ajuns”.
Dacă le dorim copiilor noștri să se iubească și să se accepte pe ei înșiși, sarcina noastră este să ne iubim și să ne acceptăm pe noi înșine.
De ce să o citești?
@ Cartea lui Brene Brown vine să aducă senzația de normalitate, de acceptare, de asumare.
@ Este un instrument bun pentru dezvoltarea personală.
@ Traduce mult mai aproape de natura ființei noastre tot ceea ce societatea și mesajele pe care le vedem i le proiectează ca o normă, ca un barometru.
@ După ce o parcurgi, nu mai poți fi la fel, n-ai cum să fii același om. Aduce atât de multă informație și lucru cu sine, încât după cele 280 de pagini, lentila prin care ne privim are o altă perspectivă.
Cartea se poate achiziționa de pe Libris.
Să fie cu folos și inspirație!
Andreea
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Îți mulțumesc că citești articolele mele! Te invit alături de mine și pe celelalte platforme online:
Facebook: Blog – Andreea Arsene
Instagram: AndreeaArsene.ro