Anul acesta a fost bogat in materie de cărți. Am primit multe carti, mi-am cumpărat multe si am reușit sa si citesc mult. Sigur, întotdeauna se poate mai bine de atât, dar cu activitățile avute, ma declar mulțumită de ceea ce am reușit. Anul acesta am citit mult pentru examenul de formare, așa că multe materiale au fost pe domeniul psihoterapiei de familie. Este și aria care îmi place foarte mult și care mă absoarbe complet.
Din tot ce am citit anul acesta, sunt câteva care mi-au rămas la suflet, care au trezit în mine multe gânduri, în care m-am regăsit sau am găsit răspunsuri la anumite provocări personale sau care țin de zona de terapie. Pot fi citite de oricine, sunt pentru consumul tuturor, nu doar pentru specialiști
1. Ține-mă strâns în brațe – Dr Sue Johnson
Cartea aceasta este rezultatul a zeci de ani de cercetare a relațiilor de cuplu. Presupune o abordare a relațiilor de iubire din prisma atașamentului și a emoțiilor.
Am abordat cartea pentru că îmi place foarte mult atașamentul, am citit pe această temă în relația cu copiii, iar cartea a venit ca o continuitate a ceea ce construim noi acasă și cum se răsfrânge ulterior în relația de cuplu a propriului nostru copil.
“Atașamentul în relațiile adulte se bazează pe reciprocitate și mai puțin pe contactul fizic. […] EFT (Emotional Focus Therapy) se concentrează pe crearea și întărirea acestei legături emoționale între paterneri prin identificarea și transformarea momentelor cheie care alimentează o relație de iubire între adulți: să fii deschis, receptiv și sensibil cu celălalt. ” Studiile au arătat că peste 70% din cuplurile care au abordat relația din această perspectivă au reușit să depășească suferința și să aibă relații fericite. Este încurajator procentul, nu-i așa?
În prima parte, cartea aduce în discuție relația de cuplu din prisma atașamentului, explicând pe scurt studiile făcute și dovezile rezultate. Următorul capitol descrie sub forma a 7 conversații cu partenerul, cum identificăm și corectăm problemele din relație. Este atât o parte descriptivă și teoretică, dar și una aplicativă pe care o puteți folosi direct în relația de cuplu.
Putem învăța să discutăm cu partenerul nostru despre emoțiile resimțite în relație și cum ne este influențat comportamentul. Cât de ușor poate fi după ce înțelegem cum se răsfrânge fiecare din emoțiile acestea asupra omului drag :”Furia ne dictează să ne apropiem și să luptăm. Rușinea ne spune să ne retragem și să ne ascundem. Frica ne cere să fugim sau să înghețăm sau, la extreme, să ne întoarcem și să contraatacăm. Tristețea ne face să jelim și să renunțăm.”
“Familiile fericite încep cu relații fericite între parteneri.” Să investim în relația de cuplu, pentru tot ce aduce fericirea ulterioară.
Eu am achiziționată de aici: Ține-mă strâns în brațe
2. Puncte de cotitură – De la 3 ani la 6 ani, Dezvoltarea emoțională și comportamentală a copilului tău – T.B. Brazelton, J.D. Sparrow
Am ajuns să citesc cartea aceasta din dorința de a înțelege mai bine etapa în care se află Maria. Provocările din relația noastră, încercările mele de a gestiona situațiile prin care trecem și dezvoltarea ei continuă, ajunseseră să mă depășească în unele momente. Și pentru că am observat că odată ce înțeleg mecanismul din spatele etapei de vârstă, îmi este mult mai ușor să fiu alături de ea, am căutat răspunsuri la întrebările mele în cărți.
Ei, cartea aceasta, a venit exact cu tolba de răspunsuri de care aveam nevoie pentru a da sensul corect comportamentului și nevoilor ei.
Cartea prezintă pe etape de vârstă (3ani, 4 ani, 5 ani, 6 ani) aspectele importante pentru fiecare an, dar totodată sugerează și idei părinților despre cum pot gestiona empatic situațiile provocatoare. Este o carte cu un limbaj accesibil și este foarte ușor de înțeles, pentru că autorul prezintă 4 copii, cu temperamente diferite și cum fac ei față etapelor de dezvoltare prin care trec. Autorul relatează despre cum învață fiecare copil în funcție de temperament, despre agresivitate și mușcături, despre crizele de furie, despre disciplina și rutină, despre anxietatea de separare și cum o gestionăm, despre intrarea la grădiniță și apoi la școală și relația cu profesorii, despre multe aspecte importante.
Ultimele 200 de pagini sunt dedicate unor tematici de genul mutarea într-o altă casă, copilul cu ADHD, copiii cu nevoi speciale / părinți cu nevoi speciale, adopția.
Este o carte pe care o recomand pentru același motiv care m-a făcut pe mine să mă îndrept către ea găsirea de răspunsuri și înțelegerea dezvoltării copilului nostru.
Eu am achiziționat-o de aici: Puncte de cotitură
3. Facebook – Fabrica de narcisism – Teodor Baconschi
Curiozitatea pentru această carte a început încă de anul trecut când am dat peste ea laMănăstirea Oașa. Atunci nu am luat-o, o văzusem chiar la plecare și deja luasem alte cărți. Dar în februarie când am ajuns în Șureanu, am luat-o fără să ezit și am și citit-o imediat.
M-a atras titlu și recunosc, m-a atras foarte mult și ideea de a promova o astfel de carte în mănăstire. Încă dinainte de a citi cartea, aveam perioade în care Facebook-ul mă revolta prin degradarea celor promovate, dar în același timp vad in el și o sursă bogată de informații despre training-uri, conferințe și este și o modalitate prin care blogul meu ajunge direct la cititori. Îi recunosc puterea de conectare cu oamenii, dar mă intrigă multe informații pe care nu le văd de calitate.
Cartea aceasta este ca o radiografie a societății noastre, a evoluției noastre din comunism, dar și cum reflectăm asta în mediul virtual, cu tot ce aduce el.
“După ’89 a venit prin import tehnologia, dar nu și manualul de utilizare”. “Omul postmodern preferă virtualul pentru că realul e sursa angoaselor etern umane pe care speră să le abolească […] Oricâte miracole operează sau promite progresul științific, nu ne-am modificat soarta de muritori, marcată de confruntarea cu limitele noastre biologice, sociale, mentale, afective.”
“Societatea noastră virtuală este oglinda celei reale, fie că ne place sau nu.”
Recomand cartea aceasta pentru un moment de reflecție și de conștientizare a noastră personal, dar și a lumii în care trăim.
=====================================================================
Cam acestea sunt cărțile despre care am vrut să scriu azi. Fiecare carte în sine m-a învățat ceva, fiecare a tresărit în mine și mi-a dat momente de gândire, dar parcă cele 3 m-au îmbogățit mai mult.
Să aveți spor la citit! Educația și cărțile sunt viitorul nostru mai bun!
Sursa foto: Shutterstock
2 Comments
Elena Munteanu
Nu ca n-as avea multe carti pe lista de asteptare pentru a fi citite, dar suna bine si cele despre care ai scris tu 🙂 Le pun la rand.
Andreea
Elena, spor sa ai la citit! Sunt intr-adevar multe carti faine, in functie de etapa prin care trecem rezonam mai mult cu unele sau cu altele. Eu zic ca fiecare carte are vremea ei:)