Calatorii

Descoperim Muntii Iezer-Păpușa 4×4

Suntem o familie cu 3 copii, pasionați de munte, de natură și de explorat locuri noi. De când au venit pe lume copiii noștri, ne-am tot adaptat / ajustat excursiile în natură. În acest moment, pornind de la pasiunea lui Răzvan, suntem călători în varianta 4×4, cu Land Rover Discovery, adaptat pentru overlanding. Avem cu noi tot ce ne trebuie astfel încât să dormim în natură, să gătim hrană caldă, să ne facem duș când nu avem râu sau lac aproape. Adițional, călătorim și cu rulota, pe care încă o descoperim, dar și la pas, cu rucsacul în spate, așa cum de altfel am și început.

Suntem aproape weekend de weekend în natură. Este benefic și pentru noi și pentru copii noștri.

Este o formă de educație în care noi credem, aproape de simplitatea creației, plină de lecții pentru viața de zi cu zi.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ruta noastră de weekend: Brașov – Bran – Rucăr – Câmpulung Muscel – Lerești – Lacul Râușor – Munții Iezer-Păpușa / retur

Timp petrecut: sâmbătă, ora 15 plecarea din Brașov, duminică ora 20 ajuns înapoi în Brașov

Cum a început?

Weekend-ul ce tocmai s-a încheiat ne-am propus să mergem în camping Panorama, situat la ieșire din Dâmbovicioara. Ne imaginam cum ne punem hamacul între pomi, deschidem cortul pe mașină, masa și scaunele, copiii se joacă și noi admirăm priveliștea.

Camping Panorama – așa a fost data trecută

Numele Panorama are o mare legătură cu realitate, este o imagine de ansamblu superbă peste Dâmbovicioara. Doar că, odată ajunși acolo, am descoperit că era plin. Gazda camping-ului, binevoitoare, ne-a găsit un loc între mașini, doar că era departe de ceea ce ne imaginam noi. Așa că, am făcut o reconfigurare de traseu.

Cum a continuat?

Ultima dată când am urcat în Munții Iezer-Păpușa, pe vf. Păpușa, am văzut de sus Lacul Râușor. Așa că am zis că e un moment bun să mergem acolo, sperând să găsim un loc liniștit.

Lacul Râușor este situat la 14km de Câmpulung Muscel, după satul Lerești. Este un lac de acumulare mare, construit cu scopul producerii energiei și alimentării cu apă.

Am trecut de baraj, am mers până la cabana Voina și am văzut camping-ul de acolo, plin de oameni. Nu era chiar ce ne doream noi, așa că am continuat să mergem pe valea râului Târgului, cel care se varsă în lac. Era trecut de ora 18, așa că am campat la intersecția dintre Cuca și Bătrâna.

Ce a fost special aici?

Ieșirea aceasta a fost specială, pentru că doi dintre copiii noștri merg în tabără cu prietenii noștri de la Conco. Ca pregătire, le-am propus să pregătească ei cortul lor pe care-l vor avea și în tabără, să și-l instaleze singuri, să-și pună izolirele și sacii de dormit.

Am continuat seara la foc toți 5, în sunetul apei curgătoare care acoperea bine muzica vecinilor de pe vale.

Imperfectă poză cu calitatea ei, însă îmi aduce o stare de bine și mă duce cu gândul la acele clipe, împreună
Imperfectă poză cu calitatea ei, însă îmi aduce o stare de bine și mă duce cu gândul la acele clipe, împreună

Copiii se jucau cu bețele, făceau ”zânuțe” cum le zic ei, acele mici artificii rezultate prin lovirea ușoară a lemnelor din foc. Și-au amintit despre bezele, dar din nou am uitat să luăm. Data viitoare 🙂

Când copiilor li s-a făcut somn, rând pe rând au intrat în cort la povești și la somn. Și uite așa, au dormit ei doi singuri în cort, pentru prima dată. În acest timp, noi eram în cortul de pe mașină.

Tura pe munte, 4×4

Duminică ne-am trezit, am băut cafeaua proaspăt fiartă, au mâncat copiii și am plecat.

Răzvi a găsit o tură care se face cu mașinile de teren și am zis să încercăm și noi, fără să avem o țintă anume. Surpriza a fost să descoperim cât de sus puteam ajunge și ce minunăție era în fața noastră.

Ulterior am găsit mai multe informații, Munții Iezer-Păpușa sunt recunoscuți pentru experiențele de offroad pe munte oferite turiștilor prin pachete achiziționate.

De pe valea râului Târgului ne-am întors la baraj și am urcat pe valea râului Râușorul, pe brațul stâng al lacului, peste baraj. Acolo erau localnici pe care i-a întrebat Răzvan despre drum și toți ne-au recomandat să urcăm în gol.

Am descoperit un drum forestier bun, accesibil. Iar pe parcurs ne-am intersectat cu ATV-uri și cu alte mașini de teren care aveau aceeași direcție cu noi.  Am ieșit prin șaua Portăreasa, sub vârful Iezer.

Întregul parcurs până aici ne-am luat 3h, cu multe opriri de admirat peisajul, de poze și de filmări. Mi s-a părut incredibil să fim atât de sus cu mașina! Altitudinea maximă măsurată de sistemul nostru de GPS a fost de 2406m. O altă surpriză a fost când am ajuns sus și am dat peste un grup mare de oameni, localnici de-ai zonei. Era ca o mare parcare acolo, cu picnic la mare altitudine și un peisaj de tăiat respirația.

A început ploaia în scurt timp, așa că noi am plecat. Am primit recomandarea să revenim pe același traseu înapoi. La început ne gândeam la un circuit cu ieșirea la cabana Voina, dar am înțeles că nu ar fi practicabil.

Am prins ploaie, soare, mare de nori sus pe munte, temperaturi scăzute – doar eram la munte, nu?! Însă odată ajunși jos, căldura ne-a făcut să mai rămânem la malul apei pentru prânzul târziu și la o baie în lac.

Gândindu-mă la aceasta ieșire, nici nu știu ce mi-a plăcut mai mult?! Să fie acea sclipire, acel entuziasm din ochii copiilor că și-au montat cortul și au dormit singuri? Să fie acele minute în care am stat toți 5 în jurul focului? Să fie peisajele de sus de pe munte? Să fie ziua lui Răzvan pe care am petrecut-o împreună, făcând ceea ce ne place și ceea ce ne aduce o stare de bine? Poate toate la un loc…

Să aveți poteci însorite!

Să ne inspirăm unii pe alții: Pe unde ați mai fost voi, pe jos, în varianta 4×4 sau cu rulota și ne recomandați să ajungem cu copiii?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *