~~~ ~~~ ~~~ ~~~~ ~~~ ~~~~ ~~~~~ ~~~~ ~~~
Viața și cursul ei
Realizez că a trecut ceva timp de când am mai scris despre cărți. Uitându-mă în urmă, îmi dau seama că momentul de pauză a intervenit odată cu oprirea activităților de școală și grădiniță. A fost necesară o reorganizare a întregii mele activități și o renunțare pe de altă parte. Am scris mai puțin public, atât din lipsa timpului, dar mai ales din lipsa organizării. Dar revin pe larg cu asta.
De când ne-am mutat în Brasov, am un ritual ca o dată pe săptămână să ajung la librărie. Îmi place să văd cărțile, să le răsfoiesc, să le miros. Să le simt. Uneori mă surprind cât de groase sunt (așa a fost cu cartea lui Barack Obama), alteori cât de mici și subțiri și compacte în informație (cartea Spațiul dintre noi). Așa am descoperit cartea despre care scriu.
Când cartea îți iese în față, te strigă
Știți rafturile de la intrare de la Cărturești, nu? Tot timpul eu mă opresc la ele. Mă uit la titluri, văd ce mai e nou, după care urc la etaj la zona de copii și de psihologie. Și când cobor, înainte de casă, trec pe lângă aceleași rafturi. Și descopăr cărți pe care nu le-am văzut la intrare. Ei, fix așa a fost cu cea de azi.
Se numește ”Stoic zi de zi”. Este o carte care adună laolaltă învățături filosofice, autorul completând cu câte o interpretare pentru fiecare în parte.
Partea faină este că sunt 366 de invățături, împărțite pe zile calendaristice.
Mie îmi place să citesc din ea dimineața când mă trezesc. E ca o hrană pentru suflet și pentru minte. Mă ajută să reflectez la cele scrise de-a lungul zilei. Observ cum și alegerile de zi cu zi sunt influențate de un mic amănunt scris acolo, care a prins o sămânță în interiorul meu.
Cuvintele folosite sunt accesibile. Nu vă faceți griji că sunt greu de înțeles. Pentru mine filosofia a fost o luptă în facultate, o luptă mentală. 3 ani de zile m-am ”luptat” cu ea și am încheiat-o în ultima sesiune de restanțe înainte de dizertație. Am fugit de ea până nu s-a mai putut. 🙂
Însă acum, o descopăr altfel. Poate și pentru că nu mai am presiunea aceea exterioară, poate și pentru că este căutările mele, îi găsesc mai mult sens acum…Cert este că întreaga carte poate fi citită cu ușurință, o pagină pe zi.
De ce o recomand?
1.Este o carte despre viață în cuvintele unor oameni trecuți de mult prin războaie, dificultăți, care au găsit un sens aplicabil și zilelor noastre. Autorul aduce propria perspectivă prin care face legătură între cele zise atunci și cum se întâmplă azi, aici, acum. Traduce și interpretează punând accent pe contextul nostru de viață.
2. Citită cu scopul înțelegerii, este o carte care te dezvoltă, cu fiecare capitol, cu fiecare zi. Vorbește despre claritatea, despre ego, despre emoții, tărie de caracter, virtute, bunătate, moarte, datorii, rezolvarea de probleme. Vorbește despre viață, oferind o perspectivă exterioară care inevitabil va trezi ceva în interiorul nostru.
3. Citești puțin și cuprinzător. O pagină pe zi, atât. Și apoi te gândești la ea toată ziua. E o sămânță activă acolo. Parcă nu mai pot evalua lucrurile la fel, nici cu soferul care s-a băgat azi în fața mea fără să semnalizeze, nici cu cel care schimba benzile făcând slalom printre noi, nici cu cel care a trecut pe roșu. Este o îmbogățire a sinelui. Dacă vrem, sigur 🙂
Cartea se găsește în libăriile online. Eu am luat-o de la Cărturești din Brașov, dar este și pe Libris.
Să fie cu folos și inspiratie!
Cu drag,
Andreea
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`
Îți mulțumesc că citești articolele mele! Te invit alături de mine și pe celelalte platforme online:
Facebook: Andreea Arsene
Instagram: AndreeaArsene.ro