Dezvoltare personală

Dă-i drumul, să faci loc!

Dă-i drumul!

Mergem la piață cu coșul de cumpărături, pe bicicletă. Avem o listă cu legumele și fructele pe care ni le dorim. Ajungem și cumpărăm mare din ceea ce ne-am propus. Sunt câteva pe care nu le-am găsit. Plecăm și decidem să ne oprim la aprozarul din colțul străzii. Avem speranța că vom găsi produsele dorite. Coșul este deja plin, nu mai avem unde pune, însă decidem să intrăm și să vedem.

Găsim și restul cumpărăturilor de pe listă. Primim o plasă pentru cele luate de la aprozar și o agățăm de ghidon. În drumul spre casă vedem brutăria. Ne amintim că ar fi bine să luăm și pâine. Mai primi o plasă și de acolo. O agățăm și pe ea de bicicletă.

Pornim către casă încercând să ne ținem echilibru. Coșul în față era plin și de o parte și de alta a ghidonului sunt restul cumpărăturilor. Odată ajunși acasă, parcăm bicicleta și dăm jos tot ce am luat.

Fix așa este și în viața noastră de zi cu zi. Adunăm, colectăm experiențe, situații, emoții. Este nevoie să le vedem și să alegem: mai stai cu mine aici sau îți dau drumul?

Așa cum dăm jos bagajele care ne îngreunau mersul pe bicicleta, la fel este nevoie să dăm jos din bagajul întâmplărilor noastre.

Cum am putea să primim ceea ce urmează fără să facem loc, fără să ne descătușăm de greutățile pe care le ducem cu noi?

Anul 2020 a fost altfel. Neașteptat aș zice eu. Nu puteam anticipa pe 1 ianuarie 2020 că atât de multe lucruri vor căpăta direcții noi de-a lungul anului. Pentru unii a fost un bun, pentru alții un an greu. Pentru o parte a însemnat pierderi ale oamenilor dragi. Pentru alții suferințe de ordin material, relațional. A fost un an care ne-a blocat o perioadă, până am putut cuprinde ceea ce se întâmplă.

Suntem la începutul lui 2021. Este o zi din mijlocul săptămânii, însă asta nu ne împiedică să începem acum să dăm jos din bagajele anului care s-a dus. Fiecare avem acele plase simbolice pe care le cărăm cu noi. Poate fi despre ce am fi putut face mai bine, despre situații pe care le puteam evita. Poate fi despre reacții diferite, despre relații.

În trecut nu mai putem schimba nimic. Nu avem cum să ne întoarcem în timp și să oprim pandemia. Stând acolo, blocați în ”Ce ar fi fost dacă?” ne păstrăm singuri starea de deznădejde, tristețe și alte emoții asociate. Știu însă că nu e ușor. Nu e la fel de simplu ca plasa de la piață.

Legătura dintre cele două implică un act de conștientizare. În puterea mea este să iau plasa de pe bicicletă, la fel cum în puterea mea este să mă eliberez de bagajul anului 2020. Făcând asta, creez spațiu să primesc, să trăiesc, să văd oportunități noi.

Vă propun un exercițiu scurt.

Scopul lui este de eliberare, de a face loc. De a da drumul. Recâștig acel echilibru (simbolic al mersului pe bicicletă).

Materiale necesare: o încăpere confortabilă, un scaun, foaie de hârtie și creion

Pasul 1: Găsiți-vă un loc liniștit, în care să aveți intimitate 15-20 minute. Fără copii, fără alți factori de distragere (telefon, laptop, tv). Luați cu voi și o foaie și un creion.

Pasul 2: Așezați-vă într-o poziție confortabilă, cu spatele lipit de spătar, picioarele pe sol.

Pasul 3: Respirați profund – inspir, expir, de 5-10 ori. Puteți face asta și cu ochii închiși. Vă ajută să vă conectați mai ușor la activitate, nemaifiind distrași de alți stimuli vizuali.

Pasul 4: Luați o foaie de hârtie și scrieți pe ea tot ce vă vine în gând despre anul 2020. Poate fi despre oameni, despre relații, despre profesie, despre emoții, trăiri, orice.  Lăsați ideile să curgă, fără să urmăriți un anumit fir cronologic, fără detalii legate de punctuație, de caligrafie. Dați-i drumul la tot.

Pasul 5: Când crezi că ai terminat, întoarce foaia fără să o mai recitești. Respiră profund din nou – inspir, expir de 5 ori. Dă-ți voie să simți eliberarea că acele situații scrise sunt acum în exteriorul tău. E ca și cum ai luat plasa de pe bicicletă. Simte și fii recunoscător / recunoscătoare pentru această senzație.

Pasul 6: Rupe foaia în bucățele mici. Arde-o într-un spațiu sigur. Dă-i drumul.

Dă-i drumul, să faci loc!

Pasul 7: Vezi cum își este zilele următoare. Mai revin anumite situații? Te mai provoacă diverse aspecte din anul trecut? Poți repeta exercițiul.

În cazul în care observi că se tot repetă anumite aspecte, o altă cale este să cauți un terapeut și să vorbești despre toate acestea. E posibil să fie corelate și cu alte întâmplări mai vechi, rămase agățate. Simbolic, ca unele plase atârnate de bicicletă despre care nu mai știm că sunt acolo. Ne-am adaptat să ne ținem echilibru cu tot cu ele.

Te încurajez să faci exercițiul chiar acum. Nu lăsa pe mâine și nu aștepta momentul ideal, perfect.

De ce sa mai țin plasele de cumpărături pe bicicletă odată ce am ajuns acasă?!

Să fie cu folos și inspirație,

Andreea

Psihoterapeut de Familie & Cuplu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Îți mulțumesc că citești articolele mele! Te invit alături de mine și pe celelalte platforme online:

Facebook: Andreea Arsene

Instagram: AndreeaArsene.ro

 

Sursa foto: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *