CĂRȚI,  Familie

#LuneacuCarte: Spațiul dintre noi – Dr. Harville Hendrix, Dr Hellen Lakelly Hunt

#LuneacuCarte este un proiect prin care în fiecare zi de luni veți putea găsi un articol despre cărți. Am realizat că scriu prea puțin despre cărțile pe care le citesc, așa că introduc disciplinarea conștientă  care să îmi aducă o structură și să mă responsabileze.

~~~ ~~~ ~~~ ~~~~ ~~~ ~~~~ ~~~~~ ~~~~~~ ~~~~ ~~~

Astăzi este despre o carte subțirică, 103 pagini, dar compactă și plină de informație: ”Spațiul dintre noi”, scrisă de Dr Harville Hendrix și Dr. Hellen LaKelly Hunt. Se citește rapid și este ca un rezumat simplu și într-un limbaj accesibil pentru dinamica relațională a cuplului.

Știu despre cei doi autori că au conceput intervenția terapeutică Imago, o abordare pe care am avut ocazia să o văd și să o ”simt” în cadrul Institutului de Terapie Familială Sistemică Dianoia Timișoara. Astfel, cartea pe care au scris-o vine din două perspective: cea de profesioniști – oameni care au studiat relațiile de cuplu, cu experiență – au văzut multe relații în viața lor de psihoterapeuți, dar și din zona personală – cei doi formând un cuplu în viața de zi cu zi.

Cartea începe cu o reamintire a experiențelor din copilărie care au rezonanță în relația de cuplu. Ceva ce a fost atunci și pe care îl considerăm încheiat, de mult apus, se reactivează de cele mai multe ori inconștient, în relația cu omul drag de lângă noi. L-am ales pe cel care ne stă alături în vederea desăvârșirii copilăriei.

”Spațiul dintre doi oameni este un câmp energetic ce curge între ei. Și felul în care doi oameni au grijă de Spațiul dintre ei determină calitatea relației lor.”

(Dr. Harville Hendrix, Dr Helen LaKelly Hunt)

Autorii aduc în prim-plan câțiva factori care ne influențează dinamica de cuplu: anxietatea, egocentrismul, neacceptarea diferențelor, absența empatiei, depersonalizarea. Fiecare în parte vine ca un mecanism de apărare la un anumit moment în care ne simțim vulnerabili în relație, cu cel de lângă noi.

”Calitatea relațiilor noastre determină calitatea vieții pe care o trăim.”

(Dr. Harville Hendrix, Dr Helen LaKelly Hunt)

Și atunci avem 2 opțiuni: ”putem face ca spațiul dintre noi să fie unul sigur sau unul periculos. Dacă este o zonă sigură, conexiunea va fi restaurată, iar noi vom prospera și vom fi plini de însuflețire. Dacă este o zona periculoasă, instinctiv vom simți nevoia să ne protejăm. N-am putea închide senzorii de alarmă nici dacă am vrea. Automat ne vom retrage cu rigiditate într-o stare de monadă și vom supraviețui pe cont propriu.

Avem alegeri, avem opțiuni! Și ține de noi să aducem schimbarea în relație. Întreaga carte mi-a adus sentimentul de speranță, pentru că ne pune la dispoziție multe informații, exerciții de conștientizare care să ne ajute să vedem diverse perspective asupra noastră și asupra relației cu omul drag.

Un alt element fain din carte este legat de comunicarea în cuplu, un pilon extrem de important pentru orice construcție relațională. Autorii punctează conceptul de conversațiile sigure și ne arată pas cu pas cum să facem asta cu partenerul. Așa cum zic și ei ”nu e vorba de ce spuneți, ci de felul în care o spuneți.” Face o mare diferență pentru ca mesajul transmis să ajunga la cel de lângă noi, să fie înțeles corect, așa cum ne așteptam și să vină către noi și răspunsul.

Frustrările din cuplu sunt dorințe deghizate, când îi vorbim partenerului despre o dorință tonul nostru e diferit, în schimb când revărsăm frustrările îl determinăm să-și ridice mecanismele de apărare și, astfel, ne protejăm fiecare singuri în momentele în care avem de fapt nevoie mai mare unul de celălalt.

”Dovada unei relații sănătoase constă în reparația rapidă” cu cât discutăm și înțelegem situația din papucii fiecaruia dintre noi, cu atât e mai ușor să mergem mai departe și să reclădim construcția.

”…ne naștem dintr-o relație, suntem răniți într-o relație și, mai ales, ne vindecăm doar prin relația cu alții.” (Dr. Harville Hendrix, Dr Helen LaKelly Hunt)

Ca o concluzie a autorilor: ”Dacă ne considerăm relațiile prioritare, energia și atenția noastră vor oscila între sine și celălalt, umplând echilibrat spațiul dintre noi, Și tocmai în această alternanță rezidă puterea și tăria noastră. Starea de bine a perechii luate ca întreg servește în cele din urmă evoluției sinelui – și nu invers!”

După ce am citit cartea, am rămas cu această imagine în gând: între doi oameni care formează un cuplu curge un râu în care cei doi pot alege ce anume să pună. Poate fi iubire, energie bună, liniște, împăcare, grijă, empatie. Poate fi un râu cu ape tulburi, cu etape dificile, cu greutăți. Și atunci este esențial să ne reamintim, că suntem tot într-o alegere. O relație este despre doi oameni, amândoi pun câte ceva în râu și atunci când este tulbure fiecare a contribuit, la fel cu momentul în care râul este clar și curat și armonios, amândoi au adus asta.

Cartea poate fi cumpărată de pe site-ul Pagina de Psihologie sau de pe Libris.

Să fie cu folos și inspiratie!

Cu drag,

Andreea

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`

Îți mulțumesc că citești articolele mele! Te invit alături de mine și pe celelalte platforme online:

Facebook: Blog – Andreea Arsene

Instagram: AndreeaArsene.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *