o-magie-de-bunica
CĂRȚI,  Dezvoltare personală

O magie de bunică

Cine nu a avut vreodată în preajmă o bunică adevărată? Și când zic adevărată mă refer la acea bunică tipică, glumeață, povestitoare, caldă, bună, apărătoarea neprețuită a nepoților?

Cine nu a avut o bunică binevoitoare la care totul era posibil, deși la mama și la tata acasă nu se putea?

Cine nu a avut copii în jur care suspinau după mirosul bunicii?

De 2 zile am terminat de citit cartea Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău de Fredrick Backman și sunt încă sub efectul ei. A fost cartea mea de vacanță și am parcurs-o cu nerăbdare, pentru că se întâmpla să se trezească cei mici fix când era acțiunea mai interesantă, așa că abia așteptam să mai fur un moment pentru mine să văd ce s-a mai întâmplat.

Dacă ați citit-o, sigur înțelegeți despre ce scriu, iar dacă încă nu ați apucat, atunci e musai să o parcurgeți. E o carte vindecătoare, amuzantă, tristă, cu speranță, cu lacrimi. Este un amalgam de emoții și trăiri. Dar mai presus de toate este o poveste mi-nu-na-tă creată între bunică și nepoată.

Voi scrie sumar despre ea, pentru că îmi doresc doar să vă aduc o licărire de curiozitate.

Cartea surprinde povestea unei fetițe de 8 ani, Elsa, și a bunicii ei. Ele sunt personajele principale în jurul cărora se conturează întreaga acțiune. Elsa este un copil care înfruntă la școală bullying-ul, iar acasă se luptă cu nevoia de a accepta divorțul părinților, noul partener al mamei și sarcina mamei – venirea pe lume a Jumătății (cum îi zice în carte).

Bunica este aliatul Elsei, în tot ce face. Cu bunica totul este posibil, și când zic totul vă puteți convinge citind cartea cât de năstrușnică era această femeie.

Bunica este suportul moral, emoțional, stâlpul ei de siguranță, apărătoarea ei, partenerul de joc. Cu bunica avea și un limbaj specific, știut doar de ele, cu tărâmuri și personaje magice, care de fapt ascund realitatea poveștii de viață a bunicii.

Mama Elsei și bunica nu se prea pun de acord în multe privințe, mai ales în ceea ce o privește pe Elsa. Și asta pentru că bunica a lipsit mult în perioada adolescenței mamei, iar aceasta resimte furia acelor ani în care și-ar fi dorit-o să fie aproape.

Toate sunt bune și frumoase, până într-o zi când bunica suferă de cancer și Elsa află. Și de aici…te invit să citești minunăția asta de carte.

Este disponibilă aici sau în librării, văd că acum e redusă, costă 30ron.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Eu recunosc, nu-mi amintesc să fi avut o relație așa strânsă cu bunicile mele, dar citind cartea asta, am reușit să văd intr-o altă perspectivă relația pe care o au copiii mei cu mama lui Răzvan și cu mama mea. Este ceva magic la mijloc, ceva știut doar de ei, nici nu se poate explica în cuvinte așa simple. Așa că mă bucur pentru tot ce trăiesc ei!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *