Gânduri

Povestea celor doi lupi interiori

Am găsit povestea aceasta în cartea pe care o citesc acum. O redau sumarizată:

După evenimentele de la New York din 11 septembrie am auzit următoarea conversație. Un bunic îi spunea nepotului: Aud cum doi lupi urlă în mine. Primul lup este plin de furie, de ură, și, mai ales, de dorința de răzbunare. Al doilea lup din mine e plin de dragoste, bunătate, milă și, mai ales, iertare.

Care lup crezi că va câștiga? a întrebat băiatul.

Bunicul a răspuns: … Cel pe care îl hrănesc.

(Preluat din cartea lui dr. Wayne Dyer)

Care-i lupul din noi?

Avem și noi acești doi lupi care dau o bătălie interioară. Sunt aceste 2 moduri de a vedea lumea în care trăim.

Putem vedea ura, nedreptatea, mizeria de pe străzi, rahatul de câini peste tot, prejudecata, maltratarea, sărăcia și tragem concluzia că este o lume grea, oribilă, de netrăit. Putem să hrănim acest lup și să-i dăm să vadă tot mai mult ceea ce detestăm. Și pare că cu cât vedem mai multe aspecte neplăcute, cu atât apar mai multe. E fără sfârșit. Iar asta duce la copleșire, la pierderea speranței, la neîncredere, singurătate, depresie.

Însă, putem privi lumea și dintr-o poziție de iubire, de respect, de recunoștință văzând și lucrurile bune care s-au întâmplat și încă se întâmplă. Sunt evoluțiile științifice, condițiile de trai la nivel mediu, accesul la informații, mixul intercultural, avansul tehnologiei corelat cu sănătatea umană. E o dezvoltare rapida, prea rapidă pentru cât putem cuprinde noi cu totul.

Citeam la un moment dat în cartea lui Gabor Mate ideea aceasta: trăim într-o lume într-o continuă schimbare, dar avem un creier vechi de atâtea sute de ani. Uneori, cred că trec schimbările pe lângă noi și nu putem să le vedem.

2 lupi si 2 maimuțe

Povestea celor 2 lupi îmi amintește și de cele 2 maimuțe pe care le vizualizez din etapa formării. Fiecare dintre noi avem pe umeri câte o maimuță. Una pe un umăr, una pe celălalt. Maimuța blândă și maimuța critică. Maimuța bună și maimuța care judecă. În esență este aceeași direcție din povestea cu lupii. Depinde pe care o ascultăm, către care întoarcem mai aproape urechea.

Eu cred că noi suntem aici în viața aceasta pentru creșterea noastră, astfel încât atunci când plecăm să fim mai buni, mai aproape de sâmburele acela pur din interiorul nostru. Când venim pe lume suntem precum coca de la pâine, ideală de băgat în cuptor.

Experiența vieții, conextul de familie, mediul în care ne învârtim, ne mai ardem uneori, ca pâinea care stă prea mult în cuptor. Da, e greu, al naibii de greu uneori. Și văd, ascult povești de viață din care pot să traduc cât de multe poate duce un om și cum se poate ridica, câtă putere este acolo. Pare că nu mai vedem viața ca un dar în acele momente, ci ca pe o pedeapsă.

Daaar….să privim înapoi către noi. Întoarcem oglinda către propria persoană și căutăm să schimbăm ceea ce este în controlul nostru direct. Poate că nu putem schimba situația pandemiei, nu putem schimba comportamentul partenerului de viață, însă ne avem pe noi înșine, fiecare.

În interiorul nostru este puterea, este fructul, este rodul. Poate nu-l mai vedem, poate ne-am îndepărtat. Am crescut mai mult lupul războinic. Poate ne-a și ajutat o vreme. Sau am ascultat de maimuța critică. Sigur, undeva, ne-am deconectat de propria ființă.

Și atunci, să ne reamintim: există o soluție la orice problemă! Și acolo unde noi nu o vedem, poate o văd alții. Să ceri ajutor este un act de curaj și de schimbare!

Exercițiu de reflecție

  • Te invit să te gândești la ziua de azi și să iei pulsul. Ce culoare i-ai da? Cum te-ai simțit?
  • Apoi pune pe o lista (pe telefon în notes sau pe o foaie, în jurnal) aspectele care ți-au adus o stare de nemulțumire, de nefericire. Fii concret, exact, cât mai specific.
  • Uită-te la ele și vezi care este în controlul tău direct și care nu.

Vremea de afară, șeful morocănos, sistemul tehnologic, coada de la analize, astea nu sunt în aria noastră. În schimb modul cum ne raportăm la ele, modul cum reacționăm este în aria proprie.

Să fie cu folos și inspiratie!

Cu drag,

Andreea

Psihoterapeut de Familie & Cuplu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`

Îți mulțumesc că citești articolele mele! Te invit alături de mine și pe celelalte platforme online:

Facebook: Andreea Arsene

Instagram: AndreeaArsene.ro

 

Sursa foto: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *