#LuneacuCarte este un proiect prin care în fiecare zi de luni veți putea găsi un articol despre cărți. Am realizat că scriu prea puțin despre cărțile pe care le citesc, așa că introduc disciplinarea conștientă care să îmi aducă o structură și să mă responsabileze.
~~~ ~~~ ~~~ ~~~~ ~~~ ~~~~ ~~~~~ ~~~~
Astăzi este despre cartea ”Cum să-ți reinventezi viața” de Jeffrey E. Young & Janet S. Klosko, apărută la Editura Trei. Dintre cărțile citite anul acesta, o declar oficial cea mai bună carte de dezvoltare personală (până acum).
O am în bibliotecă din 2017, însă abia în 2020 i-a venit rândul, după ce a fost aleasă cartea lunii Aprilie în Clubul nostru de Carte. Am citit-o în plină perioadă de pandemie, cu multe incertitudini exterioare, într-un moment în care lucram intens cu mine. Și a fost cartea care mi-a adus multe perspective noi, care mi-a tradus altfel anumite aspecte din viața personală.
Dacă ar fi să pornim de la titlul ei, pot spune că așa este: n-ai cum la finalul cărții să nu schimbi ceva care să-ți aducă senzația de eliberare, de viață nouă.
Fiind o carte de dezvoltare personală, orientarea este în primul rând către propria persoană, cu toată istoria din spate pe care o ducem cu noi, mai conștienți de unele aspecte, mai puțin de altele. Așa că, îți recomand să-ți pregătești un caiet de notițe și un bulgăre de blândețe, tot pentru propria persoană.
Cartea aduce în prim-plan o parte dintre acele tipare fundamentale ale vieții (lifetraps) cunoscute în carte sub forma de capcane mentale sau scheme.
”Termenul tehnic pentru o capcană este acela de schemă. Schemele sunt convingeri adânc înrădăcinate despre noi înșine și despre lume, pe care le-am învățat în perioada timpurie a vieții. Aceste scheme sunt elemente esențiale ale identității noastre, ale sentimentului de sine.”
(Cum să-ți reiventezi viața)
Capcanele mentale determină cum gândim, simțim, acționăm, relaționăm cu ceilalți. Ele ne declanșează sentimente puternice precum furia, tristețea și anxietatea. Aceste credințe formate devreme în viața noastră ne oferă senzația de predictibilitate și certitudine, ne sunt comode și familiare. Iar să renunțăm pur și simplu la ele înseamnă să renunțăm la siguranța de ști cine suntem și cum este lumea noastră.
Autorii, psihoterapeuți cu mulți ani de activitate, au identificat 11 capcane mentale pe care oamenii le au și care le aduc dificultăți în viața de zi cu zi, acasă, în mediul profesional, în relațiile sociale:
1. Capcana Abandonului,
2. Capcana Neîncrederii și Abuzului,
3. Capcana Deprivării Emoționale,
4. Capcana Izolării Sociale,
5. Capcana Dependenței,
6. Capcana Vulenrabilității,
7. Capcana Deficienței,
8. Capcana Eșecului,
9. Capcana Subjugării,
10. Capcana Standardelor Nerealiste,
11. Capcana Revendicării de Drepturi Personale.
La începutul cărții este un chestionar care vă ajută să identificați capcana / capcanele în care vă regăsiți cel mai des. Apoi la fiecare capitol în parte, se reiau anumite întrebări pentru a aduce claritate.
Sunt descrise caracteristicile fiecărei capcane, modul cum apar ele (ca o perpsectivă a trecutului) și cum își pune asta amprenta asupra prezentului.
Autorii punctează 3 stiluri de coping: capitulăm (ne confirmăm capcana mentală), fugim (evităm situațiile, contextul, oamenii care ne activează respectiva capcană), contra-atacăm (mergem pe tendința de a arăta perfect, fără să simțim vulnerabilitate).
Totodată, fiecare capitol în parte aduce soluții despre cum ne putem debarasa de capcana conștientizată pentru a ne aduce eliberare și pentru a trăi în mod real viața pe care ni-o dorim.
Voi reda câteva caracteristici pentru o parte dintre capcanele din carte, într-o ordine aleatorie:
Abandonul = Mă simt singur
Este sentimentul că oamenii pe care îi iubim cu adevărat ne vor părăsi și vom rămâne izolați emoțional. Factorii activatori puternici sunt pierderile și separările. Când avem această capcană tendința este să ne agățăm și mai mult de oamenii dragi din jurul nostru și astfel, de fapt, ajungem să-i îndepărtăm. Este posibil să resimțim supărare chiar și în separările obișnuite, de zi cu zi.
În carte sunt prezentate pe larg originile abandonului și cum își pune asta amprenta asupra relațiilor intime și a celor de prietenie.
Dependența
Având această capcană, tendința este să credem că nu ne putem descurca de unii singuri, fără ajutor din partea celorlalți, avem mereu nevoie de susținere. Cerem constant părerea celorlalți, avem o teamă de schimbare.
Este posibil ca în copilărie de fiecare dată când încercam acțiuni independente să ne fi fost transmis sentimentul de incompetență din partea celorlați și am interiorizat asta. Efectul ca adult este că suntem în căutarea acelor persoane puternice de care să ne prindem și cărora le dăm voie să ne conducă viața. În context profesional, apare teama de a lucra de unul singur.
Deprivarea emoțională = Sentimentul pustiului
Este credința că nevoia noastră de dragoste nu va fi niciodată satisfăcută pe deplin de către alte persoane. Apare sentimentul că nimănui nu-i pasă cu adevărat de noi, că nimeni nu înțelege ce simțim. În acest mod, tendința este fie să ne transformă în niște persoane reci, distante, fie să fim atrase de persoane reci și distante, iar efectul va fi că vom ajunge să simțim că avem relații nesatisfăcătoare.
Ceea ce resimțim este un gol, gol al singurătății.
Deprivarea poate însemna: deprivare de îngrijire (lipsa căldurii emoționale, a atenției, a afecțiunii), deprivarea de empatie ( să avem pe cineva care să ne înțeleagă și să ne valideze emoțiile), deprivarea de protecție (oferirea de putere, direcție, orientare)
Deficiența = Critică, umilire
Capcana aceasta se referă la sentimentul că avem un defect, o deficiență interioară, ca și cum cum nimeni nu ar putea să ne iubească dacă ne-ar cunoaște cu adevărat.
În copilărie, e posibil să fi resimțit din partea familiei că nu au respectat dreptul nostru de a fi, eram criticați pentru ”defectele” noastre. Apărea astfel învinuirea și sentimentul că nu merităm afecțiunea nimănui. Ca adult, este teama de dragoste, așteptare la respingere.
De ce să o citești?
@ Cartea este pentru oricine își dorește mai multă împlinire în viața de zi cu zi, în relația cu cei din familie, de la job, în relația cu propria persoană.
@ Este atât pentru bărbați, cât și pentru femei, imaginea de pe copertă nu are o anumită intenție. 🙂
@ Cartea are un limbaj accesibil și ușor de înțeles, complexă și clară.
@ Conține chestionare care ajută la identificare și apoi la lucru cu sine.
@ Are soluții concrete de aplicat.
@ Are exemple din cabinetul autorilor despre cum fiecare capcană își pune amprenta asupra vieții de zi cu zi. Asta ajută în procesul de identificare și conștientizare.
@ Recomandare suplimentară: în cazul în care devine copleșitor, vorbiți cu cineva despre ceea ce aflați, trăiți în interiorul dumneavoastră. Poate fi un prieten bun care face aceeași muncă de căutare și dezvoltare de sine sau un psihoterapeut, coach. Cartea poate să aducă în sfera conștientă multe aspecte uitate undeva care de fapt împiedică viața acum.
Pentru mai multe informații, vă recomand să citiți cartea cu timp, cu răbdare, cu creionul în mână și cu bulgărele de blândețe.
Se poate achiziționa de Libris sau Cărturești.
Să fie cu folos și inspiratie!
Cu drag,
Andreea
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Îți mulțumesc că citești articolele mele! Te invit alături de mine și pe celelalte platforme online:
Facebook: Blog – Andreea Arsene
Instagram: AndreeaArsene.ro
Articolele de săptămânile trecute sunt aici: