CĂRȚI,  Dezvoltare personală

3#LuneacuCarte: “Ține-mă strâns în brațe” (Dr. Sue Johnson)

#LuneacuCarte este un proiect prin care în fiecare zi de luni veți putea găsi un articol despre cărți. Am realizat că scriu prea puțin despre cărțile pe care le citesc, așa că introduc disciplinarea conștientă  care să îmi aducă o structură și să mă responsabileze.

~~~ ~~~ ~~~ ~~~~ ~~~ ~~~~ ~~~~~ ~~~~

Astăzi este despre o carte pe care o consider musai de avut în fiecare casă, ”Ține-mă strâns în brațe” de Dr. Sue Johnson, varianta în engleză ”Hold me tight”.

Întâlnirea mea cu această carte s-a întâmplat în 2017 atunci când am început călătoria în tainele Terapiei de Cuplu Centrată pe Emoții. Atunci am aflat de Sue Johnson, autorul cărții și cea care a dezvoltat și documentat această intervenție terapeutică. Ceea ce a făcut Sue Johnson a fost să ducă la un alt nivel ceea ce descoperise John Bowlby, părintele teoriei atașamentului, despre interacțiunile îngrijitor principal (mama de obicei) și copil.

Practic, ea a tradus dinamica de cuplu având tot timpul sub atenție  comportamentul celor doi parteneri prin lentila atașamentului.

Relațiile de cuplu sunt despre noi toți, fiecare avem sau tindem către o relație sănătoasă și armonioasă în care să ne simțim împliniți. Cartea lui Sue ne vine în sprijin pentru că ne ajută să înțelegem altfel totul.

”Relațiile de dragoste nu sunt negocieri, sunt legături emoționale. Țin de nevoia înăscută a unei legături emoționale securizante. ” (Dr. Sue Johnson – Ține-mă strâns în brațe)

Eu sunt fascinată de atașament și de relațiile noastre văzute prin atașament. Am senzația că atunci când înțelegi noțiunea, profunzimea atașamentului, dai un alt sens întregului comportament. Totul capătă sens de fapt, nimic nu este întâmplător.

Încă de la începutul cărții Sue Johnson aduce o nouă perspectivă a iubirii, normalizând trăirile noastre de a căuta pe cineva alături de care să trăim.

”Acest impuls de a ne atașa emoțional – de a găsi pe cineva spre care să ne putem îndrepta și căruia să-i putem spune ”Ține-mă strâns în brațe” – este adânc înrădăcinat în genele și corpurile noastre. Este fundamental pentru viață, sănătate și fericire în aceeași măsură ca impulsurile de a căuta hrană, adăpost sau sex. Avem nevoie de atașamente emoționale cu câțiva oameni de neînlocuit pentru a fi sănătoși fizic și mental – pentru a supraviețui.” (Dr. Sue Johnson – Ține-mă strâns în brațe)

Să avem o legătură cu partenerul nostru care să ne aducă singuranță este esențial pentru relațiile de iubire pozitive.

Elemente importante într-o relație de cuplu sigură:

  • Când ne simțim în siguranță în general, adică ne simțim confortabil cu apropierea și încrezători în legătură cu faptul că putem depinde de cei dragi, suntem mai buni în a căuta sprijin și în a-l oferi.
  • Când simțim că legătura cu partenerii noștri este securizantă, suportăm mai bine rănile pe care aceștia, inevitabil, ni le provoacă și este mai puțin probabil să ne manifestăm ostilitatea în mod agresiv atunci când ne supărăm pe ei.
  • Legătura cu un om drag te întărește. Atunci când ne simțim într-o relație sigură cu alții, ne înțelegem mai bine pe noi înșine și ne placem mai mult.
  • Cu cât putem apela mai mult la partenerii noștri, cu atât putem fi mai distincți și mai independenți.

Poate părea ușor dificil să credem cele de mai sus, mai ales dacă experiența de viață a fost diferită de o relație sigură. Însă Sue Johnson aduce în carte cercetări și dovezi științifice pentru a susține aceste informații.

Când lucrurile încep să fie dificile în relație, asta își pune amprenta și asupra sistemului nostru imunitar și hormonal, chiar și asupra puterii de a ne vindeca. Suferința maritală crește de zece ori riscul depresiei!

”Iubirea nu este cireașa de pe tortul vieții. Este o nevoie primară fundamentală, ca oxigenul sau apa. Odată ce înțelegem și acceptăm acest lucru, putem ajunge mai ușor la miezul problemelor din relații.” (Dr. Sue Johnson – Ține-mă strâns în brațe)

Când înțelegem relația de cuplu prin lentila atașamentului, traducem certurile ca pe niște proteste față de detașarea emoțională a partenerului. Miza este reconectarea emoțională, sentimentul că este cineva acolo pentru mine să mă audă, să mă vadă, să-mi răspundă, să simt că pot conta pe el/ea.

Cheia unei vieți de iubire împlinitoare este răspunsul emoțional către partenerul nostru.

”Inima se veștejește dacă nu răspunde unui alte inimi.”(Pearl S. Buck)

Sue Johnson aduce 3 factori importanți pentru receptivitate emoțională:

  1. Accesibilitate: Pot conta pe tine?
  2. Deschidere: Mă pot baza să îmi răspunzi emoțional?
  3. Implicare: Știu că mă vei prețui și că vei rămâne aproape?

Intervenția terapeutică de tip EFT (Emotional Focus Therapy) este tradusă astfel încât oricine să o poată înțelege și să o poată aplica în propria relație, fără să fie specialiști în domeniu.

Sue Johnson sumarizează șapte conversații specifice EFT, împreună cu exerciții și momente de reflecție. Vă recomand să luați cartea și să le parcurgeți, vor aduce multă conștientizare asupra sinelui și asupra relației.

De ce să citiți cartea?

@ Relația de cuplu ne vizează pe toți. În fond, este despre noi toți, fiecare la momentul la lui.

@ Limbajul este ușor și accesibil.

@ Atașamentul stă la baza ființei noastre, este fundația pe care ne construim relațiile, ne vedem pe noi și lumea înconjurătoare.

@ Relațiile de cuplu pot crește, se pot dezvolta, intrăm în etape de viață diferite și ne putem duce relația la un alt nivel.

@ Cartea are multe exerciții utile pe care le putem face cu partenerul nostru sau individual.

@ Schimbarea începe cu cel puțin unul dintre parteneri, schimbând ciclul reacțiilor, schimbăm rezultatul.

În Final, cartea poate fi achiziționată de pe Libris.ro sau de pe Cărturești.ro

Iar dacă aveți curiozități, întrebări despre Terapia de Cuplu Centrată pe Emoții, îmi puteți scrie și revin cu răspunsuri.

Să fie cu folos și inspiratie!

Cu drag,

Andreea

Articolele de săptămânile trecute sunt aici:

 

2#LuneacuCarte: Pacienta tăcută (Alex Michaelides)

 

#LuneacuCarte: Spațiul dintre noi – Dr. Harville Hendrix, Dr Hellen Lakelly Hunt

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`

Îți mulțumesc că citești articolele mele! Te invit alături de mine și pe celelalte platforme online:

Facebook: Blog – Andreea Arsene

Instagram: AndreeaArsene.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *