CĂRȚI,  Dezvoltare personală

8#LuneacuCarte: ”Nu există copii răi”

#LuneacuCarte este un proiect prin care în fiecare zi de luni veți putea găsi un articol despre cărți. Am realizat că scriu prea puțin despre cărțile pe care le citesc, așa că introduc disciplinarea conștientă  care să îmi aducă o structură și să mă responsabileze.

~~~ ~~~ ~~~ ~~~~ ~~~ ~~~~ ~~~~~ ~~~~ ~~~~

Astăzi este despre cartea ”Nu există copii răi!” de Janet Lansbury, apărută la Editura Univers, care vine în sprijinul nostru pentru a descifra mai ușor ce este în spatele comportamentului unui copil .

Cred că suntem mulți cei care am crescut auzind în jurul nostru că „X este rău” sau poate noi înșine am fost în anumite momente numiți astfel. Să spunem despre cineva ca este rău, înseamnă să emitem o judecată fără să cunoaștem și să înțelegem tot ansamblul ființei respective.

”în lumea mea nu există copii răi, ci doar niște persoane mici, impresionabile și confuze, care se luptă cu emoțiile și impulsurile lor, încercând să comunice ceea ce simt în singurul mod pe care-l cunosc. Când îi descriem drept răi pentru că suntem frustrați, confuzi sau deranjați de comportamentul lor, le facem un mare deserviciu. Este o etichetă, un motiv de rușinare despre care copiii pot ajunge să creadă că e adevărat.”  (Janet Lansbury)

Comportamentului copilului este un semnal, un strigăt pentru altceva de fapt. Cercul siguranței spune foarte frumos: comportamentul copilului este ca alarma de incendiu. Important este să vedem ce declanșează alarmă, să înțelegem ce este în spatele ei și cum putem ajuta / susține emoțional ființa mică.

”Să-i iubești pe copiii mici înseamnă să-i cunoști.”

(Janet Lansbury)

Janet Lansbury ne aduce în vedere importanța limitelor: ”lipsa disciplinei nu este bunătate, este nglijență. Cheia pentru o educare sănătoasă și eficientă este atitudinea noastră.”

Copiii testează limitele, este o cale naturală către dezvoltarea lor. Pe măsură ce cresc și prind încredere și curaj, se aventurează tot mai mult către descoperirea lumii în care au ajuns. Ați remarcat sigur bebelușii care la început stau acolo unde îi punem, iar după ce reușesc să-și dezvolte coordonarea și să-și armonizeze mișcările, pleacă în descoperirea încăperii, a spațiului de joacă, a pătuțului. Prezența noastră îi asigură pe copii de siguranță prin momentele în care îi ferim de pericolele existente (degete în priză) sau când preluăm controlul asupra situației, cei mici devenind foarte ușor suprastimulați.

Un aspect esențial, de pus pe frigiderul casei: ”Niciodată, sub nicio formă, nu luați personal comportamentul copilului atunci când încalcă o limită.”

Să-i respectăm pe copii înseamnă să le înțelegem stadiul de dezvoltare, nu să reacționăm la comportamentul lor, ca și cum ar fi adulți, la fel ca noi.

În carte găsim despre importanța autonomiei copilului, să-i dăm spațiu să aleagă, să descopere, să fie implicat activ în viața lor. ”Dacă reușim să păstrăm un echilibru între instrucțiuni și suficiente momente de libertate în care copiii pot lua decizii, ei vor deveni mai dispuși să ne asculte atunci când îi îndrumăm.”

Janet Lansbury grupează laolaltă câteva motive pentru care copiii nu ne urmează indicațiile: deconectarea în relația părinte-copil, lipsa noastră de consecvență, prea multe ordine; despre fiecare dintre ele este pe larg în carte.

Cartea pune accentul și pe trăirea emoțională a copilului și despre accesele de furie ca o cale vindecătoare.  ”Nu există un dar mai mare pentru copilul nostru și pentru noi înșine decât acceptarea completă a emoțiilor lui. Poate fi extrem de greu să renunțăm la propriile noastre reacții și să le permitem cu răbdare copiilor noștri să-și manifeste emoțiile. Totuși, cu cât exersăm, cu atât devine mai ușor.” Cartea de săptămâna trecută conține metode bune de suport pentru adulți astfel încât acest proces de acceptare să fie cu adevărat împlinit și mai ușor de dus.

De ce să citești cartea?

@ Este o carte suport pentru părinți, educatori, bunici, personal medical în relație cu copiii. Într-o perioadă în care creșterea modernă a copilului se confundă cu lipsa limitelor, cartea vine să ne reamintească de nevoia lor esențială pentru dezvoltarea armonioasă a copilului.

@ Ne ajută să vedem comportamentul copilului dintr-o altă perspectivă și vine și cu soluții și căi de intervenție.

@ Înțelegem mai mult, în loc să etichetăm și să blocăm conectarea.

@ Cartea conține informații utile, practice, cu multe exemple care odată aplicate și adaptate fiecărei familii poate aduce mai multă armonie și liniște.

@ Poți să o citești doar să-ți reamintești despre niște aspecte care contează cu adevărat în relație cu propriul copil sau cu copiii cu care lucrezi direct.

Cartea se poate achiziționa de pe Libris sau Cărturești.

Să fie cu folos și inspiratie!

Cu drag,

Andreea

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Îți mulțumesc că citești articolele mele! Te invit alături de mine și pe celelalte platforme online:

Facebook: Blog – Andreea Arsene

Instagram: AndreeaArsene.ro

Articolele de săptămânile trecute sunt aici:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *