CĂRȚI,  Dezvoltare personală

#26LuneacuCarte: Acolo unde cântă racii

~~~ ~~~ ~~~ ~~~~ ~~

Astăzi este despre cartea ”Acolo unde cântă racii”,  scrisă de Delia Owens, apărută la Editura Pandora în 2020. O carte despre supraviețuirea unui copil în singurătate și abandon și cum natura este universul care îi devine acasă.

Am citit această carte absorbită complet de dinamica și ritmul conturat în jurul personajului principal, Kya – cunoscută ca Fata din Mlaștină. Am parcurs-o și cu un ochi de terapeut, așa că o văd valoroasă și din acest punct de vedere.

În această carte se împletesc mai multe teme: familia cu traumele ei, iubirea, creșterea și dezvoltarea unui copil până la viața adultă, singurătatea, abandonul, natura tipică zonei de baltă cu elemente de viață specifice – faună și floră, relațiile dintre oameni, comunitatea și puterea ei de apartenență sau respingere.

Singură într-o mare mlaștină

Cartea este o poveste conturată în jurul Kyei, o fetiță de 6 ani care a rămas singură și a crescut în ținutul mlăștinos din Carolina de Nord. Ea face parte dintr-o familie disfuncțională care ajunge dezbinată. Într-o zi a văzut-o pe „mămica” ei cum a plecat pe alee, așa cum pleca și altădată. Doar că, după mult timp de așteptare, a înțeles că ea nu mai revine. Frații ei au plecat înaintea mamei. A rămas doar cu tatăl care ziua era și el plecat, iar seara venea și se culca, înecându-și supărările în furie și alcool. Până când a plecat și el de tot.

Autoarea aduce multe detalii despre lumea interioară a fetiței Kya, despre cum își căuta mama cu privirea, apoi pe tatăl ei din nevoia de a fi văzută, auzită, îngrijită. Nu înțelegea cum de au plecat toți și au lăsat-o acolo.

”Dacă cineva ar înțelege singurătatea, luna ar înțelege-o.”

Primele ei reușite, primele mâncăruri gătite, curățenia casei, spălatul hainelor, căutarea mâncării, făceau parte din universul ei mult prea devreme.

Însă a învățat să se descurce singură. Și-a descoperit bucuria de a explora mlaștina, a învățat să cârmuiască barca atunci când tata era plecat, iar când a înțeles că el nu se mai întorcea acasă petrecea mai mult timp pe apă.

Aduna scoici dimineața devreme, le vindea și așa obținea bani pentru combustibilul bărcii și pentru nevoile ei.

A încercat să meargă la școală, dar a realizat cât de mare este distanța între ea și ceilalți. Aici am remarcat cât de multe poate face cadrul didactic în procesul adaptării sau, din contră, cât poate întreține distanța și etichetările răutăcioase.

”Știa că anii de izolare îi modificaseră comportamentul până când devenise diferită de ceilalți, dar nu era vina ei că fusese singură. Cele mai multe din ceea ce știa, le învățase din sălbăticie. Natura o hrănise, o îndrumase și o protejase atunci când nimeni altcineva nu ar fi făcut-o.”

Ce se întâmplă când întâlnește oamenii potriviți?

În singurătatea mlaștinii, Kya devine treptat-treptat din copil adolescent și apoi adult. Trece prin fiorii dragostei, prin întrebări despre viață, prin transformările corporale specifice.

Săltărețu și soția lui sunt doi dintre oamenii care i-au fost alături, care au ajutat-o cu haine, cu mâncare, cu absorbante când a fost cazul, cu prezența lor ori de câte ori avea nevoie. Doar că viața o învățase deja că e nevoie să se descurce singură.

Descoperă un băiat de vârsta ei, Tate, care locuiește și el în mlaștină împreună cu familia lui. Prin întâlnirile lor, Kya învață să citească și să scrie. Și se îndrăgostește de el. Însă când Tate se decide să plece la facultate, ei i se reactivează rana abandonului. Din nou se simte singură.

Doar că Tate, îi rămâne alături în felul lui. Se reîntoarce în mlaștină, devine cercetător și o implică și pe Kya care ajunge să publice mai multe cărți despre viața de mlaștină.

În viața ei apare un alt băiat, Chase, cunoscut în comunitatea locală. Kya ajunge să se îndrăgostească de el și să fie din nou dezamăgită. Ulterior, într-un context nepotrivit, ajunge la închisoare fiind suspectă de uciderea lui.

Vă invit să citiți continuarea și multe alte pasaje importante.

De ce merită să citești cartea?

Povestea te captivează, curge lin. Acțiunea se întrepătrunde între prezent și copilăria Kyei, iar asta crează un anumit ritm și suspans în același timp.

Cartea este despre puterea supraviețuirii, despre depășirea condiției, despre oameni și urmele lor – cu bune și cu mai puțin bune.

Fetița Kya există și în zilele noastre. Și mă întreb…oare cum contribui eu la ajutarea ei sau la etichetarea ei?!

Te invit să o citești și să-mi scrii cum ți s-a părut. Eu rămân încă fasinată de ea.

Ca noutate, anul acesta – 2022 iunie-  este anunțată și apariția filmului realizat după carte.

Poți găsi cartea pe Libris și Cărturești.

Cu drag,

Andreea

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *