CĂRȚI,  Dezvoltare personală

18#LuneacuCarte: Cum să fii fericit – o abordare științifică

~~~ ~~~ ~~~ ~~~~ ~~~ ~~~~ ~~~~~ ~~~~ ~~~

Întâlnirea cu cartea

Cartea de săptămâna aceasta a ajuns în mâinile mele la recomandarea Mirelei Oprea. Pentru cine nu o cunoaște, Mirela este acel om optimist și pasionat de ceea ce face, care te inspiri prin cuvinte simple, bine puse la locul lor. Mirela a adus conceptul de Dream Management în Romania și ne încurajează să ne urmăm visurile care stau ascunse în colțurile interioare ale inimii.

La un atelier organizat de ea, această carte a fost una din recomandările primite.

Eu recunosc că am fost puțin sceptică. Hmmm, cum ar putea să te învețe o carte despre cum să fii fericit. Însă într-un moment de căutări interioare, mi-au picat ochii pe cartea aceasta în bibliotecă. Și am zis că e șansa ei. Ori acum, ori deloc.

Am citit-o atunci, am mers să caut filmulețe pe youtube, să citesc mai multe despre psihologia pozitivă (dezvoltată de Martin Seligman). Și m-am reîntors la ea de mai bine de 5 ori pentru articole, pentru exerciții folosite în ateliere. Ori atunci, ori deloc nu se aplică. Odată ce o descoperi e bine de avut prin preajmă.

Cum să fii fericit? 

Cartea scrisă de Sonja LyubomirskyCum să fii fericit” a apărut prim dată în 2007, apoi a fost tradusă în limba română în 2010. Sunt deja 10 ani de când ea e pe piață. Cum de nu am găsit-o în cale? Poate pentru că are timpul ei…momentul când pot să o văd și să o absorb.

Sonja este Profesor de Psihologie  la Universitatea din California.

Așa cum îi zice și subtitlul, întreaga carte este o abordare științifică asupra fericirii. Citind, descoperim că de fapt sentimentul de fericire nu este întâmplător, ori suntem, ori nu suntem. Ci este o alegere…

Știu, greu de cuprins cu totul și greu să fim de acord. Dar… Citind cartea putem înțelege de ce autoarea susține asta.

 

Fiecare capitol începe cu un test de diagnostic care are rolul să ne ghideze și să ne ajute în parcurgere, să ne cunoaștem și să mergem țintit către capitolele de interes. Cu toții avem gânduri și comportamente care ne ajută să creștem această stare interioară sau dimpotrivă. Când le cunoaștem înțelegem și cum să le aducem în sfera noastră de acțiune.

Sonja Lyubomirsky ne propune strategii care funcționează și care ne fac mai fericiți. Sunt resurse adaptate tipului de personalitate. 12 strategii + 2 bonus sunt propuse de ea.

Aici puteți vedea mai multe detalii:

 

De ce să o citești?

  1. Sonja Lyubomirsky explică clar și simplu despre fericire, acea stare la care putem ajunge fiecare atunci când înțelegem că este o alegere.
  2. Sunt demontate miturile fericirii de care noi am tot auzit. Unul dintre ele: ”Ori esti fericit, ori nu. Asta e soarta”. Nu, chiar nu. Citește și vei descoperi de ce nu 🙂
  3. Sunt 12 +2 strategii despre cum să ne creștem potențialul de fericire.
  4. Odată ce ne uităm la gândurile, comportamentele, acțiunile noastre, modul cum privim viața, credințele, vom putea să vedem cât de multă fericire avem de deblocat din interiorul nostru.
  5. Cartea este o călătorie către sine prin exercițiile pe care le are, prin testele propuse pentru a vedea stilul nostru propriu. Îmi place că ne îndrumă în funcție de ceea ce ne interesează direct către anumite capitole. Deci o poți citi și pe bucăți.

Cartea poate fi găsită pe Libris.

Să fie cu folos și inspirație!

Cu drag,

Andreea

Psihoterapeut de Familie si Cuplu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`

Îți mulțumesc că citești articolele mele! Te invit alături de mine și pe celelalte platforme online:

Facebook: Andreea Arsene

Instagram: AndreeaArsene.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *