CĂRȚI

17#LuneacuCarte: Ce le spunem copiilor

~~~ ~~~ ~~~ ~~~~ ~~~ ~~~~ ~~~~~ ~~~~ ~~~

Astăzi vin cu o carte suport pentru familii: ”Ce le spunem copiilor când sunt foarte mici, când sunt bolnavi, când se bucură, când sunt triști” de Francoise Dolto. Este o carte apărută la Editura Trei, în categoria Psihologie Practică pentru Părinți.

Francoise Dolto este o renumită psihanalistă franceză care s-a dedicat activității profesionale prin lucrul îndeaproape cu copiii și părinții lor.

 

De ce avem nevoie de o astfel de carte?

Printre întrebările pe care le primesc de la clienții cu care lucrez, de la oamenii care sunt în preajma mea, online sau fizic, deseori apare asta: ”Ce să-i spun copilului meu despre…” divorț, despre boală, adopție, conflictele dintre părinți, pierdere.

Este grija pe care noi toți o purtăm celor mici astfel încât impactul asupra lor să fie minim.

Cartea de față ne ghidează despre cum să privim dificultatea în care ne aflăm prin ochii copilului. În același timp, Francoise Dolto ne dă câteva indicații și despre cum să-i spunem.

Eu merg tot timpul pe ideea adevărului. Un copil simte. Nu știe să pună degetul, să numească poate. Dar simte prin toata gama de schimbări non-verbale pe care noi o avem. Tonul vocii, gesturile, ritmul zilei se schimbă când avem probleme. Oricât de mult încercăm să păstrăm normalitatea, copilul prinde semnalul aflat dincolo de cuvinte.

Ca părinți, ca specialiști, avem nevoie să abordăm lucrurile într-un mod firesc și natural, cu grijă pentru ființa mică. Contează modul în care spunem copilului, contează starea noastră emoțională, contează ce facem înainte, după aceea. Este ca un fir epic pe care noi îl construim copilului. Iar el are nevoie de asta.

Gândește-te că e ca și cum mergi la job și dintr-o dată cineva îți ia o parte din responsabilități fără să îți spună nimic. Nu înțelegi și te întrebi: oare am făcut ceva greșit? Dar de ce nu a vorbit nimeni cu mine? Puteau să-mi explice măcar.

Exact așa  și copilul nostru are nevoie să înțeleagă de ce mama și tata se ceartă, de ce au decis să locuiască separat, de ce cățelul nu mai este și ce s-a întâmplat cu el, de ce a fost adoptat, etc

Sunt ca niște bucățele de puzzle pe care noi le construim rând pe rând astfel încât el să aibă o poveste coerentă despre sine. Cu cât ne afundăm în minciuni, cu atât riscăm să fie cu impact asupra propriei identități, implicit de-a lungul întregii vieți.

Adevărul, adaptat vârstei, în cuvinte simple și clare, cu spațiu pentru întrebări și clarificări este calea sănătoasă.

Sigur că poate fi frustrat, supărat, tensionat. Se poate să vină o întreagă avalanșă emoțională. Până la urmă, cred că e și dreptul lui să plângă pentru că tati nu mai locuiește cu el. Ne pregătim să fim acolo, să suținem și să validăm. E greu, sigur, e greu…

Ceea ce știu eu este că deseori noi, adulții, evităm să le spunem adevărul copiilor noștri pentru că nouă ni se pare greu de suportat ce se întâmplă. De aceea, eu deseori lucrez întâi cu părinții pe conștientizarea situației, asumare și apoi implic și copilul. El e tot timpul în gândul meu, dar este nevoie de pasul acesta pentru ca adulții să poată cuprinde ceea ce urmează.

De ce să citești cartea?

Cartea aceasta nu este ca un roman pe care să-l citești de la cap la coadă. Ci e mai degrabă ca o carte cu rețete din care te inspiri în funcție de etapa de viață și de momentele pe care vrei să le aduci copilului.

Sunt situații de viață întâlnite în jurul nostru. Așa cum ziceam la început: neînțelegeri între parteneri, divorț, pierdere, adopție, grădiniță, boală, tristețe.

Francoise Dolto vorbește pe limba părinților traducând către copii. Sunt cuvinte simple și clare despre cum să vedem lucrurile și să le ducem către copilul nostru.

Cartea este o sursă de inspirație, ca un kit de prim-ajutor. Simt nevoia totuși să adaug că nu înlocuiește o întâlnire de specialitate, cu un psihoterapeut, medic, psihiatru.

Poate fi achiziționată de pe site-ul EdituraTrei.ro.

Să fie cu folos și inspirație!

Cu drag,

Andreea

Psihoterapeut de Familie si Cuplu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`

Îți mulțumesc că citești articolele mele! Te invit alături de mine și pe celelalte platforme online:

Facebook: Andreea Arsene

Instagram: AndreeaArsene.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *