CĂRȚI,  Dezvoltare personală

10#LuneacuCarte: ”Dimineața miraculoasă” (Hal Elrod)

#LuneacuCarte este un proiect prin care în fiecare zi de luni veți putea găsi un articol despre cărți. Am realizat că scriu prea puțin despre cărțile pe care le citesc, așa că introduc disciplinarea conștientă  care să îmi aducă o structură și să mă responsabileze.

~~~ ~~~ ~~~ ~~~~ ~~~ ~~~~ ~~~~~ ~~~~ ~~~~

Astăzi este despre o carte descoperită fix când aveam mai multă nevoie de motivație interioară și de direcție ”Dimineața Miraculoasă” scrisă de Hal Elrod și apărută la editura Life Style Publishing.

Trecerea de la viața de familie cu 2 copii la cea cu 3 copii ar putea părea simplă în ochii unora. << Ei, hai, unde erau deja doi copii, încă unul…nici nu-i simți prezența. >> Pentru mine a fost dificilă adaptarea, poate și pentru că ceilalți doi copii erau deja autonomi din multe punct de vedere și pentru că venirea Alexandrei s-a suprapus cu un alt moment important, renunțarea la jobul din companie și asumarea completă a rolului de psihoterapeut.

O lungă perioadă de timp ca mamă de 3 copii am simțit că înot împotriva curentului. Mi-era greu. Știam de la ceilalți 2 copii cât de important este să am grijă de mine pentru a putea fi acolo pentru ei. Alergarea a fost o ancoră pentru trup, minte și suflet, doar că nu era complet. Mai aveam nevoie de ceva. Simțeam că sunt multe lucruri care m-ar putea încărca, dar nu aveam timp pentru ele.

Și atunci am dat peste cartea aceasta, care mi-a adus structurarea timpului și alocarea spațiului pentru nevoile de reîncărcare.

Ce mi-a plăcut mie de la început este că lasă loc de adaptare și de flexibilitate, fără să impună.

Hal Elrod este coach și speaker, autor, și pe lângă cartea asta faină mai este și niște podcast-uri utile. Vă recomand să le căutați după numele lui.

”Viața începe în fiecare dimineață” (Joel Olsteen)

Cartea începe cu povestea lui de viață și cum a ajuns să-și dea seama că este nevoie de o schimbare. In anii 2000, Hal are un accident de mașină, în urma căruia a ajuns în comă profundă. Apoi criza financiară din anul 2008-2009 din America l-a adus în pragul disperării, plin de datorii și cu simptome clare de depresie.  Dincolo de tragediile de moment, aceste întâmplări au ajuns puncte de cotitură. Au determinat în interiorul lui reflecții care ulterior au adus schimbările și documentarea cărții. A trecut prin propria viață totul, înainte de a le pune în fața noastră.

”Momentul în care accepți responsabilitatea pentru TOTUL din viața ta este momentul în care dobândești puterea de a schimba ORICE în viața ta.” ” (Hal Elrod)

Întreaga carte a lui Hal este ca o pledoarie pentru propria ființă, pentru realizarea puterii care stă ascunsă în interiorul nostru. Citind, eu am simțit împuternicire și curaj, să deschid supapa, capacul și să las să izvorască apa vieții autentice.

”Primul tău ritual din zi este de departe ritualul cu cea mai mare influență, deoarece are efectul de a seta mintea și contextul pentru tot restul zilei.” (Eben Pagan)

De ce dimineața?

Fiecare dintre noi avem dorințe, planuri, visăm să realizăm anumite lucruri, însă în vâltoarea zilelor constatăm că nu prea avem timp. Ritmul ne absoarbe ca un malaxor din care cu greu ieșim. Hal Elrod pune accent pe aceste aspecte și, tocmai de aceea, spune cât de important este să începem dimineața cu noi, înainte de a intra în vâltoare.

Ne încărcăm, ne îngrijim de propriile nevoie și abia apoi pornim către sarcinile și rolurile pe care la avem. În felul acesta, nu mai există nici șansa de a amâna grija față de propria persoană.

Iar dacă nu ești o persoană matinală și ai dificutăți de trezire, Hal are un capitol dedicat pentru asta 🙂

În carte găsim 6 obiceiuri recomandate cu care să ne începem ziua. Timpul alocat pentru fiecare este la propria alegere, autorul ne recomandă să începem cu câte 1 min. Deci 6 min/zi pentru noi, zi de zi! Ulterior, putem crește timpul la 5 min, apoi la 20min.

În poza de mai jos, sunt obiceiurile care în engleză sunt grupate sub forma cuvântului SAVERS.

De ce să citești cartea?

@ Este o sursă de inspirație pentru grija față de propria persoană.

@ Este o carte bună pentru momentele în care nu avem timp.

@ Este o unealtă, un instrument concret, ușor de aplicat oriunde, fără costuri adiționale, prin care ne putem îmbunătăți viața.

@ Are o structură ușoară, logică, explicat bine, se citește repede.

@ Nu promite marea-cu-sarea, nu impune, ci ne încurajează să încercăm pe propria piele și să vedem rezultatele.

”Cine ești este reultatul celui care ai fost, dar încotro te duci depinde numai de cine alegi să fii.”

(Hal Elrod)

Cartea se poate achiziționa de pe Libris sau Cărturești.

Cu drag,

Andreea

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Îți mulțumesc că citești articolele mele! Te invit alături de mine și pe celelalte platforme online:

Facebook: Blog – Andreea Arsene

Instagram: AndreeaArsene.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *