Calatorii

Banat Brunch & Vila Klaus Valiug

Dumincă am participat la Banat Brunch Văliug, un eveniment organizat la Apres Ski Casa Baraj în parteneriat cu Bike Attack Reșita.

Încă de când am văzut evenimentul ne-am dorit să mergem, pentru că ne surâdea ideea de a gusta din preparatele svăbești, de a socializa și de a face o tură cu bicicletele la obiectivele din zonă. Adițional, se mai anunța degustare de bere artizanală și baie la ponton. Per total, o zi completă, cu de toate!

Am lăsat copiii cu bunicii, Răzvan a pregătit bicicletele și împreună cu prietenii noștri, Roxi & Sorin, am mers să vedem ce o să iasă din întreaga zi pe care ne-o proiectasem în gând. Zic asta, pentru că atunci când am plecat de la Lugoj ploua torențial. Se anunța ploaie și ala Văliug în a doua parte a zilei, cumva speram să se adeverească și să ne permită să facem toate activitațile din program, însă realitatea în care noi eram, cu stropii mari și totul gri / negru, parcă ne împiedica să visăm total.

Norii care au adus ploaia in Lugoj

Pe drum de la Lugoj la Reșița a plouat, însă pe măsură ce ne apropiam de munte se vedea tot mai luminat, iar când am parcat mașina era soare.

Programul spunea astfel: 11-13 Brunch, 13-15 Tur cu bicicleta la obiectivele din zona, 15-17 Degustare de bere artizanală.

Noi am mers direct la brunch. Când am văzut ce fain era organizat totul, nu-mi venea să cred! Mesele erau bogate de preparate apetisante, florile de câmp completau decorul, iar limonada a fost bestială! Nu știam din ce să gustăm mai întâi, mai ales că nu mâncasem nimic până la ora respectivă. Eram înfometați.

De departe, cel mai bun preparat care mie mi-a căzut mie cu tronc a fost pasta de jumere. Nu știu dacă până acum am mai mâncat, nu-mi amintesc. Nu pot să descriu câte papile gustative s-au bucurat de acel moment.

După ora 13 am plecat în turul cu bicicletele. Ne-am oprit la Vila Klaus, unde ni s-a permis accesul în interior și cineva ne-a și explicat istoria acestei clădiri.

Ce am văzut la Vila Klaus?

Vila Klaus a devenit cunoscută publicului larg după ce s-a filmat acolo ultimul sezon din Ferma vedetelor. După cum glumeau unii, noroc cu iubirea dintre Brigitte și Pastrama, că uite așa ne cunoaștem istoria. Mai în glumă, mai în serios, oamenii ăștia au adus în prim-plan o clădire istorică.

Se știe despre ea că a fost construită odată cu dezvoltarea industriei reșițene, fiind folosită cu scop de cazare pentru staff. Ulterior, a ajuns să fie folosită de membrii familiei regale prin Regele Carol. Când Regele Mihai era copil se știe că a făcut 1 an de școală în această locație alături de alți copii proveniți din diferite medii ale societății de atunci. În anii 70, într-o vizită a familiei Ceaușescu la Reșita, aceștia au fost cazați aici.

Dincolo de toate aceste personalități cunoscute, odată ce vedeți clădirea o să vă dați seama că nu este una obișunuită. Este construită în stil german și are multe elemente definitorii. Nu mă pricep la partea de arhitectură să vă pot da mai multe detalii, poate din poze vă puteți ghida în a o cunoaște.

 

Partea foarte bună este că ea va fi dată în folosință pentru tabere de copii, de fapt a și fost dată odată cu 1 iulie. Se va putea vizita, vor putea fi cazați copii acolo. Nu știu informații despre preț, sigur administratorul ei poate oferi toate detaliile.

Mie mi-a plăcut foarte mult! Din imaginile fermei, aveam senzația că totul este mult mai mare, mai încăpător, însă acolo fiind, spațiul are alte dimensiuni. Oamenii de la fermă au lăsat acolo tot ce au construit ei în cadrul show-ului, paturile lor, masa aceea din living, 14 paturi de copii, noptiere din bușteni, felinare din borcane pictate, baia, încălzirea prin calorifere, absolut tot. Dacă ați apucat să vedeți câteva secvențe din emisiune, veți fi încântați să vedeți totul acolo.

După vila Klaus, am urcat până la Păstrăvărie și mai sus, până la barieră. Câinii de la păstrăvărie ne-au dat pace, nu a fost cu emoții suplimentare.

Ne-am reîntors la Apres Ski și, poate o să râdeți, dar ne-am bucurat ca niște copii că am mai găsit din mâcarea aia bună. Nu ne așteptam să mai fie. În aceeași locație era și finish-ul pentru o competiție de biciclete,  destul de multă lume, bicicliști și biciclete peste tot.

Am coborât la o baie pe ponton și am adulmecat liniștea de acolo. Ce bine poate să fie!

Dacă încă nu ați descoperit Văliugul, vă recomand să-l puneți pe lista locurilor în care vă puteți reîncărca bateriile de la mic la mare. De preferat, să mergeți în timpul săptămânii, liniștea de acolo, aerul curat și o baie în lac, sigur vă aduc relaxare.

 

Îți mulțumesc că citești articolele mele! Te invit alături de mine și pe celelalte platforme online:

Facebook: Blog – Andreea Arsene

InstagramAndreeaArsene.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *