starea-de-bine-pentru-oricine
Conferinte / Campanii

Starea de bine este pentru oricine!

M-am întâlnit zilele trecute cu o cunoștință, o tânara frumoasa si cu o poveste de viața pentru cât de 10 persoane. Am întrebat-o cum mai este, cum ii mai merge. Mi-a spus simplu: “M-am obișnuit să nu merit să-mi fie bine. Am înțeles că despre asta e viața mea.”
Am respirat profund si am privit-o. I-as fi găsit un milion de motive pentru care are de ce sa fie bine, sa fie fericita, dar nu despre asta era vorba. Ea nu putea vedea nici măcar razele soarelui care îi brăzdau chipul frumos.

Ați întâlnit astfel de oameni? Vi s-a întâmplat si vouă sa aveți perioade în viața de acest fel?
Sunt situatii in care am învățat că nu suntem demni de a fi iubiți, apreciați. Am învățat că viața este despre durere. Ne-am asumat (inconștient) ca totul doare, ca toti ne părăsesc, că în final orice facem bine se lasă cu plâns si tristețe. Am învățat să nu avem încredere, pentru că acum poate e bine, dar știm că vine și perioada aceea când nu mai este așa. Și atunci, de ce să investim, de ce să ne simțim bine când știm că vom plăti moneda pentru fiecare râs?

Oamenii aceștia nu sunt de judecat! Sa nu cădeți în capcana de a pune etichete! 
Oamenii aceștia au nevoie de suport, au nevoie sa le fie cineva alături. Oamenii aceștia au nevoie sa vorbească  despre durerea acumulata, sa scoată la suprafața furia, frica si toate celelalte emotii care sunt acolo.
Oamenii au nevoie de iubire!
Oamenii aceștia au nevoie de înțelegere și de acceptare a trăirilor, pentru ca apoi, cu ajutor, să se producă o schimbare de optică a vieții.
Ceea ce este cel mai important de știut este că noi, oamenii, indiferent de cât de negru poate părea totul, putem fi ajutați! Avem resurse acolo, în interiorul nostru, doar că nu le mai vedem, nu le mai conștientizăm. Avem parteneri în jurul nostru care ne pot fi suport emoțional, dar…din nou, nu-i mai vedem. Când intrăm pe acest drum al tristeții și deznădejdii, este ca și cum ne punem un văl pe față care coboară tot mai mult și ne acoperă privirea într-atât de mult încât simțurile ne sunt amorțite.
Mi-ar plăcea ca orice om de pe lumea aceasta sa știe că exista o licărire de speranța chiar si acolo unde totul pare închis, acolo unde nu mai vedem lumina. Pentru orice problema se poate găsi o soluție! Doar sa ridicam mâna si sa cerem ajutor. Sunt mulți specialiști care ne pot fi alături și sunt multe tehnici care se pot folosi.
Și cred că acești oameni au nevoie la început de niște soluții care să le sporească încrederea în sine. Din punct de vedere terapeutic este un întreg proces care durează, însă pe termen scurt se poate lucra prin metoda focusată pe soluții, pe rezolvări concrete. Cu pași mici și rezolvări mici, să construim o vedere nouă.
Și dacă tot vorbim despre soluții, aș vrea să vă spun despre un eveniment frumos care are loc la Timișoara în perioada 1-3 Noiembrie, SOL World CEE 2018. Poate sunt oameni care citesc blog-ul și pe care i-ar interesa să fie acolo. Este o conferință internațională care își propune să aducă în prim plan folosirea metodei solution focus în diverse contexte, de la cele de business la educație și administrație publică.
Este un eveniment public, poate participa oricine (project manageri, lideri, coach, consultanți, traineri). Este necesar să vă înscrieți în prealabil aici Înscriere SOL World CEE 2018.


Sunt peste 80 de specialiști care vor fi prezenți și care practică metoda această de coaching. O parte dintre ei ne vor ghida în atelierele interactive și în studiile de caz prezentate pentru a înțelege mai bine cum putem folosi abordarea solution focus în activitatea noastră. Mi se pare foarte interesantă pentru că vor fi discuții legate de această metodă în organizații, despre retenția de personal, despre feedback, despre managementul schimbării, toate din perspectiva solution focus, așa că sigur voi vedea lucrurile dintr-un alt unghi în compania în care lucrez.

Am folosit metoda aceasta doar în terapie individuală, așa că sunt curioasă cum se vede asta din prisma coaching-ului. Cred că un coach bun poate face echipa cu un terapeut bun.
Mă onoreaza și mă bucură nespus de mult inițiativa Ancutăi de a aduna o echipa de bloggeri acolo.
Ne vedem de joi, 1 noiembrie, acolo! Cine mai vine?
Nu uitați: indiferent de blocajul în care ne aflăm, e suficient să ridicăm mâna pentru a cere ajutor! Să nu ducem singuri poverile acestea, e mai ușor împreună!

Sursa foto: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *