puterea-de-a-alege
Dezvoltare personală,  Gânduri

Puterea lui “a alege”

Azi este vineri. Ma gândesc rapid ca e o zi de post, citesc ca avem si dezlegare la peste. Ma bucur, au mai rămas cateva bucatele de peste de ieri.  Apoi îmi vine in gând rapid acest verb “a alege”. Azi pot alege sa țin post sau pot mânca cu carne.

Si constat ca ma bucur de liberul arbitru si de puterea lui “a alege”.

Dar oare sunt în mod real conștientă de acest “a alege”? Nu stiu voi, dar eu sigur nu realizez tot timpul puterea lui. Ma gândesc acum câte alegeri facem noi, de fapt.

Ne putem alege prânzul, ne alegem cumpărăturile de pe raft, ne alegem hainele, pantofii, florile preferate, înghețata.

Ne alegem partenerul de viața, ne alegem un anumit stil de a trai, alegem sa facem mișcare sau sa lenevim, alegem sa fim părinți buni, oameni de treaba.

Alegem sa salutam, alegem sa fim gospodari, alegem sa păstram curățenia acasă si pe strada, alegem…

Alegem sa luptam si sa nu renunțam, alegem sa ne dezvoltam, sa creștem, sa ne cunoastem, sa explorăm, sa ne bucurăm.

Alegem prietenii, oamenii cu care ne înconjurăm.

Alegem cărțile pe care vrem sa le citim, jocurile pe care sa le jucam.

Ne alegem job-ul (acum chiar putem spune ca alegem, atât de multe oferte sunt disponibile), alegem sa si facem treaba sa meargă la job, alegem sa fim prietenoși sau morocănoși.

Simtiti de fapt câte alegeri facem?

Cand spun “aleg”, atunci îmi asum sa fac o anumită acțiune, sa o duc la bun sfârșit, sa lupt pentru ea orice ar fi. Devin conștientă ca de mine depinde sa reușesc, fără sa dau vina pe unul si pe altul. Caut in interiorul meu toată puterea, ma uit in exterior si vad “stâlpii” pe care ma pot baza, am tot timpul in gând ca eu am ales.

Altfel, merg cu valul ( cum se spune). Vine o zi, hai sa treacă, apoi vine alta si încă una…si tot așa. Sau nu fac decât sa aștept de la ceilalți sa treacă la actiune, sa spun ca nu merge ceva pentru ca X nu face, nu asculta, nu comunica…

Dar cand ma trezesc si aleg sa ies la alergat, sa fac exercitiile de înviorare cu Ioan, sa ma uit in oglinda si sa-mi zâmbesc, sa ma bucur cu copiii mei, de îmbrățisarea de dimineata a lui Răzvan…cand fac aceste alegeri atunci stiu sigur ca ziua mea va fi buna, pentru ca in continuare voi alege conștient cum sa fie ea.

Si nu, nu e cu nimic mai specială ca in celelalte zile mai grele, ci e doar o alegere pe care am facut-o de cand am deschis ochii. Am ales sa fie o zi valoroasa, nu o zi care trece fără sens si fără bucurie.

Si țin sa notez asta, pentru ca uneori suntem prea preocupați de a face multe lucruri, gândurile ne sunt in direcții diferite si uitam ca de noi depinde totul. De noi si de alegerile conștiente pe care le facem in fiecare clipa.

E ușor să ne plângem, să ne manifestăm nemulțumirea, să ne purtăm nepotrivit, să fim frustrați. Dar cum ar fi să alegem altfel pentru noi? Să fim conștienți de aceste supărări interioare și să procedăm altfel, noi să fim motorul care pune în funcțiune o altă traiectorie pentru viața noastră?

Știu, e ușor de zis, dar când înțelegem cât de multă putere avem noi în noi atunci devenim proprii călăuzitori și șansele să fim fericiți în mod real sunt mai mari.

Îmi place tare mult ce a scris Mirela Retegan în cartea sa: “Nu da vina pe ceilalți pentru nefericirea ta. Esti singura persoană căreia îi datorezi atât fericirea, cât și nefericirea ta. Nici una, nici alta nu stau în mâinile altcuiva. Ești singura persoană responsabilă de aceste trăiri.”

Sursa foto: Emag
Sursa foto: Emag

Concluzia mea: Fii tu motorul propriei vieți si daca simți ca te-ai împotmolit si nu mai găsești calea de ieșire atunci cere ajutor, nu sta in deznădejde si tristete. Se poate si altfel!

Tu ce ai ales azi pentru tine?

 

Sursa foto: Pexels

 

Text: Andreea Arsene

Psihoterapeut de Familie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *