Vine luna decembrie, vine sezonul brazilor de Crăciun când piețele și supermarket-urile se vor umple de brazi tăiați. Deja am văzut camioane cu brazi care circulă pe străzi, probabil spre puncte de vânzare. Am văzut un ditamai bradul, imens, gras și frumos tăiat și pregătit pentru Piața Sfatului din Brașov. Și probabil cam asta e imaginea în cele mai multe zone ale țării. Și este doar începutul unui măcel de viață și oxigen.
Bradul e deosebit prin tot ceea ce este el, așa că anul acesta aș vrea să fac ceva mai mult pentru el, pentru că vreau să-l întâlnesc ulterior în pădure, vreau să mă bucur de mirosul lui, de mugurii din care facem sirop, de conuri. Am citit în alte surse că unui brad îi ia în medie 10-12 ani să ajungă la forma unuia potrivit pentru nevoile noastre de Crăciun. 10-12 ani de viață, oxigen, aer curat pentru noi, după care îl tăiem pentru 10-15 zile de ținut în casă și ulterior îl aruncăm. Nu e păcat pentru el? Nu e trist și pentru noi, pentru aerul pe care-l pierdem, pentru rășina de brad, pentru mugurii lui atât de sănătoși pentru sirop, tuse, imunitate?
Mie mi se pare trist și egoist, e ca și cum gândesc pentru euforia și bucuria momentului, dar nu aleg să văd perspectiva anilor ce vor veni, pentru noi și copiii noștri.
Sunt câțiva ani buni de când noi cumpărăm brad în ghiveci. Îl decorăm și ne bucurăm de atmosfera creată în jurul lui, după care îl scoatem afară și când prindem momentul îl plantăm. Au fost unii care au trăit și care au crescut, dar au fost și alții care nu au rezistat. Pentru ei ne-am dat seama că atunci când au fost mutați în ghiveci, rădăcina lor a fost tăiată și implicit structura lor a fost afectată. Dar este o bucurie așa mare când vizităm brăduții mutați în pământ, mergem și-i salutăm, ne reamintim care a fost primul, pe vremea când nu erau copiii, care a fost următorul și tot așa.
Având experiența asta a noastră, aș vrea să încurajez cât mai mulți oameni să cumpere brazi în ghiveci, pe care ulterior vor avea șansa să-i planteze, să le pună o etichetă și să revină să-l revadă de fiecare dată când cineva dorește. Eu și Răzvan ne vom lua ca sarcină preluarea lor de pe raza orașului Lugoj, punem la dispoziție terenul și toate cele necesare, urmând ca plantarea să o facem împreună. Punem etichete cu familia respectivă, mergem periodic și îl udăm până prinde viață la locul respectiv, putem organiza evenimente cu scop educativ la mini-pădurea de brazi rezultată, facem mese câmpenești acolo, ne ducem copiii și le spunem povești…Știu că sunt familii care stau la bloc și ulterior nu au unde să pună bradul din ghiveci, dar odată cu această inițiativă practic grija aceasta ar dispărea.
Poate te gândești că un brad în ghiveci e mai scump decât unul tăiat, dar te asigur din experiența noastră directă că nu este așa. Noi am dat pe el sub 100ron, a depins de cât de mare îl luam, de forma, cât de grăsun era.
Anul acesta, ÎMPREUNĂ vreau să salvăm cât mai mulți brazi, de aceea vă invit pe toți să luați brazi în ghiveci, să-l decorați și să vă bucurați de atmosfera Crăciunului, după care noi venim și-l preluăm. Îl îngrijim până se poate planta și în ziua în care vremea ne permite, mergem și-l mutăm în pământ împreună.
Hai și tu alături de noi, să alegem viață pentru brazi și după Crăciun, să alegem să ne bucurăm de tot ce putem primi de la el și în următorii ani!
Scrie-mi pe adresa de mail sau pe pagina de facebook și te vom contacta să stabilim detaliile!
Mail: andreeaflorinaspulber@gmail.com
Pagina de facebook: Blog-Andreea Arsene
12 Comments
Adn de Femeie
Ma bucur tare mult ca vad si oameni cu asa initiativa! Felicitari si la cat mai multi brazi de plantat! Eu va sustin!
Andreea
Multumesc Carmen!
Miruna Tirca
Am avut odata un brad la ghiveci si din pacate s-a uscat, pana sa apucam sa il plantam :(. Cred ca este destul de important modul in care se pastreaza.
Andreea
Miruna, si noi am patit-o. Desi l-am ingrijit bine a inceput sa se usuce, iar cand am decis sa-l mutam in pamant, am descoperit ca avea radacinile retezate.
Ioana Marinescu
Pentru ca vom sta foarte putin acasa de sarbatori anul acesta, dar vrem totusi sa ne bucuram de brad, am decis sa luam unul in ghiveci, pe care sper ca il vom planta in curte la bunici dupa ce il despodobim. Si sper ca de data asta sa fie unul cu radacina pe bune, in 2009 am mai incercat sa plantam, dar din pacate nu avea radacina :-(. Poate s-au mai schimbat lucrurile de atunci, sper din suflet!
Andreea
Ioana, sa dati peste un brad bun! Si noi am patit asta in trecut. Dar am observat ca ceea ce am luat de la pepiniere au fost ok fata de cei de la magazinele astea mari.
Alex
Foarte buna ideea. Eu am facut o greseala acum cativa ani, am cumparat brad la ghiveci, dar nu l-am replantat si a murit 🙁 As face o noua incercare, acum ca este atat de usor sa ii asigur “continuitatea” ca sa zic asa. Sa vorbesc cu sotul 😀
Andreea
Alex, si noi am patit-o cu unul care a inceput sa se usuce, dar am descoperit in incercarea noastra de a-l muta in pamant ca avea radacinile tare aiurea taiate. Practic sursa lui princiala de nutrienti si apa era retezata.
Parinti Calatori
Felicitari pentru aceasta initiativa minunata! Important e, insa, si informarea prealabila a utilizatorilor din punct de vedere al pastrarii bradului cat e in casele oamenilor, impodobit (cantitatea de apa de udat, la ce interval de timp, temperatura optima etc.) astfel incat acesta sa reziste si sa poata fi plantat ulterior. Noi am incercat intr-un an sa impodobim un brad in ghiveci dar a murit pana a trecut perioada sarbatorilor si ne-am descurajat 🙁
Andreea
Ai dreptate! Informatia e foarte importanta, multumesc de sugestie! O sa transmit si asta celor care mi-au scris ca doresc sa fie parte din acest proiect.
Cristina
Foarte faină ideea! Bradul nostru în ghiveci împlinește 5 ani acum și după acest Crăciun i-am găsit oameni pricepuți care să îl planteze, că pentru noi e prea mare deja și ghiveciul prea mic.
Andreea
5ani, Cristina? Ce fain! Cata continuitate si viata si povesti ascultate de bradutul asta…