ziua-stafetei
Conferinte / Campanii

Ziua în care tinerii devin ceea ce își doresc să fie (Ziua Ștafetei) – proiect școlar

In școlile noastre se întâmpla lucruri despre care nu se prea vorbește public. Oamenii de acolo sunt prea ocupați cu “a face” si nu ies public sa spună, deși ar trebui. Le-ar trebui unora o portavoce sa se audă pe toată raza orașului, până spre inspectoratul județului si mai departe la București. Sunt oameni pasionați care fac din suflet o grămada de lucruri. Sunt oameni care trec dincolo de cutumele sistemului si de îngrădirea lui si fac orele atractive. Crează si dau viața si glas copiilor, așa cum este nevoia lor actuala. După cum spune cineva si sper sa reproduc cat mai bine: “copiii vin cu aripi si eu îi ajut sa zboare”.

In luna noiembrie a avut loc un proiect foarte fain in 2 scoli din Lugoj (doar de ele stiu eu, dacă mai sunt si altele, va rog, sa ma corectați). S-a numit Ziua Stafetei si a avut ca scop orientarea profesională a copiilor din gimnaziu.

Ce a presupus?

Fiecare copil, împreuna cu parintele, au optat pentru un job pe care l-ar dori copilul in viitor. Au fost alegeri diverse: medic chirurg, arhitect, avocat, manager, Jandarmerie, programare software.

După opțiunile copiilor, voluntarii au căutat oamenii potriviți care sa le fie mentori astfel încât sa petreacă împreuna 4h valoroase. A fost important ca oamenii respectivi sa fie pasionați de munca lor, sa cunoască bine sarcinile si interacțiunilor conexe aferente job-ului, să inspire și să transmită, să creeze o relație cu copilul.

Practic dacă un copil si-a dorit sa fie medic chirurg, voluntarii au căutat un chirurg care sa-l primească sub aripa lui protectoare si sa-i arate tainele specifice acestei sarcini.

Cum s-a desfășurat?

Cu fiecare mentor in parte s-a stabilit o anumită zi in care copiii au putut veni in vizita la locul faptei. Li s-au explicat procesele specifice, au facut cunoștința cu colegii, au avut sarcini de realizat. Pe scurt, s-a încercat introducerea lor intr-o realitate cât mai fidelă locului de munca.

Au fost implicați oameni care fac de ani buni sarcinile astea: medic chirurg de la Spitalul Municipal, ofițer de Jandarmerie, avocat, programatori, 3 manageri, arhitecți, cântăreți.

Copiii care au optat pentru chirurgie au avut șansa de a lua parte la o operație.

Cei care si-au dorit sa vadă tainele Jandarmeriei au avut 8h de activități, de la 6 dimineata, cu instrucție, trageri in poligon, turul unității, vizita la colegiu.

Copiii cu opțiunea de avocat au mers cu doamna avocat la tribunal, au intrat in biroul ei, au luat pulsul atât cât s-a putut.

Copiii care si-au dorit sa fie manageri au avut contact cu oameni din echipa de management Autoliv. Au petrecut împreuna timp valoros pentru a înțelege ce este in spatele titutaturii de manager si care sunt sarcinile acestui om.

Iar programatorii software au avut șansa sa vadă impactul muncii lor in producție si cum se realizează programele atât de necesare pentru precizie, corectitudine.

Arhitecții au cunoscut programele specifice și au căutat să înțeleagă ce presupune crearea unui proiect de casă, sarcini de arhitect, vizualizări ale construcției, documentație necesară și circuitul ei spre aprobare.

Cu ce impresii au rămas mentorii si copiii?

De ambele părți s-a concluzionat că este un câștig experiența. Pe de o parte, pentru mentori a fost interesant sa-si adapteze limbajul termenilor specifici pentru copii, sa-i facă sa înțeleagă ce presupun sarcinile intr-un mod echilibrat (nici cea mai grea parte, dar nici cea mai ușoară).

Mentorii au fost impresionați de copiii cu care au intrat în contact pentru cât de deschiși sunt și “dezghețați”, curioși să înțeleagă și să facă legături între informații.

Din partea copiilor, experiența a fost valoroasa pentru au putut avea contact direct cu oameni care fac ceea ce ei (cred) ca si-ar dori. Spun cred pentru ca sunt intr-un proces de cautare si de descoperire a directiei, specifice de altfel adolescentei.

ConcluZii

….mai facem! Mai facem astfel de proiecte, cu mai mult copii, cu mai mulți mentori, cu mai multă putere, cautare si regăsire de răspunsuri la aceasta etapa atât de valoroasa din viața adolescenților noștri.

Felicitări echipei implicate din cadrul școlii Eftimie Murgu si Școala Generală Nr2 din Lugoj!

Dati de veste, va rog, sa se afle ce proiecte faine fac oamenii din comunitatea noastră!

 

Sursa foto: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *