Psihoterapie online

Capacitatea noastră de a ne adapta este soluția pentru a fi bine! Așadar, sunt aici. Ne auzim la telefon, stabilim intervalul de timp și ne vedem pe o platformă securizată. Iar restul…. este un proces terapeutic vindecător.

Trăim vremuri atipice pentru care este necesar să ne adaptăm. De când a început pandemia, întâlnirile de psihoterapie s-au mutat doar în mediul online. Nu este ceea îmi imaginam atunci când eram în căutarea spațiului pentru cabinet, dar cred că pentru a merge înainte este necesar să continuăm altfel. Din Aprilie 2020 procesul terapeutic este online.

Clienții cu care am apucat să lucrez și în cabinet și online spun că nu este nicio diferență, ba chiar s-au simțit mai în largul lor, fiind în propria casă. Au apucat să culce copiii și cât aceștia dormeau, ne-am putut auzi. Alteori, în intervalul cât ei erau la școala online. Pentru cei care au redus programul de lucru ne-am putut vedea mai devreme, chiar dacă altădată ne întâlneam seara târziu. Ne-am adaptat cu toții.

Din punctul meu de vedere, ca psihoterapeut, s-a dovedit că relația terapeutică trece de bariera unui ecran și putem fi aproape unul de celălalt.

Conform unui studiu făcut în 2013 de Universitatea din Zurich, s-a constatat că nu este nici o diferență ca rezultate între psihoterapia față în față și varianta online. 62 de clienți au făcut terapie pentru diagnostic de depresie moderată. Au fost împărțiți în 2 grupuri, aleatoriu, pentru online și întâlnirile clasice în cabinet. După 8 întâlniri, în 53% din cei care au fost alocați grupului online nu s-au mai găsit elemente de depresie. În celălalt grup, face to face, 50% era rezultatul. După 3 luni de la oprirea întâlnirilor, cei care făcuseră terapie online aveau un procent de 57% rată de vindecare, comparativ cu terapia convențională unde era procentul de 47%. Pe termen mediu, varianta online își menține rezultatele, ba chiar apar îmbunătățiri. Clienții au evaluat actul terapeutic peste 96% în online și 91% clasic, ambele cu rezultate bune.

Conform unui alt studiu publicat de Journal of Technology in Human Services, nu s-a găsit nicio diferență în eficacitatea și rezultatul procesului terapeutic. Clienții care prezentau anxietate au redus gradul de anxietate indiferent de metoda prin care au făcut terapie (internet sau în cabinet).

Avantajele Psihoterapiei Online

Eficacitate – sunt studii care demonstrează aceleași rezultate în procesul de terapie online cu cel clasic. Aici este prezentarea unui alt studiu de caz pe acest subiect.

Calitatea actului profesional – mai sus scriam rezultatele unui studiu care arătau că percepția clienților a fost de 96% ca apreciere a muncii terapeutului în online, 91% în cabinet. Activitatea psihoterapeutului este similară, în linii mari, lipsește contextul de cabinet și recuzita specifică în funcție de situațiile abordate. Însă avantajul este că elementele de susținere a procesului determină la creativitate și la adaptare, iar spațiul nou de lucru aduce bogăție în acest sens

Flexibilitate – oferă posibilitatea atât pentru client, cât și pentru terapeut sa aleagă spațiul în care se desfășoară și, de comun acord, intervalul orar.

Salvator de timp – timpul petrecut pe drum până la cabinet și înapoi, timpul din sala de așteptare.

Posibilitatea de primi / oferi suport  – este o șansă de a continua activitatea de suport pentru sănătatea mentala a fiecăruia dintre noi.

Capacitatea noastră de a ne adapta este soluția pentru a fi bine!


Așadar, sunt aici. Ne auzim la telefon, stabilim intervalul de timp și ne vedem pe o platformă securizată.

Iar restul….este un proces terapeutic vindecător.

Pentru a programa o ședință te rog completează formularul de mai jos.

Această pagină folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor funcționalități. Află mai multe