Uncategorized

LuneacuCarte: Nu mă poți răni (David Goggins)

#LuneacuCarte este un proiect prin care în zilele de luni veți putea găsi un articol despre cărți.

~~ ~~~ ~~~ ~~~~ ~~~ ~~~~ ~~~~~ ~~~~ ~~~

Long time no books (ca să zic așa 🙂 )

N-am mai scris de mult aici. Am citit, dar parcă nu am mai găsit cuvintele, energia, timpul să mai scriu articole despre cărți. Mi-am propus să revin, pentru că am descoperit cărți valoroase care merită date mai departe, dar și pentru că sunt întrebată deseori despre recomandări  Am observat că, deși nu am mai scris o vreme lungă, articolele de cărți au rămas în atenția voastră.

LuneacuCarte

Așadar, azi este despre cartea ”Nu mă poți răni” scrisă de David Goggins și apărută la Editura Litera în anul 2023. David Goggins mai are o carte ”Misiune fără sfârșit”. Pe aceea nu am citit-o încă, doar să știți de ea.

”Nu mă poți răni” este ca o carte autobiografică. Autorul își povestește experiența vieții personale și provocările în care s-a lansat.

Amintesc câteva dintre ele, nu pe toate: mai multe ultramaratoane (curse de sute de km), participări la triatloane (alergare, bicicletă, înot) și ultratriatloane, admiterea la pușcasii marini în repetate rânduri, recordul mondial la tracțiuni în 24h, admitere în trupele speciale Delta Force, etc.

A făcut toate aceste lucruri fără să știe că are o disfuncție la modul în care îi funcționa inima, lucru pe care l-a descoperit la mulți ani distanță de când trăgea de corpul lui în toate formele.

Într-o ființă umană, caracterul este fundația, iar când construiești ceva succese și acumulezi mai multe eșecuri pe o fundație cu probleme, structura care este sinele tău nu va fi una sănătoasă. Pentru a dezvolta o minte blindată – o mentalitate atât de dură că devine antiglonț – trebuie să mergi la sursa tuturor temerilor și nesiguranțelor tale.

(David Goggins)

De ce e specială povestea lui?

Ceea ce face specială povestea lui David nu sunt medaliile, rezultate sau statutul câștigat. Toate acestea sunt un rezultat al felului cum el și-a depășit barierele mentale.

Prima este cea legată de discrimare: ”un om de culoare într-o lume a albilor”.

Apoi este partea de gestionare a durerii fizice, a reușit să treacă dincolo de limita pe care sistemul lui intern de supraviețuire i-o transmitea constant.

Munca multă pe care a depus-o pentru ”De ce-ul” lui este de admirat. Are structură pentru antrenamente, alege să doarmă când ceilalți rămân la bar, se trezește devreme pentru că are sens pentru el.

Perseverența și determinarea sunt calitățile lui care l-au ajutat enorm. Deși a picat probe, a fost refuzat, a fost dat afară pe ușă, a găsit o cale  (muncită, nu pe scurtătură) să obțină ce își dorea.

Este o carte motivațională, ușor de parcurs prin cursivitatea poveștii care te îndeamnă la acțiune.

Și e de ajutor pentru oamenii care aleg să-și testeze limitele.

 

Sub lupa mea de terapeut

Dacă pun lupa mea de terapeut, recomand să fie parcursă cu multă curiozitate, dar și cu atenție, pentru că:

  • Sunt situații în care David își forțează corpul până ajunge la spital.
  • Sunt situații în care are nevoie de recuperare și participă în continuare la competiții sau admitere cu prețul sănătății lui. Și admite și el asta.
  • Indiferent ce a făcut, rezultatul a fost mai important decât sănătatea lui. Ori cu partea aceasta am câteva obiecții 🙂

E de admirat cum și-a construit pas cu pas cariera având o istorie de viață dificilă. În același timp, e de observat cum durerea fizică a fost mai ”ușor” de suportat decât greutatea personală venită din relația cu tatăl lui.

 

Concluzie

Este o lectură valoroasă nu pentru a fi luată ad literam, ci ca sursă de inspirațiese poate când ai acel ”De ce?”. Te va motiva să te apuci de treabă, indiferent că e despre curățenia din dulap, o competiție sau un proiect la lucru. Parcă nu mai vrei să lași lucrurile așa 🙂

E interesant de observat cum și-a structurat antrenamentele, cu câtă atenție și-a stabilit pașii astfel încât să fie în formă maximă. Rezultatele nu au venit peste noapte, ci a muncit enorm când toți ceilalți se distrau sau dormeau. Ori asta cred că e o parte din povestea lui foarte importantă. Rezultatele au nevoie de muncă și durează până se întâmplă.

Zilele acestea cartea este redusă la jumătate de preț, o găsiți aici.

 

Să fie cu folos și inspirație,

Andreea

Psihoterapeut de Familie & Cuplu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *