#LuneacuCarte este un proiect prin care în zilele de luni veți putea găsi un articol despre cărți.
~~ ~~~ ~~~ ~~~~ ~~~ ~~~~ ~~~~~ ~~~~ ~~~
Știi acea carte despre care îți spun prietenele ”neapărat trebuie să o citești!”? Cam așa e cu cartea de săptămâna aceasta.
Copil, mamă, traumă, adopție, sistem social, comunitate sunt doar câteva dintre cuvintele cheie ale cărții ”Acolo unde femeile sunt regi”, scrisă de Christie Watson, publicată inițial în 2013.
Povestea este prezentată pe mai multe planuri, o incursiune între prezent și trecut. E nevoie de atenție și curiozitate, lucrurile se leagă pe parcurs, chiar dacă la început nu vedem legătura între capitole.
Cartea scrisă de Christie surprinde relația mamă-copil prin lentile distorsionate de pierdere, doliu, depresie. Conexiunea și atașamentul, capacitatea de răspuns a mamei într-un mod sănătos pentru copil sunt puternic afectate de traumă.
Elijah este un băiețel nigerian de 7 ani, care provine dintr-o familie care a emigrat în Anglia. Este născut în Anglia și crescut acolo de părinții lui, până când firul firesc al vieții de familie este întrerupt de pierdere și doliu. Elijah avea atunci câteva luni de viață. Din acel moment, sănătatea mamei se deteriorează și asta își pune amprenta asupra modului în care ea își îngrijește copilul. Mama caută soluții în comunitate, așa cum poate ea, dar efectul asupra ei și asupra lui Elijah nu are un rezultat favorabil.
Cartea aduce în prim-plan și situația adopției și procesul prin care trec părinții până să ajungă acolo, dar și tumultul copilul adoptat care se întreabă constant și testează prin comportament ”oare voi mă țineți sau mă abandonați?”.
Este surprins procesul terapeutic al lui Elijah, modul cum lucrează cu el Chioma, terapeuta lui, și procesarea poveștii lui de viață.
Se vede încă o dată cât de importantă este prezența constantă a unui adult în viața copilului. În acest caz, Ricardo, asistentul social care se ocupă de cazul lui Elijah a devenit o ancoră și o stabilitate, în toată dezorganizarea vieții lui.
O altă parte relevantă a cărții este legată de spiritualitate, care este o resursă pentru mulți dintre noi. Însă când interpretăm greșit lucrurile, ceea ce ar fi trebuit să fie o resursă, devine o distorsiune care lucrează împotriva noastră.
~~~~~~~~~~~~~
Relația mamă-copil este atât de importantă pe tot parcursul vieții, dar la început de drum în viață este esențială. Capacitatea mamei de a își îngriji copilul, de a fi atentă la nevoile lui fiziologice, emoționale fac parte din ABC-ul pornirii în viață.
Prin răspunsurile ei, mama îi transmite mesaje importante copilului care devin parte din identitatea lui: imaginea de sine și imaginea despre ceilalți. ”Sunt văzut, auzit, contez, sunt ajutat, susținut, încurajat” și ”lumea în care am ajuns e un loc sigur, pot avea încredere în ceilalți”.
Am citit cartea având-o pe Petra în sistem legată de mine, eu fiind în etapa de alăptat și de conexiune puternică cu o ființă mică. Și asta a trezit în interiorul meu multe trăiri puternice.
O puteam vedea pe mamă și puteam înțelege cât de greu îi era ei ca ființă, ca femeie. În același timp, vedeam eforturile ei, cum ea încerca tot felul de soluții crezând că face bine. Îl puteam vedea pe băiețelul Elijah care avea atâta nevoie de mama lui, dar care suferea și aștepta o salvare din fiecare interacțiune cu ea.
A fost o carte pe care am citit-o cu multă compasiune pentru toate părțile implicate. Am simțit greutatea poveștii prin implicațiile reale care pot apărea. Si din păcate, nu e doar o poveste în filele unei cărți. Frânturi din ea se întâmplă și în realitate. În spațiul cabinetului de terapie întâlnim astfel de părți ale vieții de familie.
Merită citită!
Să fie cu folos și inspirație,
Andreea
Psihoterapeut de Familie & Cuplu