Acest articol are la bază materialul video de pe Netflix, ”Beyond Man & Masculinity”.
De ce să ne informăm despre bărbați?
Așa cum noi femeile, avem propriile temeri, îngrijorări, lumea interioară plină cu de toate, așa și băieții și bărbații din viața noastră le au pe ale lor. Poate ne ”fură” imaginea de macho, de siguranță de sine, de aroganță, de narcisism pe care le asociem într-un mod eronat cu încredere în sine. În spatele acestor fațete sunt nevoi de atașament, emoții, traume uneori, deconectări, rupturi în relații.
Acest material video sub formă de documentar este o resursă accesibilă pentru a ne pune în contact cu lumea interioară a bărbaților.
Printre cei intervievați care aduc o perspectivă pertinentă sunt:
- Terry Real, terapeut de familie si cuplu, autor, fondator al Institutului Relațiilor
- Judy Y. Chu – profesor la Stanford, doctor și cercetător despre cum cresc băieții și autor al cărții ”When boys become boys”
Ideile esențiale
Conform cercetării făcute de Judy Y. Chu, când sunt mici, și băieții au aceeași orientare spre manifestarea emoțiilor, spre vulnerabilitate, sensibilitate ca fetele. Însă în jurul vârstei de 3-4-5 ani apare rana de deconectare care vine din relație.
”Ești bărbat, ce te tot plângi”, ”nu fii sensibil ca o fată”, ”tu ești puternic”, sunt câteva mesaje pe care le dăm băieților și din care ei traduc că e rușinos să simtă asta, că e ceva în neregulă cu ei, că e nevoie să nu mai arate asta. Ascunzându-și emoțiile și disconfortul, vulnerabilitatea, credem că avem băieți independenți, însă există riscul să-i trimitem spre grandoare, spre furie interioară, vinovăție.
Aceste stări interioare sunt mai degrabă acceptate pentru fete și sunt văzute ca slăbiciuni, așa că, din modul cum am fost crescuți și din societatea patriarhală, ne împingem băieții să nu mai simtă.
Iar așa cum zice Terry Real:
”Grandoare e consecință traumei pe care acel mic băiețel nu a cerut-o”
Dar și băieții resimt nevoia de conexiune, și ei sunt vulnerabili.
Băieții ajung în grupurile sociale de școală și intra in acestea cu nevoia de conexiune cu alți băieți. În momentul în care ei fac tabăra băieților și tabăra fetelor, ceea ce caută este convingerea că ei sunt diferiți de fete și fetele sunt diferite de ei. Vor avea comportamente de excludere, de confruntare atât între ei, cât și cu fetele.
Când îi ajutăm să parcurgă această etapă într-un mod sănătos, îi ajutăm să vadă și să aprecieze diferențele, fără să fie despre bine/rău, alb/negru, valoros/mai puțin valoros.
Propria valoare a bărbaților corelată cu performanța exterioară
Sunt bărbați pentru care sentimentul intern al propriei valori nu există, evaluarea sinelui este în acord cu performanța exterioară. Și putem vedea asta în căutarea bărbaților constantă pentru a face, ceea ce pe de o parte este susținută și de structura lor biologică.
Fuga în exterior poate fi un mecanism de învățare deprins din perioada deconectării. Băieții învață că se simt apreciați dacă fac ceva anume și atunci tendința lor va fi pe acțiune.
Studiu 2018
Apreciem bunătatea și compasiunea, dar le vedem mai degrabă potrivite la femei. Ne dorim ca bărbații sa vorbească despre emoțiile lor, dar femeile tind sa nu-i aprecieze pe bărbații emotivi.
E nevoie ca noi femeile să transmitem mai consistent ceea ce apreciem la băieți și bărbați. Sa apreciem deschiderea lor naturală spre discuții, chiar dacă auzim și lucruri care nu ne plac.
Întrebarea pentru noi, femeile, este aceasta: Putem suporta adevărul să le permitem să intre în discuție asa cum sunt? Putem accepta?
Definiția curajului masculinității: Sa simți acele emoții înseamnă sa încalci regulile. Și asta înseamnă curaj.
Vă recomand să parcugeți documentarul și să vedeți mai multe despre furia bărbatului față de femei și legătura cu patriarhatul.
Este o perspectivă interesantă și ușor accesibilă tuturor pentru o parte din ceea ce înseamnă lumea interioară a bărbaților. Sigur asta nu e tot, ființa umană (bărbat sau femeie) are complexitatea ei.
La final las aceste 2 întrebări esențiale pentru bărbații care sunt și tați:
- Ce fel de tata ai avut?
- Ce fel de tata vrei sa fii?
Să fie cu folos și inspirație către mai multă curiozitate pe acest subiect,
Andreea
Psihoterapeut de Familie & Cuplu