Familie

Copilărie – activitate de vacanță (1)

O zi de vară, cald, cod portocaliu de căldură.

După ce am epuizat activitățile din interior, am ieșit afară. Aveam niște perne pe care le folosesc copiii pe iarbă care necesitau o curățare. Așa că, am improvizat rapid un joc util.

Mai știți când oamenii de la blocuri ieșeau afară cu covoarele și le spălau pe trotuar? Le întindeau, udau bine, frecau cu săpun de casă, cu peria. Făceau spumă, dădeau cu furtunul și după aceea la puneau la uscat pe bara din fața blocului.

Pornind de la această amintire, am trecut la acțiune având în gând operațiunea aceasta din copilărie: să le curățăm ca pe vremuri.

Ei au fost extrem de încântați să facă spumă multă, să sară, să calce în picioare totul, să se joace cu apa.

La ce ajută acțiunea asta simplă?

Este o activitate senzorială. Tălpile și palmele lor au fost în contact cu diferite texturi ale pernelor, temperatura diferită a apei și a spumei. Cunoașterea prim simțurile propriii, conectarea cu momentul prezent, cu corpul lor și senzațiile trăite fac să conteze ca activitate. Au ales fiecare perna pe care se simt cel mai bine. Surprinzătoare pentru mine alegerea lor, dar asta îmi amintește încă o dată că suntem diferiți și avem nevoi diferite în același moment al zilei.

Este o activitate practică și utilă.

Are o finalitate concretă, pernele spălate, uscate, vor fi folosite tot de ei în jocurile pe iarbă.

Aduce un spațiu de creativitate, copiii au improvizat un joc rapid din spumă, au făcut un scenariu și au continuat altfel ceea ce începusem noi.

Poate fi o cale de a descărca emoțiile puternice. Prin călcarea pernelor, prin sărituri, prin dat din picioare rapid, combinat cu activitatea senzorială. îi ajutăm să se regleze emoțional.

== Pentru cine nu poate face asta afară, se poate folosi cada sau spațiul de la duș. ==

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 În multitudinea de oferte de jocuri, ateliere, să ne amintim că e uneori pentru copii e suficient ”mai puțin” și ”mai simplu”.

Concluzia copiilor a fost că ”pe vremuri era mai greu”. Eu cred că activitățile de genul acesta au și avantajul că ne pot face pe toți să apreciem mai mult ceea ce există acum ca servicii.

O joacă în spumă pentru ei, o activitate senzorială și un exercițiu de recunoștință la pachet.

PS: Aveți alte sugestii de jocuri acasă?

 

O vara frumoasă să aveți,

Andreea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *