Calatorii

Studiu: Care este impactul călătoriilor asupra familiilor?

Este perioada vacanței pentru copii și a concediilor pentru adulți. E o mobilitate mai mare în această perioadă a anului, fiind cald avem mai multă poftă de stat afară. ”Chef de ducă” cum spunem noi uneori în casă.

Noi suntem o familie călătoare, ne place să fim în natură, să fim cu cortul, rulota sau să ne luăm o cazare. Mergem cu copiii de când Maria avea 5 săptămâni, atunci am stat prima dată la cabana Cuntu cu ea în weekend. Apoi ne-am făcut curaj și la 2 luni eram cu cortul în Retezat în Poiana Pelegii. Ceea ce observam de atunci și am remarcat și la ceilalți doi copii pe parcurs este că după fiecare ieșire copiii noștri se dezvoltau. Aveau noi achiziții, făceau ceva diferit, creșteau parcă mai mult decât în alte perioade.

Am mers mai departe și am căutat confirmări prin discuții cu prietenii despre asta. Și ei remarcau același lucru la copiii lor. Așa că m-am pus pe căutat studii care să mă ajute să înțeleg mai bine impactul călătoriilor cu copiii asupra familiei și asupra dezvoltării lor.

Iată ce am găsit…

Este un studiu longitudinal publicat în anul 2022 care s-a concentrat pe beneficiile turismului de familie și asupra bunăstării părinților și a abilităților generice ale copiilor.

La acest studiu au participat 217 familii cărora li s-au aplicat mai multe măsurători specifice înainte de vacanță și după aceea. Sunt familii cu copii de diverse vârste care au ales vacanțe mai scurte sau mai lungi, de la 2-3 zile la mai mult de o săptămână. Bugetul alocat a fost diferit, la fel și destinațiile alese. Metoda de lucru este descrisă pe larg în studiu, nu voi intra în detalii aici. La finalul articolului va fi link către studiu.

Ce au arătat rezultatele studiului?

Din studiu a reieșit faptul că turismul în familie are beneficii atât asupra părinților, cât și pentru copii.

  1. Ieșirile în familie îmbunătățesc bunăstarea părinților și susțin dezvoltarea abilităților copiilor.
  2. Atunci când oamenii au evaluat ca fiind memorabilă experiența turismului de familie, rezultatele bunăstării au avut efecte mai mari.
  3. Când un membru al familiei a avut experiențe pozitive și memorabile în timpul turismului familial, acele amintiri tind să dureze mai mult, ceea ce poate ajuta familiile să-și consolideze unitatea familială.
  4. În plus, dezvoltarea abilităților copiilor prin turismul familial a avut un impact pozitiv asupra bunăstării părinților. Pe lângă relaxare și distracție, părinții caută beneficii educaționale pentru copiii lor prin turismul familial . Părinții își pot investi resursele atât pentru o experiență distractivă pentru ei înșiși, cât și pentru o experiență semnificativă pentru copiii lor, sporindu-le astfel bunăstarea.

Așadar, atunci când venim dintr-o vacanță în familie, cu adevărat, ne întoarcem cu mai multe resurse, atât noi, cât și copiii noștri.

Avem aceste beneficii care susțin viața de familie, mai rămâne să și prioritizăm ieșirile împreună. Uneori un weekend poate fi suficient să ne luăm doza necesară de bine, alteori poate e nevoie de mai mult. Cred că esențial este să alocăm timpul pe care-l avem și să nu tot amânăm din diverse motive.

Așa cum am văzut din studiu pentru toți au fost beneficii, atât pentru oamenii care au avut vacanțe scurte cu buget redus, cât și pentru cei care au alocat sume mari și timp mai mult.

Așadar, ia-ți familia, pregătește bagajul și pleacă în vacanță. Poate fi și în satul vecin sau la casa de la țară. Poate fi mai departe și mai scump. Important este să schimbi mediul, să ieși din rutina pentru 2 zile, tu cu cei dragi ai tăi.

Să fie cu folos și inspirație!

Cu drag,

Andreea

Psihoterapeut de Familie & Cuplu

 

Studiul despre care am scris mai sus poate fi accesat aici.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *