CĂRȚI

#28LuneacuCarte: Insula Prieteniei

#LuneacuCarte este un proiect prin care în zilele de luni veți putea găsi un articol despre cărți. Am realizat că scriu prea puțin despre cărțile pe care le citesc, așa că introduc disciplinarea conștientă  care să îmi aducă o structură.

~~ ~~~ ~~~ ~~~~ ~~~ ~~~~ ~~~~~ ~~~~ ~~~

Astăzi este despre o carte pentru copii – Insula prieteniei, scrisă de Smriti Prasadam-Halls și Robert Starling și apărută în 2019 la Editura Litera.

Cartea este despre o fermă de animale în care sunt gâște, rațe, capre, porci, oi, cai. Fiecare animal putea alege unde să locuiască și ce să muncească. Gâștele și rațele trăiau la marginea insulei pe un iaz, iar restul animalelor ocupau cealaltă parte a insulei.  Totul era bine, fiecare animal își vedea de sarcinile pe care le avea, până când rațele și gâștele au început să se plângă între ele de celelale animale. Le deranja că vin prea mult în partea lor de insulă,  că nu sunt luate în serios, că nu se simt în siguranță.

După o vreme au decis să acționeze ele pentru rezolvarea situației, așa că au desfăcut podul care făcea legătura între iazul lor și restul insulei. Astfel, s-au separat de celelalte animale, care nu mai puteau ajunge la ele. Și totul a fost bine o vreme, până când au descoperit neajunsurile și au înțeles cum le afectează absența contribuției celorlalte animale. Iar când viața le-a fost amenințată cu adevărat de bătrâna vulpe, atunci au văzut ce înseamnă de fapt prietenia.

Este o carte bună pentru:

  • a înțelege cât de valoroasă este participarea fiecărui animal
  • a vedea cum cooperarea dintre animale le-a adus supraviețuirea împreună
  • a înțelege că diferențele dintre specii sunt valoroase
  • stimulează empatia
  • ajută la înțelegerea consecințelor în urma unor acțiuni

Se poate folosi pentru relația dintre frați, în grupurile de grădiniță, școală.

Sugestie de continuare a acțiunii cărții

Citiți cartea împreună cu copiii și vorbiți despre ea. Puteți explora cu ei prin jocuri de rol cu plușuri, să creați scena insulei și ce s-a întâmplat ca acțiune. Le puteți sugera să aranjeze ei plușurile așa cum vor, în acord cu soluția pe care ei o văd.

Puteți de asemenea să vorbiți cu ei despre cum se simt animalele.

 

Cartea poate fi găsită pe Libris și Cărturești.

Să fie cu folos și inspirație!

Cu drag,

Andreea

Psihoterapeut de Familie & Cuplu

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *