Familie

Vacanța imperfectă cu copiii

Suntem în sezonul vacanțelor și a concediilor. Ca părinte de 3 copii, am experimentat diferite stări și trăiri ale concediilor noastre de când ne-am mărit familia. Nu am descoperit rețeta perfectă și nici măcar una care să funcționeze la fel în fiecare an. Într-un fel  ne organizam când aveam doar un copil, altfel stăteau lucrurile la doi copii, iar la trei…uneori ne mai trebuie niște brațe în plus sau când copiii sunt în acele zile bune, putem să stăm deoparte și să fim surprinși de cât au crescut.

Nu seamănă lucrurile în aceeași familie, dar între familii cu dinamici și ritm, valori diferite?!

Din rolul de psihoterapeut, știu însă că sunt importante câteva practici care pot aduce beneficii când ne organizăm concediul și în timp ce suntem plecați. Le împărtășesc aici, cu speranța să fie de folos și pentru alții.

1. Pregătiți vacanța împreună. Când vă gândiți la itinerarii, când vă documentați sau discutați la agenții, implicați-i și pe ceilalți ai casei. Uitati-vă la materiale video, la fotografii din acele locuri. Citiți cu voce tare despre ce puteți face în zonă. Documentarea împreună creează conexiunea între voi toți, dar mai ajută și sistemul nervos să fie pregătit și să aibă senzația de familiaritate, chiar dacă e prima dată când ajungeți acolo. Faceți bagajele împreună, dați-le voie copiilor să-și pună lucrurile dorite, fiind ghidați de voi. Când pregătim bagajele, eu le transmit copiilor să-și pună pe pat câte o rochiță (la fete) / tricou (pentru băieți) pentru fiecare zi. Mai departe ei aleg ce își doresc să poarte. Dacă e nevoie le dau sugestii, dar le las libertatea de a alege. Oricât de imperfect ar fi îmbrăcați, am obținut un aspect mai valoros, implicarea lor și asumarea vacanței.

2. Setați-vă așteptări realiste. Vacanța cu copiii e….o vacanță cu copiii. Copiii au nevoi și în deplasare, vacanța nu este o pauză de la timpul lor cu părinții, de la joaca împreună.  Acele imagini idilice cu cupluri pe plajă, cu cărți în mână pe șezlong, cu apusuri și dansuri pe plajă, s-ar putea să fie (încă) pentru tine, dar cu câteva nuanțe diferite.

3. Priviți vacanța și prin ochii copilului. O destinație nouă aduce cu sine suprastimulare senzorială pentru copil. Întregul lui sistem nervos e nevoie să proceseze atâtea elemente noi: peisajul, mirosul, sunete noi, senzații corporale – nisipul sub tălpi, iarba, pietre, oameni noi care pot trezi un sentiment de lipsă de siguranță. Toate aceste noutăți pot fi copleșitoare pentru copii. Pentru unii va fi o stare de oboseală vizibilă prin irascibilitate, nu-i convine nimic sau se agață de tine mai mult, pentru alții poate fi o exaltare continuă venită din suprastimulare. Pare că nu poate sta într-un loc. Iar pentru alți copii, poate fi o nevoie de distanță, să rămână deoparte, să studieze spațiul, locul, să-l cunoască prin tine, ca părinte. Ori de câte ori poți, privește ceea ce trăiți și prin ochii lui și poate îți va fi mai ușor să-i fi alături.

4. Fiți atenți la ritmul și nevoile copilului. E de preferat să păstrați în linii mari rutina de acasă. Va fi mai ușor să faceți față tuturor schimbărilor care vin din experiențele noi pe care le trăiți. Rutina de somn, de masă, de citit povestea de seară sau la prânz vor rămâne ancore de siguranță pentru copil într-un mediu nou. Va fi partea de predictibilitate care îl ajută. E posibil să obosească mai repede, să i se facă foame mai des, așa că urmărește-i semnalele și ajută-l să-și regleze nevoile corporale. Totodată, elemente care pentru noi sunt familiare, pe ei îi pot speria: un val care vine spre mal poate fi înspăimântător, o cascadă de apă și zgomotul ei puternic, vântul care bate altfel, motoarele care sunt accelerate puternic, lumina puternică a soarelui care se reflectă în apă, foșentul pomilor sau sunetele noi din camera în care sunteți cazați.

5. Organizați un program al vacanței care să îndeplinească nevoile fiecăruia. E greu să mulțumești pe toată lumea în același timp, așa că ajută să faceți o listă a dorințelor fiecăruia legate de vacanță. Încurajați copiii să participe activ la realizarea ei. Astfel, pe parcursul celor 3-5-7 zile, cât stați, să existe spațiu pentru fiecare dintre membri familiei. În același timp, lista va fi și un angajament de asumare, dar și o formă de grijă, fiecare dintre noi contează și e important. Lista poate conține: snorkeling, paddleboard, tură cu bicicleta, timp la plajă, aruncat pietre în apă, drumeție într-un loc anume, un desert sau un fel de mâncare al zonei, înot, joacă liberă, construcții de nisip, orice se potrivește cu modul în care voi definiți vacanța pentru familiei voastră.

6. Fiți flexibili. Și acest gând se aplică atât față de propria persoană, cât și față de așteptări și de realitatea de la fața locului. Spre exemplu e posibil să descoperi că hotelul e altfel decât te așteptai, sau camera, plaja, contextul diferă. Vezi ce poți face să ajustezi lucrurile și mergeți înainte. Nu lăsați aceste detalii să devină factorii majori ai vacanței. Faceți haz de situație. În acele moment, copiii vă scanează și învață de la voi cum să gestioneze situațiile de acest gen.

Dacă acasă aveți o regulă legată de ora de somn și sunteți pe plajă seara la plimbare și toți vă simțiți bine, dă-ți voie să ajustați pentru seara aceasta. Sau dacă sunteți în situația în care un partener ar vrea să stea la o cafea mai lungă pe terasă și celălalt vrea în apă, e ok să vă separați și să vă îndepliniți nevoile individual.

7. Realizați bugetul vacanței și discutați unii cu ceilalți despre asta. Noi avem o regulă a familiei legată de jucării și suveniruri. Toate sunt încântătoare, dar am descoperit că odată ajunși acasă, cele mai multe ajung să fie puse undeva în sertare și uităm de ele. Așa că, avem stabilit cu copiii că își pot lua în ultimele zile din vacanță câte ceva mic și practic. Mic ca preț (10-20lei ca echivalent) și practic, util pentru curiozitățile lor. De exemplu la Muzeul Antipa Ioan și-a luat un schelet pe care trebuia să-l descopere prin mici săpături în argilă. Anul trecut la mare și-au luat niște mingiuțe de burete legate cu un elastic care revin la mână.

 

Concediile cu copiii sunt diferite de la an la an. Ei cresc, se dezvoltă, noi descoperim noi căi de gestionare a situațiilor cu ei. Așa că, fiți curioși să descoperiți altfel experiențele acestea și nu plecați cu prejudecata că va fi la fel ca data trecută. Copiii ne surprind de multe ori.

Bucurați-vă că puteți fi împreună, că puteți călători și descoperi lumea! Don’t take it for granted! 

Și da, oricât de imperfectă ar fi acum, vacanța și experiențele trăite împreună vor rămâne ca amprentă pentru fiecare dintre voi.

Să fie cu folos și inspirație!

 

Cu drag,

Andreea

Psihoterapeut de Familie & Cuplu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *