CĂRȚI,  Dezvoltare personală

15 #LuneacuCarte: Drumul către libertate (Yeonmi Park)

~~~ ~~~ ~~~ ~~~~ ~~~ ~~~~ ~~~~~ ~~~~ ~~~

În vremurile de pandemie pe care le trăim de câteva luni, simt cum lucrurile se schimbă sub ochii noștri. Fie că vrem asta, fie că nu ne dorim. Când îmi este greu, mă duc cu gândul la povestea lui Yeonmi Park pe care o și văd destul de des în online. Povestea ei este parcă desprinsă din filme și îmi reamintește de câtă putere există în noi.

Yeonmi este printre oamenii care au reușit să fugă din Coreea de Nord și care trăiește încă și ne aduce informații despre viața de acolo.

A scris și o carte despre această etapă din viața ei numită ”Drumul către libertate”, apărută la editura Polirom în 2015.

Parcurgând cartea putem vedea din interior viața crudă a Coreei de Nord. Yeonmi este născută în anul 1993, povestea ei de viață este cât se poate de contemporană cu vremurile noastre. Ea povestește despre copilăria ei și ce făceau părinții pentru ca ei, ele (mai are o soră) să aibă ceva de mâncare. Spunea că se ducea deseori la culcare visând că mănâncă. Alteori, credea că oricât de multă pâine i s-ar da, nu s-ar sătura.

În același timp, ritmul vieții de acolo presupunea pentru ei să accepte toată propaganda creată în jurul lui Kim Jong-un, conducătorul lipsit de umanitate. Erau învățați că este mare și puternic, că are puteri supranaturale. Pentru noi, poate părea o bazaconie (și este), dar vorbim despre generații întregi care nu aveau, încă nu au acces la alte informații decât cele transmise de regim.

Cartea cuprinde o descriere pe larg a vieții din Coreea de Nord, cu dificultățile de zi cu zi și cu bucuriile celor care locuiesc acolo.

Curiozitatea și dorința ei de mai bine s-au concretizat în planificarea fugii din Coreea de Nord, descrisă pe larg în carte. Pe scurt, proaspăt operată de apendicită (diagnosticată greșit) împreună cu mama ei și cu o călăuză plătită au fugit în China. Au urmat nopți nedormite, violuri și mult abuz, nesiguranță, teamă.

A reușit într-un final să își găsească liniștea, să își reîntâlnească sora și mama, iar despre tatăl ei…neapărat de citit cartea.

Aici este și un scurt interviu despre asta:

În prezent, Yeonmi are propia familie, un băiețel mic și trăiește în Coreea de Sud. Viața ”normală” pentru ea are acum alți parametrii.

Este glasul coreenilor de nord prin vlog-ul său de pe youtube în care vorbește despre cum este viața de zi cu zi în acel loc din care ea a fugit.

Aici este link-ul către pagina ei: https://www.youtube.com/channel/UCpQu57KgT7gOoLCAu3FFQsA

Să fie cu folos și inspirație!

Andreea

Psihoterapeut de Familie & Cuplu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Îți mulțumesc că citești articolele mele! Te invit alături de mine și pe celelalte platforme online:

Facebook: Blog – Andreea Arsene

Instagram:AndreeaArsene.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *