CĂRȚI,  Dezvoltare personală

9#LuneacuCarte: ”Creierul copilului tău”

#LuneacuCarte este un proiect prin care în fiecare zi de luni veți putea găsi un articol despre cărți. Am realizat că scriu prea puțin despre cărțile pe care le citesc, așa că introduc disciplinarea conștientă  care să îmi aducă o structură și să mă responsabileze.

~~~ ~~~ ~~~ ~~~~ ~~~ ~~~~ ~~~~~ ~~~~ ~~~~

Astăzi este despre cartea ”Creierul copilului tău” scrisă de Daniel Siegel și Tina Bryson, apărută la Editura For You.

Această carte a apărut în viața mea fix când aveam mai multă nevoie de ea, fără să știu cât de  mult mă va ajuta. Pe atunci, fetița mea cea mare avea puțin peste 2 ani, țineam în brațe un proaspăt băiețel apărut în familia noastră și crizele de furie (tantrumurile) erau în plină acțiune. Mă întrebam atunci ce fac, ce nu fac mai ales și cum pot să ajut întreg procesul. În cadrul unui modul de Cercul siguranței, Dana T. mi-a recomandat atunci cartea. Am luat-o și am citit-o greu. Aveam nevoie să parcurg unele pagini de mai multe ori să înțeleg exact ce vrea să spună autorul. Mi-a adus răspunsurile de care aveam nevoie atunci și m-a făcut să înțeleg din perspectiva dezvoltării creierului ce poate și ce nu poate cuprinde fetița mea.

După câțiva ani, am recitit-o și tot grea mi s-a părut, însă la fel de utilă. Asta este adevărul!

Încă de la început autorii susțin că recomandă cartea fie că ești părinte, bunic, terapeut sau o persoană semnificativă în viața unui copil. Este utilă pentru a înțelege modul cum funcționează creierul copilului de la naștere și până la adolescență, pentru perioada adolescenței Daniel Siegel are cartea ”Vâltoarea minții”.

Limbajul este accesibil, cu multe exemple și desene, multă informație care trebuie corelată. Este o carte pentru care eu am simțit nevoia de timp de așezare. N-a mers pe grabă, ci am citit, am lăsat la dospit informația. Iar am citit, iar a dospit.

Autorii explică structura creierului cu rolul fiecărei părți:

Emisfera stângă iubește și dorește ordine. Este logică, literală, lingvistică (îi plac cuvintele) și liniară (în ordine).

Emisfera dreaptă este holistică și nonverbală, transmite și recepționează semnale care ne permit să comunicăm: expresii faciale, tonul vocii, contact vizual, postură, gestică. E responsabilă de imaginea de ansamblu

”Folosirea exclusivă a emisferei drepte sau a celei stângi ar fi ca și cum ai încerca să înoți, folosind un singur braț. ” (Daniel Siegel)

În carte găsești exemple, desene de folosit și cu copiii și tehnici prin care să le explicăm cum funcționează creierul lor.

De ce să o citești?

@  Cunoașterea modului cum funcționează creierul nostru și al copilului ne ajută direct în relația cu el, cu etapele de dezvoltare prin care trece. Ne ajută să fim mai empatici, mai aproape de ei.

@ Învățăm cum să integrăm dezvoltarea armonioasă a celor două emisfere în creșterea și dezvoltarea copilului și de ce este important ca ele să fie integrate

@ Învățăm și noi și îi ajutăm pe copii să creeze punți de legătură între logică și emoții, între emisfera stângă și dreaptă, prin exerciții concrete.

@ Înțelegem de ce este important să legăm creierul inferior, responsabil cu reacțiile automate, instinctive și creierul superior, rațional, cel care ia decizii.

@ Îi ajutăm pe copii să privească perspectiva trecutului cu regrete din alt unghi.

@ Câștigăm înțelegere față de copiii noștri. Sunt etape în care nu pot, nicidecum nu vor. Efectiv, nu au dzvltate anumite părți ale creierului care să-i ajute în reacțiile lor.

”Accesele de furie, agresivitatea, izbucnirile în plâns și cele mai multe dintre experiențele dificile pentru părinți sunt rezultatul unei lipse de integrare. Noile descoperiri în domeniul neuroplasticității sprijină perspectiva că părinții pot modela direct dezvoltarea creierului copilului, în funcție de experiențele pe care i le oferă.” (Daniel Siegel)

Vă recomand să vă luați timp și să folosiți cartea pentru a înțelege și cunoaște micuța ființă din fața dumneavoastră. S-ar putea să vă redescoperiți copilul după ce o parcurgeți.

”La fel ca și funcționarea sănătoasă a corpului, creierul nu poate funcționa la capacitate, dacă diferitele lui părți nu lucrează împreună, într-un mod coordonat și echilibrat. Asta face integrarea: coordonează și echilibrează zonele separate ale creierului, pe care le conectează.” (Daniel Siegel)

Cartea se poate achiziționa de pe Libris sau Pagina de Psihologie.Să fie cu folos și inspiratie!

Cu drag,

Andreea

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Îți mulțumesc că citești articolele mele! Te invit alături de mine și pe celelalte platforme online:

Facebook: Blog – Andreea Arsene

Instagram: AndreeaArsene.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *