CĂRȚI,  Dezvoltare personală

7#LuneacuCarte: ”Comunicare nonviolentă”

#LuneacuCarte este un proiect prin care în fiecare zi de luni veți putea găsi un articol despre cărți. Am realizat că scriu prea puțin despre cărțile pe care le citesc, așa că introduc disciplinarea conștientă  care să îmi aducă o structură și să mă responsabileze.

~~~ ~~~ ~~~ ~~~~ ~~~ ~~~~ ~~~~~ ~~~~ ~~~~

Astăzi este despre o carte bună de avut în fiecare casă: ”Comunicare nonviolentă” – un limbaj al vieții de Marshall Rosenberg.

Dintre toate cărțile despre care am scris până acum, simt că acum mi-a fost cel mai greu. Are atât de multe informații valoroase, încât mi-a fost dificil ce să aleg să fie mai cuprinzător, mai convigător.

Prima dată am auzit de conceptul de comunicare nonviolentă la o conferință în Timișoara unde a fost invitată și Monica Reu, fondatorul și președintele Asociației pentru Comunicare Non-Violentă. M-a impresionat atunci cum ne-a prezentat interacțiunea părinte-copil din prisma comunicării non-violente. Părea că este ceva natural, lin, care curgea firesc. Atunci am luat și cartea, însă vremea ei de citit a venit 4-5 ani mai târziu, în iulie anul acesta când a fost aleasă cartea lunii la Clubul de Carte inEdu.

Voi aduce câteva informații despre această carte minunată, ca un abecedar al comunicării, cu mențiunea că este imposibil să cuprind într-un articol bogația de informație regăsită aici. Vă recomand să o luați și să vă luați din ea ceea ce simțiți că vă folosește, sigur veți fi surprinși de idei și abordări.

Cartea aduce o perspectivă interesantă asupra comunicării, atât de naturală și simplă, că poate fi cu ușurință trecută cu vederea. Pare prea simplu ca să meargă, dar merită să încercăm.

Marshall Rosenberg ne explică modelul CNV (comunicare non-violentă) cu 4 piloni:

1.OBSERVĂM ce se întâmplă într-o situație, ce spun, ce fac ceilalți. Cheia este să observăm fără să introducem propria judecată sau evaluare, doar identificăm.

2. EXPRIMĂM cum ne simțim când observăm acțiunea respectivă: suntem răniți, speriați, bucuroși, amuzați, triști, iritați.

3. IDENTIFICĂM NEVOIA proprie – ce nevoi ale noastre sunt legate de sentimentele pe care le-am exprimat mai devreme

4. CERINȚA SPECIFICĂ – exprimăm ce ne dorim concret de la persoana cealaltă.

Un exemplu din relația părinte-copil despre curățenia în cameră:  ”Felix, când văd două șosete murdare făcute ghemotoc sub măsuța de cafea și alte trei lângă televizor, mă simt iritată; pentru că am nevoie de mai multă ordine în camerele pe care le folosim în comun. Te rog, data viitoare să le duci în coșul de rufe aflat la baie.

” În ciuda tuturor asemănărilor, orice situație de viață are, asemenea unui copil nou-născut, un chip nou, care n-a mai existat niciodată și nici nu va mai exista. Îți solicită o reacție ce nu poate fi pregătită dinainte. Nu cere nimic din trecut. Cere prezență, responsabilitate; te cere pe tine.”

(Martin Buber – filozof israelian născut în Austria)

Un alt aspect important este să putem primi din partea celuilalt cu deschidere ceea ce vrea să ne trasmită. În acest fel, compasiunea curge lin între noi și partenerul de discuție.

Comunicarea non-violentă are două părți importante: Exprimarea onestă & Ascultarea empatică. Pe larg despre cele două puteți găsi în carte.

Un alt aspect esențial este cel legat de asumarea responsabilității sentimentelor noastre. Autorul aduce în vedere faptul că cu cât ajungem să fim mai conștienți de legătura dintre sentimentele și nevoile noastre, cu atât le este mai ușor celorlalți să ne răspundă cu compasiune.

CNV ne face mai conștienți de faptul că ceea ce spun sau fac ceilalți poate fi un stimul, însă niciodată cauza reală a sentimentelor noastre. Înțelegem că sentimentele rezultă din felul în care alegem să primim ce spun sau ce fac ceilalți, din nevoile și așteptările noastre în acel moment. Suntem încurajați sî ne asumăm responsabilitatea față de ceea ce facem pentru a ne genera propriile sentimente.” (Marshall Rosenberg)

De ce să citești cartea?

”Cei mai mulți dintre noi am crescut folosind un limbaj care ne încurajează să etichetăm, să comparăm, să comandăm, să folosim judecăți, în loc să fim conștienți de ceea ce simțim și avem nevoie.”

(Marshall Rosenberg)

@ CNV se aplică acasă, în interacțiunea cu partenerul de viață, cu copiii, cu proprii părinți. Se aplică la job, în comunitate, în zona de servicii, la coafor, cosmetică. Comunicarea este peste tot, îi găsim utilitatea oriunde mergem și interacționăm.

@ Comunicarea este un limbaj natural folosit în toate interacțiunile umane. Chiar și când nu vorbim, comunicăm de fapt. Înțelegând și aplicând principiile CNV (comunicare non-violentă) toate relațiile noastre se pot transforma.

@ Comunicarea non-violentă este o modalitate sănătoasă pentru noi și pentru partenerul de discuție prin care vedem, evaluăm situația, înțelegem cum ne simțim și transmitem ce ne dorim în baza propriilor nevoi.

@ CNV este o cale foarte bună de gestionare a conflictelor.

@ Ne pune în contact cu noi înșine, ajutându-ne să facem mai bine legătura între ceea ce simțim și ce nevoi avem.

Cartea se poate achiziționa de pe Libris.

Dacă doriți să aflați mai multe despre comunicarea non-violentă, aici este site-ul Asociaţiei pentru Comunicare Nonviolentă (ACNV)

 

Să fie cu folos și inspiratie!

Cu drag,

Andreea

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Îți mulțumesc că citești articolele mele! Te invit alături de mine și pe celelalte platforme online:

Facebook: Blog – Andreea Arsene

Instagram: AndreeaArsene.ro

Articolele de săptămânile trecute sunt aici:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *