Dezvoltare personală

Bessel van der Kolk: E nevoie să ne organizăm viața interioară, pentru că structura exterioară lipsește acum

Bessel van der Kolk, director al Centrului pentru Traume din Massachusetts, profesor de Psihiatrie la Scoala de Medicina din Boston, autor al cărții ”Corpul nu uită niciodată”, a transmis online câteva informații utile despre ce putem face în această perioadă denumită de el pre-traumatică. Link-ul către video original este în partea de jos, aici am sumarizat și tradus cele spuse de el.

”Suntem în situația în care nu poți face ceea ce faci normal, te simți neajutorat, asta e definiția traumei. Toți trăim sub umbrela că nu știm ce se va întâmpla și nu știm prea clar ce putem face pentru a controla lucrurile. Singurul control pe care îl putem avea sunt reacțiile noastre.

Acum, marea problemă care intervine, este cum să stăm închiși în case și să ne păstrăm calmi în situația asta.

Când ești traumatizat, în disociere, trăiești într-o etapa fără timp. 

Avem nevoie de structura!

La 8 mă trezesc și imi fac ouă prăjite, la 9 fac yoga, la 11 îmi sun rudele, după-amiaza pregătesc cina. Organizează timpul pe ceea ce faci tu, focus pe ceea ce putem influența noi.

Limite, așteptări, predictibilitate, nimic din toate astea nu mai sunt vizibile în mediul exterior. Trauma este despre încredere și predictibilitate. Dacă părinții tăi devin impredictibili, dacă nu știi cine sunt părinții tăi dintr-un minut în altul, cum vor reacționa, asta poate duce la traumă. Suntem într-o etapa de pre-traumă, întreaga lume exterioră este impredictibilă.

Ce putem face acum este să ne creăm predictibilitate în lumea aceasta impredictibilă. Avem nevoie de o rutină a zilelor, structura de mai sus la care se referă.

Este esențial să includem mișcarea fizică în rutina zilnică. Ajută foarte mult, stabilește intervale orare de a face sport pentru a-ți simți forța corpului. Flotări, ridicări de greutăți. (Ca o paranteză, sunt multe oferte gratuite acum din partea antrenorilor de fitness, yoga, zumba, forță – cu exerciții adaptate la ce avem pe acasă.)

Gătește din cartea de bucate, urmărește pașii și caută să-i respecți pe fiecare chiar dacă nu ai cu cine împărți mâncarea respectivă. Sună un prieten și mâcați împreună.

E nevoie să ne organizăm viața interioară, pentru că structura exterioară lipsește acum.”

 

 

Cu drag,

Andreea

Psihoterapeut de Familie & Cuplu

Tel: 0763 647 920

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Îți mulțumesc că citești articolele mele! Te invit alături de mine și pe celelalte platforme online:

Facebook:Blog – Andreea Arsene

Instagram: AndreeaArsene.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *