Dezvoltare personală

Când dăm un sens la tot ce trăim acum, devine mai ușor de dus

Vă vine să credeți că astăzi este vineri? Cum ar fi arătat o zi de vineri înainte de coronavirus? Visam la weekend, nu? Cum a arătat azi? Pauza aceasta poate a fost binevenită, ne-a încetinit ritmul considerabil.

Însă perioada aceasta de incetitudine scoate la suprafață tot felul de stări. Ne simțim odihniți, fericiți, alteori triști, apatici, fără chef de viață. În alte momente ne cuprinde euforia și energia de a face lucruri multe. Unii sunt cu dificultăți de somn, cu rutina dată peste cap, alții se bucură pentru ceea ce pot face pe acasă.

”Chiar dacă nu putem schimba circumstanțele, avem mereu libertatea de a ne alege atitudinea în privința lor.”

(Viktor Frankl)

Întrebarea care este pe buzele multor oameni este ”De ce? Cum s-a întâmplat? Cât mai dureaza? Când ne reluăm viața de unde am lăsat-o? Cum ne va afecta job-urile? ”

„Cel care are un motiv pentru care să trăiască poate îndura aproape orice“ (Viktor Frankl)

Ne-am adaptat sau încă ne ”luptăm” în interior cu acceptarea situației. Refuzăm să credem ce se întâmplă, minimizăm situația sau din contră exagerăm reacțiile. E NORMAL! Da, e absolut firesc să avem reacții diferite și să ne simțim astfel. Nu este nimic greșit în asta, nu suntem defecți, ci este uman să se trezească în noi atașamentul și reacții din partea amigdalei (structura a creierului responsabilă de supraviețuire).

E normal să ni se pară anormal ce se întâmplă. Nu suntem obișnuiți, nu ne așteptam și mai este și în afara puterii noastre de control. DAAAAR….

Știți cartea ”Omul în căutarea sensului vieții” – Viktor Frankl?  Dacă o știți, atunci sigur vă reamințiti ce scriu mai jos, iar dacă încă nu ați citit-o, acum e momentul.

Viktor Frankl este printre oamenii care a stat 3 ani în lagărele de concentrare în perioada nazistă. 3 ani! A pierdut contactul cu surorile și părinții lui, nu mai știa în ce zi a săptămânii era, cât mai aveau de stat acolo. Nimeni din interior nu putea anticipa cum vor evolua lucrurile. Își făcuse prieteni și cunoscuți în lagăr, cu care mai discuta. După o vreme dispăreau. Știa ce s-a întâmplat cu ei. Pe alții îi vedea după cum gândesc dacă vor supraviețui mai mult sau mai puțin. Ceea ce făcea diferența era sensul pe care îl dădeau acelei experiențe.

Da, e dureros să citim poveștile respective, dar să fi trăit în mod real totul!

Pentru Viktor Frankl sensul existenței lui în lagăr a fost dat de puterea de a ieși într-o zi de acolo și de a povesti tot ce a trăit. Când a intrat în lagăr i-a fost confiscat manuscrisul cărții lui, dar l-a refăcut pe bucăți de hârtie furate în interiorul lagărului. Asta l-a ținut ancorat, cu picioarele pe pământ și mintea clară. Astfel, când a ieșit din lagăr a dezvoltat LOGOTERAPIA – punctul central fiind sensul vieții şi căutarea acestuia.

”Să spui da vieții, să supraviețuiești greutăților, fricii și durerii înseamnă să găsești un sens în suferință.” (Viktor Frankl)

Viktor Frankl a fost psihiatru vienez, doctor în neurologie şi filosofie, fondatorul celei de a treia şcoli vieneze de psihoterapie.

Așadar, când punem în cuvinte un sens pentru toate aceste zile, energia noastră este canalizată în acea direcție și regăsim puterea interioară de a merge mai departe, cu fiecare zi care vine.

~~~~~~~~~~~~~~

Vă invit să reflectați la situația în care vă aflați:

Luați o foaie de hârtie (nu, nu e lucrare:) ) și scrieți despre perioada de izolare. Scrisul ajută la organizarea ideilor, aduce claritate, eliberează, de aceea este esențial să scriem, de preferat de mână. Așterne cuvintele exact așa cum curg, doar tu citești, este despre tine și e ok să fie așa cum simți.

1. Scrie despre cum este pentru tine în izolare:  ce ai apucat să faci, ce ți-ai dori să mai faci în izolare.

2. Scrie despre emoțiile tale și ce faci cu ele (le ții pentru tine, le împărtășești cuiva, izbucnești pe partenerul de viață, copii, etc). E despre tine, despre perioada asta ciudata, dă-ți voie să le așterni așa cum vin și cum au fost.

3. Scrie despre ce ți-ai dori să mai faci în perioada asta și este sub puterea ta de influență. Este MUSAI să pui pe hârtie. Cuplăm creierul pe soluții, după etapa de descărcare. Alege un pas mic pe care să-l faci pentru îndeplinire.

4. Scrie despre ce-o să faci când se termină totul.

5. Regăsești sensul? Sau încă te lupți să-l cauți? Dă-ți timp….

”Omul are potenţialul de a transforma o tragedie personală în triumf. Când ne aflăm în incapacitatea de a schimba ceva (aşa cum este exemplul unei boli incurabile), ne aflăm în faţa provocării de a ne schimba pe noi înşine. În niciun caz suferinţa nu este neapărat necesară găsirii unui sens în viaţă, dar găsirea acestui sens este posibilă chiar în ciuda suferinţei.” (Viktor Frankl)

 

Să ne auzim / vedem cu bine și sănătate!

Cu drag,

Andreea

Psihoterapeut de Familie & Cuplu

Tel: 0763 647 920

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Îți mulțumesc că citești articolele mele! Te invit alături de mine și pe celelalte platforme online:

Facebook:Blog – Andreea Arsene

Instagram: AndreeaArsene.ro

 

Sursa foto: Pexels

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *