Psihoterapeut
Dezvoltare personală

Mutăm în online cabinetul de psihoterapie, adaptare la vremurile pe care le trăim

Acum 2 ani eram în plin entuziasm de a-mi găsi un spațiu pentru a desfășura activitățile de psihoterapie. Îmi pusesem pe listă cum mi-aș dori să fie, în ce zonă, cam care ar fi bugetul alocat. Am umblat mai bine de 4 luni, uneori mai intens, alteori mai lento ca ritm. Vedeam spații și visam cu ochii deschiși cum voi profesa acolo.

Unele simțeam că se potrivesc, altele erau ca naiba de scumpe, niște chirii mult prea mari pentru cât puteam duce.

Cu ajutor și suport, am dat peste un spațiu micuț și cald. L-am zugrăvit, am pus parchet, jaluzele, am adus mobilier, flori. Am făcut deschiderea oficială cu oameni dragi din grupurile de Cercul siguranței pe care le susținusem acasă, în sufrageria noastră de la etajul 4. Acum aveam un spațiu, doar al meu în care mă puteam desfășura. Mi-am adus cărți dragi, materiale de lucru. M-am adus pe mine cu toate cunoștințele și dorința de a face bine pentru ceilalți, de a le fi aproape oamenilor.

Astăzi am fost să-mi adun materialele de lucru. M-a cuprins nostalgia uitându-mă la tot ce e acolo, la toate poveștile ascultate și la amintirile create în acel spațiu.

Cabinet, azi, 24 martie

Trăim vremuri atipice pentru care este necesar să ne adaptăm. Și de 2 săptămâni, viața mea profesională s-a schimbat. Astfel, întâlnirile de psihoterapie s-au mutat doar în mediul online. Nu este ceea îmi imaginam atunci când eram în căutarea spațiului, dar cred că pentru a merge înainte este necesar să continuăm altfel. De 2 săptămâni lucrez doar așa, ca o formă de protecție și siguranță pentru fiecare dintre noi.

Clienții cu care am apucat să lucrez și în cabinet și online spun că nu este nicio diferență, ba chiar s-au simțit mai în largul lor, fiind în propria casă. Au apucat să culce copiii și cât aceștia dormeau, ne-am putut auzi. Alteori, în intervalul cât ei erau la școala online. Pentru cei care au redus programul de lucru ne-am putut vedea mai devreme, chiar dacă altădată ne întâlneam seara târziu.  Ne-am adaptat cu toții.

Din punctul meu de vedere, ca psihoterapeut, am avut emoții, la rândul meu. Mă gândeam la conectare, la contextul în care mă aflu, la etapa din procesul terapeutic cu fiecare client, la elementele din cabinet care mi-ar putea fi de ajutor. Dar s-au legat foarte frumos întâlnirile și s-a dovedit că relația terapeutică trece de bariera unui ecran și putem fi aproape unul de celălalt.

În primăvara lui 2017, am participat la o Școală de Vară  în care s-a dezbătut intens subiectul muncii de psihoterapeut în online. Am plecat către conferința cu gândul că  ”nu are cum să meargă, nu poți simți emoțiile la fel, conectarea are de suferit, cadrul, contextul, nu sunt la fel. No way!”. Și am zis punct.

După 4 zile intense de lucru pe subiecte diverse și problematici născute din tehnologia zilelor noastre, n-am plecat prea convinsă, dar se născuse în interiorul meu întrebarea ”și dacă merge?!”

Am continuat activitatea de cabinet live, față în față cu clienții. Mi s-a părut forma cea mai normală (acelor vremuri). Am stabilită o înțelegere cu clienții că ne putem auzi și între ședințele de terapie, în cazul în care simt nevoia. Putem avea scurte discuții telefonice sau prin mesaje, după cum simte fiecare. Și au fost telefoane. Și m-a surprins să văd că obțineam împreună o parte din dinamica din cabinet. Nu ne vedeam, doar ne ascultam, ne simțeam glasul și emoția pusă în el, respirația. Reușeam să ne conectăm și astfel.

Apoi am mai cercetat subiectul.

Conform unui studiu făcut în 2013 de Universitatea din Zurich, aici este articolul, s-a constatat că nu este nici o diferență ca rezultate între psihoterapia față în față și varianta online. 62 de clienți au făcut terapie pentru diagnostic de depresie moderată. Au fost împărțiți în 2 grupuri, aleatoriu, pentru online și întâlnirile clasice în cabinet. După 8 întâlniri, în 53% din cei care au fost alocați grupului online nu s-au mai găsit elemente de depresie. În celălalt grup, face to face, 50% era rezultatul. După 3 luni de la oprirea întâlnirilor, cei care făcuseră terapie online aveau un procent de 57% rată de vindecare, comparativ cu terapia convențională unde era procentul de 47%. Pe termen mediu, varianta online își menține rezultatele, ba chiar apar îmbunătățiri. Clienții au evaluat actul terapeutic peste 96% în online și 91% clasic, ambele cu rezultate bune.

Conform unui alt studiu publicat de Journal of Technology in Human Services, nu s-a găsit nicio diferență în eficacitatea și rezultatul procesului terapeutic. Clienții care prezentau anxietate au redus gradul de anxietate indiferent de metoda prin care au făcut terapie (internet sau în cabinet).

Avantajele Psihoterapiei Online

@ Eficacitate – sunt studii care demonstrează aceleași rezultate în procesul de terapie online cu cel clasic. Aici este prezentarea unui alt studiu de caz pe acest subiect.

@ Calitatea actului profesional – mai sus scriam rezultatele unui studiu care arătau că percepția clienților a fost de 96% ca apreciere a muncii terapeutului în online, 91% în cabinet. Activitatea psihoterapeutului este similară, în linii mari, lipsește contextul de cabinet și recuzita specifică în funcție de situațiile abordate. Însă avantajul este că elementele de susținere a procesului determină la creativitate și la adaptare, iar spațiul nou de lucru aduce bogăție în acest sens

@ Flexibilitate – oferă posibilitatea atât pentru client, cât și pentru terapeut sa aleagă spațiul în care se desfășoară și, de comun acord, intervalul orar

@ Salvator de timp – timpul petrecut pe drum până la cabinet și înapoi, timpul din sala de așteptare

@ Posibilitatea de primi / oferi suport  – este o șansă de a continua activitatea de suport pentru sănătatea mentala a fiecăruia dintre noi.

Vă încurajez să încercați! Nu renunțați la pornirea interioară de a găsi răspunsuri, susținere, mai ales zilele acestea. Sunt mulți psihoterapeuți care lucrează via internet și pot fi aproape.

În final, vreau să deschid ușile virtuale ale cabinetului meu. Pentru cei care se gândesc să se adreseze unui psihoterapeut, eu ofer gratuit prima întâlnire online pentru clienții noi. Vreau să încurajez astfel accesul la acest serviciu și să fim bine în etapa aceasta de vâltoare socială, economică, financiară, politică, psihologică.

Timp de o lună, las deschisă această ofertă.

Cum lucrez?

  • Fiecare persoană interesată este nevoie să facă o programare, datele de contact sunt mai jos.
  • Stabilim intervalul orar și platforma online pe care ne vedem, cu link și acces securizat.
  • După prima întâlnire, tragem concluzia despre cum mergem mai departe.

Câteva informații despre mine

Sunt Psihoterapeut de Familie & Cuplu, formată în cadrul Institutului de Terapie Familială și Practică Sistemică Dianoia Timisoara si in curs de formare la EFT Romania – Centrul PSIRIS Iasi. Din 2015 sunt Educator Parental ”Cercul siguranței”. Sunt acreditată de Federația Română de Psihoterapie și în curs de acreditare la Colegiul Psihologilor din România.

In viata din afara cabinetului sunt mama de 3 copii, sotie, iubitoare de natura, de drumetii, de mers cu cortul pe munte, de alergare, de bicicleta.

Sunt un om ca si tine, cu propriile dificultati, curiozitati, avand dorinta de mai bine, de mai mult sens, de cautare si dezvoltare interioara. Mai multe informații, poți găsi și aici

La final…

Capacitatea noastră de a ne adapta este soluția pentru a fi bine!

 

Să ne auzim / vedem cu bine și sănătate!

Cu drag,

Andreea

Psihoterapeut de Familie & Cuplu

Tel: 0763 647 920

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Îți mulțumesc că citești articolele mele! Te invit alături de mine și pe celelalte platforme online:

Facebook:Blog – Andreea Arsene

Instagram: AndreeaArsene.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *