Gânduri

Viața noastră are un alt ritm acum, poate visam cândva să fie încetinit, dar nu așa

Zilele acestea îmi trec multe lucruri prin gând. Vorba Mariei când facem meditație, ”vine un gând, îl vezi, e ca un norișor, îi zici ok si îl lași să se ducă.”

De când a început agitația aceasta cu coronavirusul, mă gândesc cum s-au schimbat viețile noastre într-un timp scurt. Acum 2-3 săptămâni ne vedeam de grijile noastre, de activități, alergam dintr-o parte în alta, prioritizam, copiii la școala, la grădi, făceam slalom să apucăm să le cuprindem pe toate. În sinea mea, îmi doream o pauza de multe ori, însă nu credeam că vine sub forma asta.

De săptămâna trecută, ritmul a căpătat un alt tact. Măsura de a închide sistemul educațional mi s-a părut pertinentă, preventivă și sigură, însă mi-a transmis semnalul că este serioasă treaba. Apoi venind de la Brasov la Lugoj, am văzut pe drum coloane de mașini însoțite de poliție și jandarmerie. Din nou, am tras semnalul interior că ”e pe bune”.

În weekend, a mers Răzvan la magazine pentru o minimă aprovizionare și a constatat real ceea ce doar citeam. Unele rafturi goale, oameni disperați care își umpleau cărucioarele. Principiul nostru de aprovizionare era de maxim 1 săptămâna, deși deseori mai mergeam o dată în intervalul de câteva zile după mirodenii, verdețuri sau alte alimente perisabile. Acum ne-am axat pe maxim 2 săptămâni, însă am cumpărat mai multe produse de igienă și dezinfectanți de curățenie.

Îmi dau seama că nebunia ne-o amplificăm și noi prin feleul în care interpretăm lucrurile. Sigur, e absolut normal și firesc să ne fie teamă, să ne punem întrebări, mai ales că nu avem control asupra modului cum vor evolua lucrurile. Însă am putea conștientiza și ne-am putea axa pe ceea pe putem influența noi direct.

Într-o (ne)ordine a gândurilor, vă las crezul meu de zilele astea:

1. Stăm acasă – știu, a devenit un clișeu de câte ori a fost repetat în jur, însă este esențial. Regula nr 1, dacă vrem să-i spunem așa. În mod real, șansele să ne îmbolnăvim sunt minime-minime atunci când nu intrăm în contact direct cu alții, cu suprafețe publice.

2. Igiena fizică – ne spălăm pe mâini până ni se usucă pielea 🙂 Gluma-glumă, dar eu am pielea uscată, așa că de câteva zile stau cu crema de mâini după mine. Sunt situații în care oamenii merg la lucru, nu stau acasă. Și noi mergem la lucru, dar sunt mai atenți la regulile de bază – spălarea pe mâini, evitarea contactul apropiat – ne pupăm și îmbrățișăm peste câteva săptămâni 🙂

3. Igiena emoțională – este esențial să filtrăm informațiile. Tendința de a abuza de telefon, de știri, de informațiile de pe tv, este mult mai mare acum. Avem senzația că ne domolim anxietatea dacă știm ce se întâmplă, însă nu o facem decât să crească, exact ca un bulgăre de zăpadă. Putem alege un moment dedicat pe zi  când vizionăm știri, citim pe internet detalii. Ne stabilim intervalul, ne punem alarma să sune (sugerez maxim 30min) și apoi ne comutăm atenția pe altceva. De preferat, să evităm să facem asta seara, înainte de somn, e posibil să ne determine dificultăți la adormire sau insomnii. Să ne reamintim că atunci când oamenii sunt sănătoși emoționali și starea lor fizică e mai bună.

4. Vorbim cu cineva despre ce ne frământă – poate fi partenerul de viață, un prieten, un părinte, cineva specializat. E important să reflectăm cu voce tare și să exteriorizăm îngrijorările. Dacă alegem persoana potrivită pentru asta, putem să diminuăm puterea fricii pe care i-o acordăm în interiorul nostru. În cazul în care discutăm cu cineva mai temător ca noi, atunci riscăm să ne transferăm reciproc anxietatea si să crească ”bulgărele” interior și mai mult.

5. Activități plăcute, de relaxare – ne introducem în activitatea zilnică acele activități pe care le doream de mult și pentru care nu aveam timp. Ia uite, cum s-a făcut 🙂 Pot fi exerciții fizice, baie lungă în spumă, o carte mult așteptată, meditație, yoga, orice funcționează pentru fiecare dintre noi. Apropo, dacă urmăriți pe facebok veți găsi săli de sport, centre de yoga, teatre care fac transmisii live, online. Poate vă ajută la inspirație.

6. Acele activități necesare îndelung amânate pot fi și ele incluse pe listă. Știți curățenia din dulapuri, trierea hainelor, schimbarea lor haine de vară-haine de iarnă, zugrăvit (poate), șters geamuri, ordine la uneltele de reparat sau cine are curte – pregătirea pentru sezonul cald. Este un moment bun pentru toate astea, iar copiii vor fi super încântanți să ia parte la toate astea.

7. Explicăm copiilor ce se întâmplă – au nevoie să primească și să dea un sens acestor evenimente. Văd și ei că nu mai merg la școală, poate au mai auzit câteva știri în timp ce noi căutam să înțelegem ce se întâmplă. Este esential să vorbim și să le traducem schimbările care au apărut. De ajutor, poate fi intervenția Otiliei Mantelers de la Digi24.

8. Ne putem conecta mai mult cu noi și cu cei din casă. Putem să valorificăm timpul acum că nu mai suntem pe fugă, nu mai alergăm de la școală, la grădi, la lucru, în trafic. Perimetrul nostru fizic e mai restrâns și nemaiavând agenda atât de încărcată putem alege să-i redescoperim pe cei alături de care trăim zi de zi, în timp ce ne îngrijim și de propria persoană.

Putem face jocuri împreună, cu întrebări deschise, joc de rol, teatru în casă cu personaje și ținute improvizate, sac de box din perne multe mici băgate într-o husă de pernă mai mare. Putem face Club de Carte acasă cu ei, teme și activități online cu colegii de școală. Eu mai fac cu ei interviuri. Avem un microfon și le place foarte mult să-și audă vocea, așa că ne jucăm de-a jurnaliștii.

Sunt tot felul de trucuri de care să ne folosim. Și personal, recomand să-i implicăm pe cei din casă și să ne gândim împreună cum ne putem distra. Copiii au niște idei magnifice!

9. Re-evaluarea vieții – zic asta fără să sune filosofic. Când ne gândim cât de mici suntem, de fapt, cât ne îngrijorăm pentru lucruri de tot felul și acum reflectăm la ce contează cu adevărat: cei dragi și sănătatea! Cred că mult timp am inversat valorile importante și am lăsat familiei timpul care mai rămânea după ce toate celelalte lucruri ”importante” erau finalizate. Ei bine, pauza aceasta ne provoacă să regândim situația, ne forțează mai degrabă. Și asta cred că este marele beneficiu al situației. Pentru că, nu-i așa, este o parte bună în orice?!

10. Reîntoarcerea la Spiritualitatea – poate acum, de când ședem așa un pic, avem timp să ne mai gândim la Dumnezeu, la sensul tuturor acestor întâmplări, la cum sunt toate orânduite și nimic întâmplător. Sunt convinsă că rugăciunile fiecăruia au fost mai cuprinse de emoție zilele acestea. Și din nou, poate aici este un alt beneficiu.

11. Suntem în asta împreună! – acum e momentul în care suntem egali, pentru că virusul ăsta nu alege. Mi-a plăcut mult articolul Mirunei pe acest subiect. Grija pentru cei în vârstă s-a resimțit intens, sunt multe campanii începute pentru a asigura celor mai vulerabili necesarul de zi cu zi. Dacă știți oameni care au nevoie de ajutor și nu este nimeni care să-i ajute cu câteva cumpărături, scrieți-mi, împreună găsim o soluție! Asta mi se pare un alt beneficiu al situației, spiritul comunității reînvie, iar Italia este magică la capitolul acesta.

12. Have fun – ultimul, dar cel dintâi aș zice. Hei, nu uitați să vă distrați zi de zi, să râdeți, să vă simțiți bine, să vă iubiți cu omul drag, să faceți haz de necaz. Râsul produce hormonii fericirii, care la rândul lor au un impact benefic asupra imunității. Așa că, râdeți să fiți sănătoși!

Nu știu de ce, dar zilele astea mă gândesc des la 2 cărți: ”Omul în căutarea sensului vieții” – Viktor Frankl și ”20 de ani în Siberia” – Anița Cudla. Poveștile lor mă inspiră pentru ce trăim în prezent. Musai de citit!

Să ne auzim / vedem cu bine și sănătate!

Cu drag,

Andreea

Psihoterapeut de Familie & Cuplu

Tel: 0763 647 920

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Îți mulțumesc că citești articolele mele! Te invit alături de mine și pe celelalte platforme online:

Facebook:Blog – Andreea Arsene

Instagram: AndreeaArsene.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *