La începutul anului 2019 am reușit împreună cu multe doamne minunate și câțiva domni să creăm ceea ce îmi doream de mult: un club de carte, o comunitate.
Îmi doream să fie un spațiu cald, cu muzică în surdină, cu miros de ceai și biscuiți, cu acceptare și siguranță, cu primire a oricăror idei lansate în discuții. Să fie un loc în care putem veni cu copiii dacă nu avem cu cine să-i lăsăm, să ne putem vulnerabiliza fără teama de critică, să putem crește împreună.
Lună de lună am reușit să ne întâlnim, deși nu a fost ușor de fiecare dată. Am citit, am încercat să descifrăm perspectivele din pagini și să le dăm un sens în viața noastră reală. Eu cred că e tare fain tot ce am făcut noi 🙂
Și pentru toate astea vreau sa ne felicităm! Întreg contextul noi le-am creat, toată atmosfera, toate acele cuvinte spuse, ascultarea și spațiul dat celuilalt, sunt bucăți de puzzle care au condus la tot ce se întâmplă în Clubul de Carte.
Și acum, o mică retrospectivă la ceea am citit în cadrul Clubului anul acesta:
01. Ianuarie – Cartea preferată
Penru prima întâlnire fiecare participant a fost invitat să vină cu cartea preferată. Am făcut schimb de idei, am văzut ce citesc oamenii din jur, am descoperit valori comune. La final, am ales cartea lunii februarie.
02. Februarie – ”Iubește și fii iubită” (Domnica Petrovai)
În februarie, poate nu întâmplător fiind luna îndrăgostiților, am ales cartea Domnicăi. A fost și este o carte grea, în sensul în care nu o poți citi rapid. Ritmul citirii implică lucrul cu sinele, astfel că după câteva pagini / paragrafe / alteori doar o frază, a fost nevoie de o pauză de reflecție.
Cartea aceasta este recomandată tuturor persoanelor, este MUSAI de citit. Se referă la noi toți și la relația cu noi înșine, cu proprii părinți și implicit cu partenerul de viață.
Mă bucur că am avut ocazia să o cunoaștem pe Domnica și abia astept să revină la Lugoj.
Se poate achiziționa de aici.
03. Martie – „Tatăl celuilalt copil” (Parinoush Saniee)
Oh, ce carte frumoasă am avut în martie, luna în care se sărbătorește ziua mamei. Cartea aceasta aduce în prim-plan un anumit model de familie, patriarhală, cu un tată autoritar, care proiectează asupra copilului visul său. Este prezentă o mamă care are încredere necondiționată în copiii ei.
Cartea are o dinamică de familie nu foarte departe de realitatea noastră.
Am scris mai multe despre ea aici. O puteți achiziționa de aici.
04. Aprilie – ”Curajul de a fi vulnerabil” (Brene Brown)
Pentru luna Aprilie am ales impreuna cartea scrisa de Brene Brown – “Curajul de a fi vulnerabil”.
Știm cu toții cât de greu este să ne lăsăm văzuți așa cum suntem. Se activează toate temerile posibile, ”dacă nu mă place”, ”dacă nu vrea să ne mai devem”, ”dacă nu o să mă mai iubească”, neîncredere, atașament, toate pârghiile posibile sunt ridicate. Însă ceea ce ne arată Brene Brown este că la capătul acestui proces al descoperirii de sine și al autenticității stă de fapt esența ființei noastre.
Vulnerabilitatea, rusinea, slabiciunea, defectele au fost teme care abordate in carte cu dorinta de a intelege mai bine ce este in spatele lor. Sunt patru mituri despre vulnerabilitate și le-am discutat încât să le conștientizăm, să le înțelegem și mai apoi să ne despărțim de ele.
Este o carte potrivită pentru oricine își dorește să se înțeleagă mai bine, să crească și să se dezvolte personal.
Se poate achiziționa de aici.
05. Mai – ”Privind înauntru” (Petronela Rotar)
”Privind înăuntru”, cartea nouă a Petronelei Rotar, este acel gen de carte de care te apuci și nu vrei să o mai lași până nu afli mai multe, până nu mergi mai departe. Noi am discutat-o la Clubul de Carte InEdu și am simțit că întâlnirea noastră a avut o profunzime aparte. Să fie oare de la toată experiența relatată?
Cartea asta cuprinde atât de multe lecții de viață, încât o am în gând ca recomandare pentru mulți oameni.
Pornind de la titlu – “Privind înăuntru” – aduce cu sine profunzimea abordată, ca și cum dăm la o parte ceea ce se vede și regăsim acea zonă greu accesibilă, necunoscută multora, uneori nici persoanei în sine până în momentul de curaj prin care caută răspunsuri, dorește să se cunoască.
Am scris mai multe despre ea aici. Se poate achiziționa de aici.
06. Iunie – ”Copilul invizibil” (Gaspar Gyorgy)
Luna IUNIE este luna copiilor, asa ca ne-am gandit ca este un bun moment sa sarbatorim si noi acest moment in cadrul Clubului.
Pentru asta, am ales o carte care sa ne reaminteasca de copilul interior, copilul parintilor nostri, pe care il lasam deoparte / uitam de el sau nu avem timp in viata cotidiana sa-l resimtim.
Cartea lunii iunie a fost “Copilul invizibil” scrisa de Gaspar Gyorgy – psiholog si psihoterapeut.
Constientizand copilul din nou, cu bucuriile si tristetile sale, cu evenimentele care si-au pus amprenta asupra dezvoltarii noastre, putem aduce o amprenta constienta si sanatoasa asupra copiilor nostri. Și ne putem redecoperi noi, sensul nostru și o putere interioară de care nici nu știam că suntem capabili.
Se poate achiziționa de aici.
07. Iulie – ”27 pași” (Tibi Ușeriu)
Pentru luna IULIE am ales o carte plină de speranță și de lecții de viață.
Cartea “27 de PASI” scrisă de Tibi Useriu vine sa ne aduca perspectiva omului care parea a fi pierdut totul in viata sa, insa forta si speranta, cu suportul celor din jur, l-au facut sa treaca peste mari traume.
“Viata noastra e conectata cu lumea in care ne miscam asa cum nervura ultimei frunze care tremura in varful unui copac se leaga, in mod misterios, de ultimul fir de radacina, subtire ca o ata, infipt undeva in intunericul pamantului. Fara sa vrea si fara sa stie, cele doua sunt unite intr-o stransa dependenta. Prin ele trece acelasi sange, fiindca lumea e, de fapt, un copac.
Astfel de ganduri imi treceau prin minte intr-o zi cand, iesit sa ma plimb pe coclauri, am stat vreo doua ceasuri uitandu-ma la un copac. N-o sa uit niciodata ziua aia. Dupa 9 ani si ceva de izolare, puteam sa parcurg, fara catuse si lanturi la picioare, mai mult decat nenorocitii de 27 de pasi cat avea curtea destinata plimbarii mele zilnice. Numarasem acei pasi de sute de ori incercand sa-mi tin mintea ocupata. ” (fragment din carte)
Am scris mai multe despre ea aici. Se poate achizționa de aici.
08. August – ”Povestea mea” (Michelle Obama)
Luna August ne-a adus in brate o carte ca o poveste, o poveste a uneia dintre cele mai influente femei ale lumii, asa cum a fost declarata in 2019.
“Povestea mea”, cartea scrisa de Michelle Obama aduce in prim-plan rolul femeii, mamei, profesionistului, sotiei, cu toate aspectele bune si mai putin bune. Citind cartea vom descoperi un copil care a crescut intr-o casa in care un parinte avea probleme de sanatate. Vom vedea eforturile ei de a trece dincolo de prejudecatile legate de culoarea pielii, frecvent intalnite in anii copilariei.
O vom descoperi in rolul de tanara mama, sotie, Prima Doamna a Americii.
Vom vedea puterea familiei, in toata bogatia ei, atat a familiei ei de origine, cat si a familiei pe care ea si-a construit-o alaturi de Barack Obama si cele doua fete.
Mie mi-a plăcut mult de tot! Am scris mai multe despre ea aici. Se poate achiziționa de aici.
09. Septembrie – ”Crescându-l pe Cain”
Pentru luna Septembrie am ales o carte care ne aduce în prim-plan viața emoțională a băieților.
“Crescându-l pe Cain” este o carte adresată tuturor persoanelor care sunt în contact cu băieții: părinți, bunici, educatori, îngrijitori.
Cum își pune amprenta asupra adolescentului, prietenului, viitorul partener de viață modul în care noi îi creștem pe baieții nostri? Ce se ascunde în spatele ideii: ” tu ești puternic! tu ești bărbat! tu nu trebuie să plângi!” ?
Cum anume influențează dezvoltarea băieților toate aceste mesaje pe care le primesc? Ce legătură există între iubirea necondiționată pe care orice copil și-o dorește și comportamentele ulterioare?
Sunt raspunsuri pe care le vom regasi odata ce parcurgem cartea.
“Ce-i face, în multe situaţii, pe băieţii noştri atât de agresivi, lipsiţi de consideraţie, brutali şi manipulatori în relaţiile cu sexul opus, consumatori de alcool, droguri şi senzaţii tari, teribilişti şi orbi la conflictul creat în jurul lor? Sunt aceşti copii alţii decât cei pe care i-am iubit şi alintat în pruncia lor? Ce se întâmplă cu fiul ajuns la pubertate? Este la mijloc altceva decât testosteronul? În goana lor către “Marele Imposibil” – idealul masculin al “bărbatului adevărat” – copiii noştri pierd pe drum ceva de nepreţuit: capacitatea de a se accepta pe ei înşişi.
Plini de pasiune pentru munca lor şi de empatie, din postura de terapeuţi specialişti în psihologia băieţilor, cei doi autori ne oferă în Crescându-l pe Cain un tablou plin de înţelegere şi compasiune al băieţilor în societatea modernă. Această carte ca o scrisoare deschisă atinge cu delicateţe fondul problemei.” (Gabriela Deniz)
Neapărat să o citiți:
“Dacă un băiat crede că, pentru a deveni bărbat, trebuie să-și controleze sentimentele, atunci va trăi permanent într-un conflict psihologic, pentru că el încearcă să-și strunească sentimente care pot fi prea puternice și prea complexe ca să reușească singur. Când conflictul nu mai poate fi înăbușit, depresia devine modul psihicului de a se preda.”
(Crescându-l pe Cain – Michael Thompson, Dan Kindlon)
Se poate achiziționa de aici.
10. Octombrie – ”Cum să ne ținem copiii aproape”
Cartea aceasta este precum biblia părinților. După ce am reușit să o citesc, am găsit o sumedenie de răspunsuri în ea: cum ajungem să prefere copiii grupul de prieteni în detrimentul relației noastre părinte-copil, ce anume facem să favorizeze asta, cum punem cărămăzi la relația noastră, cum menținem sau ne reconectăm cu copilul nostru adolescent, ce facem cu tehnologia care îi acaparează?!
Mie mi se pare că întreaga problematică a relației-părinte copil este surprinsă în cartea aceasta.
Este absolut necesar de trecut pe lista fiecărui părinte, atât tata, cât și mama, fără excepție!
Domnica Petrovai ne invita sa citim aceasta carte spunandu-ne: “aduce în discuție importanța înțelegerii relației de atașament între părinte și copil ca fiind cel mai valoros lucru de care au nevoie copiii noștri pentru a se dezvolta armonios emoțional. Nu este o carte obișnuită de parenting cu tehnici și metode de creștere a stimei de sine sau de disciplinare, ci un apel la trezire ”
Se poate achiziționa de aici.
11. Noiembrie – Băiatul cu pijamale în dungi”
Luna noiembrie ne-a adus o poveste de viata vazuta prin ochii unui copilas curios si dornic sa inteleaga, Bruno.
Tatăl lui a primit o slujba foarte importanta, ceea ce inseamna ca toata familia trebuie sa se mute departe de oras, intr-un loc ciudat, unde casa lor e singura locuinta adevarata si unde in spatele unor garduri nesfarsite se afla sute, poate mii de oameni imbracati in pijamale in dungi. Bruno se straduieste sa inteleaga ce se intampla in jurul sau. Cititorul banuieste despre ce e vorba, dar bietul Bruno, nu. Porneste asadar sa exploreze imprejurimile si zareste un punct, care devine o pata si o pata care devine un baiat.
Citind cartea am descoperit din nou cât de fasinantă poate fi lumea creată de copil, neatinsă de răutate, unică, fără discriminări, plină de iubire și cu dorință autentică de apropiere.
Vă recomand cartea ca o poveste de mângâiere pentru o bucată de istorie pe care nu o putem schimba, însă niciodata, niciodată, să nu mai lăsăm să se repete!
Se poate achiziționa de aici.
12. Decembrie – Eveniment special
Pentru luna Decembrie ne-am dorit o ediție specială a Clubului în care sa ”Daruim și primim”.
Am dăruit TIMP către cei dragi ai noștri pentru că lună de lună ne-au oferit susținerea pentru participarea la Clubul de Carte. Susținerea lor s-a concretizat prin timp cu copiii noștri, prin înțelegere că lipsim de acasă, prin preluarea sarcinilor de acasă, prin suportul moral acordat.
Am avut pregătită o carte pentru copii ”Tilda Șoricela”, pe care am citit-o pe rând. Practic, întreaga poveste a avut glasul fiecărui părinte sau copil mai mare, pentru că paragrafele au prins vocea noastră, a tuturor. Ulterior, am decorat globuri alături de copiii noștri.
Am dăruit O CARTE. Fiecare participant a fost invitat să cumpere acea carte semnificativă pentru el, care a adus o schimbare importantă în viață, care a trezit niște gânduri, care a dus la un alt stil de viață sau la alte trăiri interioare. Cartea a fost dăruită mai departe unui alt participant, pentru ca apoi fiecare să…
Primească O CARTE, binele dat se întoarce. Fiecare a plecat acasă cu o altă carte semnificativă.
Am primim astfel și TIMP cu cei dragi, încercând să îmbinăm bucuria descoperirii cărților cu viața de familie.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Acesta a fost Clubul de Carte pentru 2019, o părticică din el, pentru că toate interacțiunile noastre rămân, de fapt, acolo unde le este locul.
Urmează anul 2020, cu planuri frumoase și cu cărți valoroase. O dezvăluim pe prima: ”Omul în căutarea sensului vieții” – Viktor Frankl
Ne vedem în luna ianuarie!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Îți mulțumesc că citești articolele mele! Te invit alături de mine și pe celelalte platforme online:
Facebook: Blog – Andreea Arsene
Instagram: AndreeaArsene.ro