Familie

Cum îi putem cunoaște pe copii prin lista lui Moș Crăciun?

De dimineața vorbeam cu copiii încercând să-i trezesc mai ușor. Ei stăteau în pat semi-adormiți.

– Copii, peste fix o săptămâna este Crăciunul. Vă dați seama?

Nicio reacție din partea lor. Se uitau la mine cu ochii mici, numai că nu spuneau ” ce mai vrea și asta de la noi?!” 🙂

– Copii, cum facem cu scrisorile pentru Moș Crăciun?

Ei și aici i-am câștigat, s-au trezit și au început să-mi povestească. Obiectiv îndeplinit 🙂

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

La începutul lunii decembrie am făcut cu toți 3 lista pentru Moș Crăciun.

Dincolo de ideea de a avea o inspirație pentru ce își doresc copiii, mi-am dorit să-i cunosc. Sunt în plin proces de creștere și fizică și interioară. Maria a început școala, Ioan este grupa mijlocie la grădiniță, Alex a deprins vocabularul tot mai mult. Eu simt că m-am schimbat mult în anul care se încheie. Așa că, mă interesează să-i văd cu adevărat. Preferințele lor se schimbă. De când au intrat în colectivitate sunt mai expuși la viața socială care își pune amprenta asupra lor.

Înainte de a începe am avut câteva întrebări în gând care să mă ducă acolo unde îmi doream: conectare și cunoaștere.

De ce vor să treacă anumite jucării acolo? Cu ce îi vor îmbogăți? Ce stare interioară vor avea? Cum îi va face să se simtă când se vor juca cu ea? Unde au descoperit-o? Cine mai are? Ca cine vor să fie? Ce anume le place de la persoana X la care au văzut jocul?

Am împărțit o foaie în 3, fiecare copil în capătul de tabel și i-am întrebat ce își doresc să primească.

Alex a fost prima care și-a exprimat dorința imediat: ”liego” pe limba ei de 1 an și 9 luni (adică lego). Maria și Ioan s-au tot gândit, se uitau unul la celălalt, așteptau să zică unul dintre ei primul. Apoi gata, au dat drumul listei: Lego, skateboard, LOL, pinguini, mașini, ponei, etc. I-am lăsat să zică absolut tot fără să-i întrerup. Le-am dat voie să viseze fără limite. Nu însemna că le luam tot, ci doar că puteau face un brainstorming fără să punem bariere.

Pasul următor a fost să își pregătească ei scrisorile. Au făcut desene pe alte foi și au început să scrie, așa cum pot și știu ei, ce anume să primească sub brad. Surpriza mea a fost să constat că din toată lista aceea lungă și de speriat (dacă mă gândeam la toate costurile implicate) au mai rămas vreo 2-3 jucării. Doar Alex a fost constantă, ”liego” și atât. I-am întrebat cum rămâne cu celelalte trecute pe lista inițială. Mi-au zis că și-au dat seama că nu au nevoie de ele. Pam-pam 🙂

Pentru a face și mai scurtă lista i-am întrebat așa: dacă ar fi să aleagă un singur obiect pe care și-l doresc din lista respectivă care ar fi? doar unul pe care și-l doresc tare tare?

Ta-dam….și a rezultat exact ce îi intereseaza, trecând prin tot procesul acesta.

Ce am obținut?

  • Conectare – stând împreună și vorbim unii cu ceilalți, ascultându-ne reciproc
  • Cunoaștere – cine mai sunt copiii mei după ce au ieșit pe ușa casei zi de zi pentru a intra în grupul de copii? Văd, aud, simțurile lor sunt foarte ascuțite, au preferințe pentru anumiți colegi, cu cine doresc să se identifice, de ce?! Îmi descopăr copiii altfel și realizez cât de mult s-au schimbat, cât au crescut și ce impact are școala și grădinița asupra lor.
  • Timp de calitate petrecut împreună – exercițiul acesta a fost împărțit pe mai multe zile, iar ei abia așteptau să vin și să continuăm. Uneori făceau fără mine, veneau și-mi arătau. Alteori, mă așteptau să îi ajut.
  • Inspirație pentru cadoul de Crăciun – punct ochit, punct lovit 🙂
  • Educație despre ce ne dorim / ce luăm de fapt / ce avem nevoie – prin întrebările pe care le-am adresat lor au ajuns să-și dea seama singuri. Sigur că îmi doream să-i conduc către anumite conștientizări, dar a fost fain să văd că vine de la ei.

Vine Moșu! Să vină cu apropiere și cunoaștere, e darul cel mai mare pe care-l putem oferi copiilor noștri!

 

Text: Andreea Arsene

Psihoterapeut de Familie & Cuplu

Tel: 0763 647 920

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Îți mulțumesc că citești articolele mele! Te invit alături de mine și pe celelalte platforme online:

Facebook: Blog – Andreea Arsene

Instagram: AndreeaArsene.ro

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *