Familie

Despre dinții copiilor cu dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială

Nu știu cum este pentru voi, dar eu când mă gândesc la dinții copiilor devin foarte strictă. Când eram copil părinții mă trimiteau să mă spăl pe dinți și eu mă jucam cu periuța, mâncam pasta de dinți, miroseam bine la final. Alteori doar spălam periuța în apă. Colac peste pupăză, stomatologul de copii din orașul nostru era un ”mic killer”, fugeam de orice întâlnire programată până nu mai puteam de durere. Abia prin liceu am conștientizat cât de importantă este dantura și m-au ajuns din urmă toate giumbușlucurile mele de a evita spălatul corect pe dinți.

Ei bine, având istoria aceasta, am zis că voi fi atentă cu copiii mei, să-i ghidez astfel încât să evităm problemele dentare majore. Însă uneori, apar lucrurile neprevăzute.

Eram la întâlnirea de 10 ani cu colegii din liceu la Breaza. La un moment dat, sună telefonul. Era mama, acasă la Zărnești, cu Maria în grija ei. M-a sunat să-mi spună că a căzut cu trotineta și și-a spart dinții din față. A mers cu ea la urgențe, gingia era foarte inflamată, nu putea mânca nimic. M-am speriat foarte tare. Dinții ei frumosi și proaspeți erau deja afectați.

Anul acesta Ioan cade cu bicicleta în fața casei și își ciobește și el dintele din față.

Zilele trecute, Alex se împiedică pe scările de la terasă, cade pe spate și dă cu gura de trepte. Când am ridicat-o, o bucățică fină din dintele din față era pe buza ei.

Ce să mai zic?!

Este o realitate cu care ne confruntăm ca părinți. Spălăm cât de bine putem dinții copiilor, dar apar și aspecte neprevăzute, din neatenție, grabă.

Am avut ocazia să vorbesc despre toate astea cu dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială. Poate găsiți util dialogul nostru în luarea unor decizii cu privire la dinții copiilor sau în cazuri de urgențe.

 

  1. Fetiței mele încă nu i-a căzut dintisorul de lapte, însă celălalt deja și-a făcut apariția in spatele lui. Când este momentul sa ma îngrijorez? Se mai ia in considerare scoaterea lui cu ața”, ca pe vremea noastra?

Desigur, dințisorul temporar necesită extras atunci când cel permanent își face apariția în spatele lui. Aceasta se întâmplă frecvent când se anunță o înghesuire dentară pe dinții permanenți, mai ales dacă dinții de lapte au fost perfect aliniați și nu au apărut spațierile intre ei începând de la vârsta de 3 ani.

Extracția dintelui temporar este de preferat să fie făcută în cabinetul dentar, cu o minimă anestezie locală sau cu inhalosedare, dacă este cazul. Metoda extracției cu ața este dureroasă și poate fi traumatizantă pentru copil. Cu atât mai mult cu cât în cazul acesta, dintele temporar poate avea rădăcina destul de lungă, nefiind rezorbită de dintele inlocuitor care erupe în altă direcție.

 

  1. Dinții noi nu sunt aliniati și nici nu sunt toți ieșiți pe aceeași arcada. Cand este momentul de îngrijorare și ce se poate face?

Da, este o situație frecventă întâlnită la copii, din multiple cauze. O parte din ele au legătură și cu obiceiurile vicioase ale copiilor, altele au legătură cu confugurația dento-facială parțial moștenită de la părinți sau bunici. Părinții trebuie să urmărească câteva situații când vine vorba de dinții copiilor, sănătatea și integritatea lor:

  • Dacă sugerea degetului, a suzetei și vorbirea cu limba între dinți sunt menținute după vârsta de 2 ani. Acestea vor produce deformarea osului și împingerea dinților în față și în sus. În felul acesta, între incisivii de sus și cei de jos va apărea un spațiu mare, vizibil cu ochiul liber;
  • Dezvoltarea în exces a unuia dintre maxilare în raport cu celălalt – prognatismul mandibular, când copilul mușca cu dinții de jos în afara dinților superiori;
  • Dificultăţile de masticaţie și deglutiție ale copilului;
  • Dificultățile de vorbire ale copilului;
  • Respiraţie orală – din cauza unor obstrucții ale căilor aeriene (rinite cronice, polipi, deviații de sept, amigdalite etc.). Respirația orală este nocivă întrucât împiedică oxigenarea corectă a organismului, usucă gura și favorizează apariția cariilor, deoarece saliva cu rol protector nu mai spală dinții;
  • Extracția dinților de lapte înainte de termen din cauza cariilor netratate duce la migrarea dinților vecini și îngustarea spațiului respectiv. Așa ajunge dintele definitiv să nu mai poată erupă și rămâne blocat în os ori iese într-o poziție anormală. În mod normal, dinţii încep să se schimbe începând cu vârsta de 6 ani, urmând ca la 13 ani dentiția definitivă să existe pe arcade;
  • Spaţiile prea mici sau prea mari între dinţi;
  • Arcadele dentare nu se întâlnesc;
  • Dinţii din față sunt înghesuiți

Acestea sunt cele mai comune semne care indică nevoia de intervenție cu tratament ortodontic, dar vizita la medicul specialist este singura în măsură să diagnosticam si sa trateze din timp orice problema, prevenind complicatiile.

 

  1. Aparat dentar la copii. In ce condiții, de la ce vârstă?

Una dintre principalele probleme de sănătate și estetică dentară în rândul copiilor, sesizate de părinți, sunt dinții strâmbi, distanțați sau înghesuiți. Înghesuirile dentare se pot datora moștenirii unui maxilar mai mic de la unul dintre părinți și a dinților mai mari de la celălalt părinte, însă pot fi și o urmare a alimentației din ce în ce mai procesate.

În general, părinții se îngrijorează de prezența înghesuirilor dentare din zona frontală, care apare odată cu erupția incisivilor, adică în jurul vârstei de 7 ani și se datorează lipsei de spațiu necesar alinierii acestor dinți. Deci, factorul decisiv pentru părinți este dat de aspectul inestetic al zonei frontale. Și cam aceasta este vârsta la care și vin la cabinet cu cei mici.

Sunt oricum cazuri fericite, pentru că mulți părinți așteaptă dentiția definitivă, din cauza miturilor conform cărora aparatele dentare sunt eficiente doar după apariția dinților definitivi. Ceea ce implică însă eforturi mult mai mari pe toate planurile: emoționale (ale copiilor), financiare (ale părinților), de timp (pentru toți cei implicați).

Dacă anumite anomalii sunt depistate din vreme, se apelează la ceea ce se numește ortodonția interceptivă și se corectează încă din perioada de creștere a dinților orice aspect funcțional și estetic care apare. Durează mai puțin și costă mai puțin, cum ziceam, pe toate planurile.

 

  1. Genetica părinților asupra copiilor din punct de vedere al dentitiei. E reala sau e mit?

Da, este o întrebare foarte bună. Nu este nici mit, dar nici realitate 100%. O parte din configurația dento-facială este moștenită de la unul dintre părinți, însă modul cum cresc dinții e influențat și de alimentație, dar și de obiceiurile vicioase pe care copiii le dezvoltă în primii ani de viață, când cresc dinții: folosirea prelungită a suzetei, a tetinei biberonului, suptul degetului, interpunerea obiectelor între mandibulă și maxilar (jucării, creioane etc). Practic, am putea spune că genetica este cam 60-70%, restul sunt obiceiuri dezvoltate și necorectate în timp.

 

  1. Traumatismele suferite prin căzături (bicicleta, role, etc) cu dintisori de lapte ciobiti. Când ne îngrijoram? Ce e de făcut?

Când vine vorba de un traumatism, trebuie să ne îngrijorăm imediat, chiar dacă e vorba despre un dinte de lapte. Părinții au tendința să nu acorde importanță dinților de lapte ai copiilor, în ideea că oricum vor fi înlocuiți de dinții definitivi. Însă este total eronat și de modul in care aceștia îngrijesc dinții de lapte depinde și sănătatea dinților permanenți.

Când dintele unui copil este afectat în mod brusc se numește că a suferit un traumatism dentar. Acest lucru se poate întâmpla la joacă sau când copilul se află în colectivitate și practică o activitate sportivă. Este un moment extrem de neplăcut pentru copil, care se sperie, la fel și cel care îl supraveghează în acel moment (părinți, bone, bunici, profesori).

Aceștia trebuie să știe că e nevoie să reacționeze imediat ce copilul a trecut prin acest episod și să îl ducă de urgență la medic. Viteza cu care reacționează părinții în asemenea situații și colaborarea imediată cu medicul de specialitate sunt esențiale pentru recuperarea dintelui și starea lui de sănătate.

Un dinte poate fi pierdut pentru totdeauna sau poate fi salvat, în funcție de cum reacționează adulții care se află cu copilul în momentul producerii traumatismului și cât de repede. Primele 30 de minute sunt esențiale în acest sens.

În timpul traumatismului, în funcție de duritatea lui, poate fi afectată coroana (fractura coronara) sau rădăcina dintelui (Fractura radiculara) sau dintele poate fi expulzat din os (avulsie dentara), cand părinții ajung cu dințișorul în mână la medic.

Dinții traumatizați mai pot fi loviți, fracturați, avulsionați, împinși în alveolă. Pot exista și fracturi ale rădăcinii sau ale osului alveolar. Rolul medicului este acela de a găsi un tratament potrivit, așa încât să salveze dintele, dacă se mai poate și să evite complicațiile. Pentru unele situații e nevoie de radiografii și teste suplimentare, ca medicul să își dea seama dacă există fracturi ale osului, dacă este afectată rădăcina și camera alveolară sau mugurii dinților permanenți (dacă e vorba de un dinte de lapte) sau alte țesuturi.

Părinții trebuie să se alarmeze dacă copilul face febră imediat după incident, dacă respiră greu sau are dificultăți de deglutiție sau dacă nu pot opri sângerarea nici după 10 minute. Este bine de stiut că, in cazul fracturilor coronare, ar fi bine sa fie recuperate restul fracturat pentru ca acesta poate fi folosit la refacerea integritatii coroanei dentare, in functie de caz. In cazul avulsiilor dentare, dintele expulzat trebuie tinut intr-un mediu lichid, ser fiziologic cel mai bine, iar prezentarea la cabinetul dentar in primele ore este foarte importanta pentru replantarea dintelui si reusita lui de a fi salvat pe arcada.

Multumesc doamnei dr. Anca Oltean pentru clarificari!

Dr. Anca Oltean este medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială, cu experiență în domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic român și singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume. Pentru mai multe informații despre noua ortodonție, dr. Oltean vă așteaptă pe www.ancaoltean.ro și pe Facebook, la adresa https://www.facebook.com/drAncaOltean/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Îți mulțumesc că citești articolele mele! Te invit alături de mine și pe celelalte platforme online:

Facebook:Blog – Andreea Arsene

Instagram: AndreeaArsene.ro

 

Sursa foto articol: Pexels

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *