Săptămâna trecută am terminat de citit cartea scrisă de Kilian Jornet – “Să alergi sau să mori”.
Kilian este un tânăr spaniol de vârsta mea, face 32 ani anul acesta, un campion în adevăratul sens al cuvântului la cursele de skyrunning și la ultramaratoane. Are multe competiții în palmares. Anul acesta în februarie a reușit să stabilească recordul mondial la urcat pe schiuri, peste 24.000m adunați.
Știam despre el că este un împătimit al sportului și îi vedeam pozele superbe de pe intagram. Dacă vă uitați la un filmuleț de-al lui, pe unde aleargă, vi se taie răsuflarea instantaneu. După cum scria cineva în comentarii, “mi se sucesc gleznele doar privind”
Aici este instagramul lui Kilian: https://www.instagram.com/kilianjornet/
Însă când am citit cartea, am înțeles de unde îi vine acest confort pe care îl are pe creste.
De-a lungul cărții regăsim bucăți din viața lui: a scris despre copilărie, despre cum a ajuns alergător, despre cum se desfășoară antrenamentele lui și luptele interioare pe care le duce, despre competiții și ce simte în acele momente, despre iubirea lui.
Muntele a fost casa lui în copilărie, pentru că a locuit la 2000m altitudine în Munții Pirinei, tatăl lui fiind administrator la o cabană și ghid montan. Scrie în carte despre locul lui de joacă din copilărie, despre excursiile cu mama lui, despre cum s-a pierdut de câteva ori km întregi de mama și sora lui într-un traseu pe bicicletă.
Copilăria lui are mult sens pentru tot ce face acum, pare că semințele sădite atunci sunt valorificate acum.
Mi-a plăcut foarte mult perspectiva pe care o are asupra muncii și efortului de a alerga bine:
“inspirația există, numai că, atunci când vine, trebuie să te găseasca lucrând…talentul și genetica nu înseamnă nimic fără muncă. Munca trebuie să ne însoțească pe durata întregii noastre vieți sportive, din momentul în care ne trezim până când mergem la culcare. Fără vacanțe și zile de odihnă. E ca un meșteșug în care artistul și opera lui sunt unul și același.”
“A alerga este o artă, la fel ca și pictatul unui tablou sau compunerea unei piese muzicale.Și pentru a crea o operă de artă, trebuie să-ți fie clare patru concepte de bază tehnică, muncă, talent și inspirație. Pe toate acestea trebuie să le reunești în jurul unui echilibru vital.“
Ce spune Kilian despre LIMITE:
“… am descoperit că limitele nu se află în corpul nostru. De el depind numai viteza și forța, dar adevăratele limite, cele care ne fac să abandonăm sau să continuăm lupta, cele care ne fac să îndeplinim visurile, nu depind de corpul nostru, ci de mintea noastră, de motivația și de dorința noastră arzătoare de a face visul să devină realitate.”
Perspectiva lui asupra VICTORIEI:
“Victoria, adevărata victorie, e cea care se găsește în străfundurile ființei noastre. E aceea pe care nu credeam întru totul c-am putea-o dobândi vreodată, în ciuda pregătirii și voinței de care am dat dovadă, și pe care în cele din urmă o dobândim. […] Să câștigi nu înseamnă să fii primul. Nu înseamnă să-i înfrângi pe ceilalți. Să câștigi înseamnă să te învingi pe tine însuți. Să-ți învingi corpul, să-ți învingi limitele, să-ți învingi temerile.Să câștigi înseamnă să te depășești pe tine însuți și să-ți transformi visurile în realitate. ”
Cum vede EȘECUL un învingător:
“…de pe urma unei victorii înveți puțin; în schimb, când lucrurile merg prost, când situațiile sunt dificile și ți-e greu să le depășești, când ca să te ridici a trebuit să încerci de o sută de ori și tot de o sută de ori ai căzut înapoi și a o suta una oară ai reușit să găsesti soluția, abia atunci extragi părțile pozitive, abia atunci te maturizezi și înveți să te cunoști mai bine.”
Îți mulțumesc că citești articolele mele! Te invit alături de mine și pe celelalte platforme online:
Facebook: Blog – Andreea Arsene
Instagram: AndreeaArsene.ro