eliza-biro
Conferinte / Campanii

#6 Eliza Biro – Cea mai importantă lecție de când am devenit părinte

Acest articol face parte din campania “Tu ce lecție importanta ai învățat de la copilul tău odată ce ai devenit părinte?”

Mi-am dorit sa încep acest proiect, pentru că eu am simtit cum venirea pe lume a copiilor m-a transformat personal, determinând sa ma dezvolt, sa-mi pun întrebări, sa caut răspunsuri. In același timp, ma gândeam ca nu sunt singura care trece prin asta. Sigur sunt si alți părinți care isi învata propriile lecții prin copiii lor, așa ca am adresat aceasta întrebare unor oameni pe care eu ii admir.

Invitata de astăzi a acceptat sa răspundă la întrebare si sa scrie despre experiența ei proprie.

Pe Eliza am cunoscut-o la Social Media for Parents, un eveniment dedicat bloggerilor de parenting. Întâmplător ne-am așezat la aceeași masă și, din vorbă în vorbă, ne-am dat deama că avem multe în comun. Eliza locuiește în Brașov, aveam 2 copii amândouă la vremea aceea (între timp noi ne-am înmulțit) și suntem pasionate de educație. Ne place să ne petrecem timpul în natură și credem amândouă în puterea familiei, ca fundație pentru un viitor adult.

Eliza este Instructor de Aware Parenting, profesor de limba română, freelancer și autor al site-ului SuntPitic.ro

Vă invit să descoperiți experiența și viziunea Elizei.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Ca adulți, avem impresia că doar noi îi învățăm pe copii. Îi privim, adesea, ca pe niște ființe inferioare, care au nevoie de noi pe drumul evoluției. Uităm să ne uităm la ei ca la niște ființe, care au și ele, rolul lor, în evoluția noastră. Ignorăm lecțiile pe care acești copii le aduc în viața noastră. Dacă suntem receptivi, copiii noștri ne aduc, pe lângă multă fericire, și șansa de a ne vindeca. Șansa de a ne redescoperi pe noi, într-un mod autentic. Șansa de a învăța să iubim necondiționat. Șansa de a descoperi lumea prin ochi de copil.

De când am devenit părinte, am pornit pe un drum nou, dificil, adesea, provocator, dar foarte luminos. Atunci a început un proces ireversibil al transformării personale, pentru care sunt profund recunoscătoare.

 Învăț de la copiii mei zilnic câte ceva. Dintre atâtea lecții, sunt fericită că mi-au oferit șansa de mă bucura de clipa prezentă. Prin ei, am înțeles ce înseamnă conceptul de mindfulness, de trăire conștientă a prezentului.

Îmi observ, deseori, copiii focusați asupra unei activități. De parcă toată lumea ar fi concentrată în acea clipă. Îmi amintesc de momente, în care fiul meu a stat minute în șir să admire o furnică. Mă inspiră modul în care trăiesc ei momentul. Fără să își facă planuri, fără să se gândească la următorul moment sau să retragă în trecut. Ani de zile am trăit, hrănindu-mă sau, din contră, poticnindu-mă de trecut. Sau nu m-am putut bucura de un moment din prezent, pentru că deja mintea mea hoinărea printre planuri de viitor. Îmi place că alături de copiii mei, am învățat să mă joc și să mă bucur de acest lucru. Să trăiesc prezentul conștient. Nu este posibil să fac acest lucru mereu. Dar mă bucur că, sunt, din ce în ce mai dese, momentele în care mă conectez cu prezentul și cu cei din jurul meu. Sunt fascinată de înțelepciunea copiilor mei, de soluțiile pe care ei le găsesc, de modul diferit în care privesc lucrurile. Îmi place să mă las inspirată de ei.

Cred din tot sufletul că noi, ca adulți, creștem împreună cu copiii noștri !” (Eliza Biro)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Multumesc, Eliza, pentru cuvintele tale pline de sens si profunzime!

Diana Vijulie – Cea mai importanta lecție de cand am devenit părinte 

Ana-Maria Ivan (Zâna Scutecel) – Cea mai importanta lecție de cand am devenit parinte

 

Îți mulțumesc că citești articolele mele! Te invit alături de mine și pe celelalte platforme online:

Facebook:Blog – Andreea Arsene

Instagram: AndreeaArsene.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *