cum-abordam-viata-andreea-arsene
Dezvoltare personală

Cum abordăm viața? Uitându-ne la probleme sau la soluții?

În perioada 1-3 noiembrie am participat la un workshop și o conferință internațională despre coaching și solution focus. Am mers acolo cu gândul de a fi un burete și de a absorbi și a lua cu mine tot ce se poate. 

M-a fascinat lumea coaching-ului! M-a fascinat energia, pozitivitatea și optimismul acestor oameni!
Mi-am zis în gând că probabil dacă aș fi descoperit coaching-ul înainte de a face psihoterapie, acolo aș fi rămas. Nu știu dacă m-aș mai fi apucat de terapie. Dar acum când văd perspectiva celor 2 arii îmi dau seama cât de bine se pot susține împreună!

Se spune deseori că terapia este concentrată pe trecut și în mare parte așa este. Ne uităm la trecut prin prisma faptului că în prezent noi suntem suma experiențelor acumulate. Ne uităm la viața unui om ca la o casă cu fundație. Am putea să o cosmetizăm pe exterior, să-i facem cea mai frumoasă fațadă, acoperiș, geamuri noi. Dar dacă fundație este instabilă, are găuri, infiltrații de apă, atunci nu va ține. Mai devreme sau mai târziu va afecta întreaga structură. Și atunci e nevoie să revenim, să aruncăm o privire peste ce a fost, să facem pace cu noi acolo, să reparăm astfel încât să putem construi mai departe. Sunt tehnici din terapie care se concentrează pe momentul prezent, pe interacțiuni actuale, pe emoții, pe soluții si pe cum s-ar resimți acestea în viața clientului. Sunt tehnici cu ajutorul cărora explorăm copilăria și primele relații de atașament. Direcția terapiei depinde foarte mult de obiectivele stabilite împreună cu clientul.
Din punct de vedere al coaching-ului, accentul este pus pe soluția găsită de client. Unde vrei să ajungi? Ce îți dorești tu? Și în felul acesta se construiește puntea dorită de cel care a ajuns în fața coach-ului. Sunt o serie de întrebări specifice, la fel ca în terapie, care puse la momentul potrivit clarifică și ajută pentru a înțelege mai bine lucrurile. Eu m-am simțit provocată în activitățile de la conferință, am și nimerit în echipe de oameni care fac coaching și o fac bine. Am avut parteneri care fac coaching organizațional, care lucrează individual sau în echipe. Am lucrat cu oameni din Ungaria, Grecia, Cehia, Anglia, Germania și România. M-am gândit cum m-ar putea ajuta pe mine personal coaching și am găsit imediat, am un vis/un proiect pe care vrea să-l pun în aplicare și cred că un coach mi-ar fi un ghid bun. Coach-ul mi se pare ca un fel de dream manager, dream consultant. Visul ne aparține, dar câteodată ne împiedicăm de cele mai banale lucruri sau nu ne e clară direcția pe care să o apucăm. Ei, aici ne este un foarte bun sprijin coaching-ul.

Terapia și coaching-ul nu se anulează reciproc. Eu le văd că se îmbină și se succed. Sunt anumite chestiuni potrivite pentru terapie, altele pentru coaching. Cel mai important este să dăm peste oamenii potriviți care să ne îndrume corespunzător în funcție de nevoile pe care le avem. Se poate să începem coaching cu cineva și să fim îndrumați către terapie și invers.
Indiferent că vorbim de terapie sau de coaching, mi se pare atât de bine să trăim în vremurile acestea, pentru că avem la dispoziție o grămadă (cu adevărat), o grămadă de opțiuni pentru a ne fi bine și pentru a fi bine cu noi înșine. Fiecare persoană poate alege în funcție de etapa din viața în care se află, în funcție de dificultăți, dorințe, credințe. Terapie, coaching, masaj, rugăciune, tratamente non-ivazive, urcat pe munte, alergat…Sunt o sumedenie de acțiuni, activități, oameni specialiști care să ne fie alături. Și suntem liberi să le folosim, fără prejudecăți, fără să facem pe furiș asta, să nu ne știe nimeni.

Cea mai mare provocare însă vine de la noi. Noi dăm startul schimbării. Niciun alt specialist nu va veni la noi să ne ofere ajutorul fără a fi cerut înainte. Nimeni nu va deschide ușa camerei să ne zică: “Hai, ridică-te din pat și vino în cabinetul meu, o să-ți fie mai bine.” Nu, noi trebuie să știm asta și noi vom pune mâna pe telefon pentru a solicita pe cineva care să ne fie ghid în abordarea blocajului / dificultăților în care ne aflăm.

Avem nevoie să ne cunoaștem pe noi înșine și avem nevoie să învățăm să cerem ajutor!
Este un act de înțelepciune!
Aș vrea doar să avem în gând că problemele nerezolvate din trecute vor fi precum scamele agățate de hainele noastre. Încerci să le dai la o parte cu mâna și nu se desprind. Mai luăm o bluză pe noi ca să nu se vadă. Dar ele sunt tot acolo, astupate, înfundate. Este necesar să găsim puterea de a scoate la suprafață durerile care ne macină și ne consumă energia pe care am putea să o valorificăm altfel. Cu omul potrivit lângă noi, cu specialistul care să ne ghideze și care să ne ofere spațiul sigur pentru a explora acele momente, viața poate căpăta un alt sens.
Ancuta, multumesc pentru oportunitatea de a fi alături de comunitatea Solution Focus Coaching! M-am îmbogățit după această experiență atât personal, cât și ca specialist.

Text Andreea Arsene

Psihoterapeut de Familie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *