Luna februarie a fost dominată de dorința și nerăbdarea de a o cunoaște pe bebelină, iar cărțile au fost o modalitate de evadare de la presiunea interioară. Mi-au făcut bine, deși erau momente când simțeam că nu mă mai pot concentra. Le lăsam și reluam când simțeam că e momentul.
Cărțile sunt o bogăție, o sursă nemărginită de dezvoltare personală și mi-aș dori ca noi, ca popor, să fructificăm mai mult informațiile din ele.
Acum, despre cărțile faine citite în luna februarie:
1. Tatăl celuilalt copil – Parinoush Saniee
Eu vă recomand cartea asta! Se citește repede pentru că firul poveștii vă captează rapid. Ne dă de gândit un pic la viața noastră, la felul cum noi ne raportăm la partenerul nostru de viață, la copii. În dese momente, mie mi s-a părut că această carte este scrisă prin ochii acestui copil și mă gândeam la copiii mei și cum percep ei toată dinamica noastră.
Am scris mai multe informații despre ea aici: Recenzie carte Tatăl celuilalt copil.
Eu am cumpărat-o de aici Tatăl celuilalt copil și văd că este la reducere zilele astea.
2. Acasă nu te aude nimeni – Cara Aiken
Am ales să citesc cartea această, pentru că mă preocupă un proiect pe tema depresiei post-natale. Sigur, rezonez cu subiectul, pentru că sunt și eu într-o perioadă vulnerabilă, de fapt e un câștig de ambele părți și pentru mine personal în viața de familie, dar și pentru proiectul pe care îl am în gând.
Cartea este despre 10 femei care își relatează propriile experiențe din perioadele în care au suferit de depresie după nașterea copiilor, tumultul lor interior, întrebările care nu-și primeau răspuns, temerile și cum au reușit până la urmă să depășească perioada. Un alt capitol interesant este despre factorii comuni găsiți la toate cele 10 mame care au favorizat apariția depresiei, apoi altul este despre sfaturile pe care ele le dau mamelor care ajung într-o situație asemănătoare, dar și o analiză a unui specialist cu recomandări specifice.
Cartea m-a inspirat sa scriu un articol dedicat acestui subiect: Depresia după nașterea copilului.
Am luat cartea de aici Acasă nu te aude nimeni și este la reducere!
3. Darul psihoterapiei – Irvin Yalom
Am făcut o pasiune pentru Irvin Yalom. Îmi plac tare mult cărțile lui, pentru că spune lucrurilor pe nume în cuvinte atât de simple, dar cu o mare complexitate în spate.
Cartea aceasta este dedicată psihoterapeuților, dar eu cred că o poate citi oricine are rolul de a îndruma alți oameni, pentru că în fond este vorba despre etica în această activitate. Autorul descrie procesul terapeutic, cu greșelile care pot apărea, cu blocajele aferente, dar și cu lucrurile simple și inspiraționale care l-au ajutat în anumite momente.
Mie așa mult mi-a plăcut, regretul pe care l-am avut a fost că nu am citit-o până acum. Este genul de carte care îți dă încredere și care te încurajează.
Cartea am luat-o de aici Darul psihoterapiei.
4. Murmurul fantomelor – Boris Cyrulnik
Cartea aceasta este despre puterea rezilienței, despre puterea de a găsi sens și de a duce viața mai departe într-un sens constructiv după un eveniment traumatic. Am regăsit-o un pic ca o carte tehnică dacă îi pot spune așa, pentru că dincolo de poveștile de viață ale unor personaje cunoscute (Maylin Monroe, Hans Christian Andersen) sunt multe informații consistente despre procesul de reziliență.
”…nimeni nu pretinde că reziliența este o rețetă a fericirii. Este o strategie de luptă împotriva nefericirii, care ne ajută să-i smulgem vieții clipe de plăcere, în ciuda murmurului fantomelor din străfundurile memoriei.” (Boris Cyrulnik)
Aș recomanda cartea aceasta celor curioși de acest cuvânt și proces numit reziliență, pentru că e explicat bine și ușor de înțeles.
Cartea este luată de aici Murmurul fantomelor
5. Călăul dragostei – Irvin Yalom
Am scris deja că îmi place Yalom, nu? 🙂
Cartea aceasta surprinde poveștile a 10 pacienți care au fost în terapie la Yalom. Sunt surprinse diverse problematici adresate de oameni pentru obiectul terapiei, de la singurătate, stimă de sine scăzută, dificultăți în relația de cuplu, tristețe, și se ajunge până la urmă la tema existențială.
Eu recomand cartea atât celor care lucrează cu alți oameni, specialiști în domeniu, dar și celor care s-au gândit vreodată să apeleze la un psihoterapeut și nu au avut curaj.
”Relația umană este aceea care vindecă. Abia din clipa în care terapia mobilizează emoții profunde, începe să devină o forță redutabilă în favoarea schimbării.” (Irvin Yalom)
Cartea este luată de la Libris, dar acum nu o mai găsesc pe site.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pe voi ce cărți v-au inspirat luna trecută? Mai facem schimb de idei 🙂
Spor la citit!
Despre cărțile care m-au inspirat în luna ianuarie am scris aici: Cărțile lunii ianuarie.