bunicii-resursa-importanta-copii
Familie,  Parenting

Bunicii, o resursă importantă în viața copiilor

Bunicii sunt atât de prezenți în viața noastră și a copiilor noștri, încât nu-mi vine să cred că până acum nu am scris despre asta. Avem o pereche de bunici aproape de noi, care sunt ajutorul nostru imediat, dar și o pereche de bunici mai departe cu care recuperăm distanța prin tehnologie și vizite cât mai dese. În ritmul în care suntem acum, cu toate câte avem, eu știu sigur că ne-ar fi fost mult mai dificil să ne putem împărți pe atâtea planuri. De aceea, cu atât mai mult recunosc implicarea activă și plină de sens pe care părinții noștri o au în viața Mariei și a lui Ioan.

Eu ador momentele în care bunicii le citesc copiilor, gătesc împreună, ies la plimbare, adună flori, citesc povești, când îi poartă în marsupii, când îi învață poezii și cântece…

Ce înseamnă pentru bunici viața trăită cu nepoții?

1. Pentru bunici, experiența aceasta cu proprii nepoți este o fereastră în propriul rol de părinți și o șansă extraordinară să repare micile greșeli pe care le-au făcut în trecut. Și noi suntem părinți, și nu suntem perfecți, greșim, câteodată fără să ne dăm seama. Iar pe măsură ce copiii cresc, vedem ce am sădit acolo în educația lor. Și tot corectăm, ajustăm, ne adaptăm. Ei, bunicii, au ocazia să facă asta trecând deja prin experiențele de părinți și știind ce au făcut bine și unde ar fi putut face diferit. Pentru ei, poate fi o reîmpăcare cu trecutul și cu regretele de atunci.

2. Prin nepoți, bunicii au ocazia să se adapteze la timpul și mediul din zilele noastre. De când eram noi mici, s-au schimbat multe, mai ales în ceea ce privește educația copiilor. Cu toate studiile care au apărut, este tot mai evidentă diferența între abordarea anilor 70-80 și felul în care ne creștem copiii acum. Să le dăm șansa asta bunicilor să învețe și să descopere odată cu noi atașamentul, purtarea bebelușului, alăptatul, dezvoltarea emoțională, etc

3. Ați observat cum bunicii înfloresc realmente în fața nepoților? Cum își uită vârsta aceea oficială și durerile de spate și fac tot felul de jocuri cu ei? Eu îi aud des pe părinții noștri spunând că atunci când sunt cu Maria și Ioan, efectiv uită de toate problemele, se deconectează automat de la îngrijorările zilnice și parcă intră într-o lume mai bună.

4. Bunicii sunt ca mentorii pentru copiii noștri. Le oferă lecții de viață învățate de ei, le spun povești din vremurile lor, le spun povești de când noi eram copii în casa lor și ce făceam noi. Nu mare ne-a fost surpriza când Maria a venit acasă și ne povestea de aventurile lui Răzvan când el era de vârsta Mariei. Sau când Maria a făcut o greșeală și i-a spus lui Răzvan direct: “Mi-a zis Bobo (mama lui Razvan) că și tu ai pățit asta când erai mic”

5. Bunicii sunt cei care îi conectează pe copii la tradiții și vedem asta mai bine în preajma sărbătorilor mari de peste an (Crăciun, Paști), dar și în momente dedicate evenimentelor de familie (nunți, botezuri, înmormântări).

6. Bunicii sunt cu timp și spațiu, au lejeritatea asta a momentului, trăiesc bucuria prezentului cu nepoții. Și eu știu sigur, că am de învățat asta de la ei. Parcă uită de noțiunea timpului, sunt pe modelul “follow the kid”. Eu în timp ce mă joc cu ei, am în gând următoarea activitate, ce le dau de mâncare, când să-i culc să fie bine…Poate știți despre ce vorbesc…

7. Bunicii sunt o resursă de iubire necondiționată.

8. Bunicii sunt o resursă cu adevărat importantă pentru părinții proprilor nepoți, adică pentru noi 🙂. Sunt momente în care e necesar să ne dedicăm altor activități din care copiii nu pot fi parte (de exemplu mers la lucru, conferințe, training-uri) sau pur și simplu, momente în care vrem să fim singuri, să luăm o pauză. Și atunci…e atât de bine când ai pe cineva drag aproape unde poți lăsa copilul inima deschisă, știind că și el se simte bine acolo și își dorește să fie cu ei.

9. Psihanalistul T.B Brazelton spunea că “bunicii dăruiesc copilului bucurii și plăceri speciale. Părinții au toată munca, zi după zi”. In felul acesta, bunicii sunt ca o supapă benefică pentru copil, iar părintele de fapt e cu greul 🙂

10. Bunicii sunt o poartă de învățare a trecutului și o resursă pentru a modela viitorul. Fiecare dintre noi avem nevoie să ne înțelegem originile, de unde venim, care ne sunt neamurile, legăturile între generații, cine cu ce s-a ocupat, valorile lor. Ei, bunicii ne pot detalia toate aceste lucruri și ne pot conecta la vremurile trecute cu tot ce presupuneau ele. Prin noi, copiii ajung în prezent, modelând împreună către un viitor al lor. Dar e necesar să știm, că ducem cu noi trecutul, chiar dacă nu suntem conștienți de asta, purtăm cu noi amprenta generațiilor trecute.

11. Forța și confortul pe care bunicii le pot aduce într-o familie sunt greu de înlocuit. Astăzi, bunicii joacă un rol important în construirea stimei de sine a nepoților. (Psihanalist T.B. Brazelton)

Uneori, realitatea e diferită

Aș vrea să știți că nu tot timpul bunicii pot fi prezenți, fie din motive medicale, fie din pricina distanței mari, fie nu mai sunt, fie sunt în relații dificile cu proprii lor copii. Asta nu înseamnă că acești nepoți vor fi mai puțin fericiți în viață. Și nu înseamnă că trebuie să învinovățim pe cineva pentru asta. Poate sunt alte persoane reprezentative care au preluat acest rol pentru ei.

Dar dacă bunicii copiilor trăiesc și sunt în jurul vostru (mai aproape sau mai departe), căutați o cale de a vă fi aproape. Vreau doar să vă gândiți că proprii noștri copii sunt o punte de legătură cu ajutorul cărora putem reconstrui relațiile întrerupte. Putem să facem pace, le putem oferi șansa asta copiilor noștri de a-și cunoaște bunicii. Iar propriilor noștri părinți, le putem da șansa unei reparații între noi, între ei și nepoți, între ei și trecut. Să lăsăm deoparte orgoliile, puterea, dreptatea pe care credem că o avem și să încercăm să găsim o cale de comunicare. Cu siguranța, o să ne fie mai bine ulterior pe toate planurile.

Pacea interioară oferită de liniștea unei relații cu părinții o ducem cu noi în toate celelalte domenii!

Sursa foto: Shutterstock

Arhivă personală: Bunicii și nepoții

Cu bunicii în drumeție la cabana Curmătura (Munții Piatra Craiului)
Drumeție la Crucea Alba Herculane
Drumeție la Crucea Alba Herculane – noi și mama lui Răzvan
În Serbia, bunici si nepoti și mătuși – 3 generații prezente
La cabana Mălăiesști (Munții Bucegi) – părinții mei și Maria
Spre cabana Cuntu (Munții Tarcu) – mama lui Răzvan și noi
În drumeție de la cabana Curmătura, tatăl meu și Ioan

Text: Andreea Arsene

Psihoterapeut de Familie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *