interactiunea-cu-o-femeie-gravida
Familie

Interacțiunea cu o femeie însărcinată

Mi-am propus să scriu articolul acesta cu scopul de a atrage atenția celor care ajung în contact cu o femeie însărcinată. Poate sunt femei care au trecut prin asta sau bărbați care au avut soții gravide, dar poate sunt și oameni care nu au trăit aceste momente unice și nu pot înțelege tot ce se întâmplă în interiorul gravidei.

Mi-ar plăcea ca atunci când întâlnim cu toții o gravidă să-i acordăm respect prin tot ceea ce zicem și prin gesturile noastre. O femeie însărcinată este într-o perioadă magică a vieții ei. În corpul ei bat 2 inimi și crește un pui de om. Cu fiecare zi care trece, această femeie își pune întrebări, își studiază corpul să vadă cum s-a mai schimbat, dacă a mai crescut burtica. Se uită în oglindă și vede schimbările fizice. Dar ceea nu se vede la exterior este multitudinea de avalanșe emoționale și hormonale care dau năvală.

Tu, cel care privești pe stradă o femei însărcinată, poți remarca burtica și formele ei diferite, dar nu vezi ce e în sufletul ei. Nu vezi ce trăiri o încearcă, ce întrebări are poate fără răspuns, ce temeri și îngrijorări. De aceea, cred că interacțiunea cu ea presupune un pic mai multă atenție și respect. Nu arunca vorbele, ci măsoare-le și ai grijă la ele!

Pe lângă tot ce duce cu ea, dacă tot vrei să-i spui ceva, spune-i ceva ce o ajută. Felicit-o! Spune-i că e frumoasă! Spune-i că e binecuvântată să aducă pe lume un pui de om! Apreciaz-o! Altfel…mai bine abține-te de la orice comentariu “la mișto”, la orice glumă care poate trezește trăiri nepotrivite mai ales în această perioadă.

Așa cum mulți deja știți, sunt însărcinată a treia oară și, în curând, urmează să vină pe lume minunea noastră de fetiță. Ei bine, de-a lungul celor 3 sarcini, am avut contact cu diverși oameni. Unii mă felicitau, alții se minunau de burta mea mare, alții îmi urau de bine. Dar recunosc, remarcile celor din jur nu mi-au picat bine de fiecare dată și unele mi s-au părut fără sens spre ușor răutăcioase.

Experiența mea cu oamenii comentatori din jur este diversă. Apogeul replicilor nepotrivite a fost la cea de-a 3 sarcină. Ce mi-au auzit urechile?

*A fost o greșeală, nu-i așa? Nu v-ați dorit copilul dar s-a întâmplat și ce să faci?” – Avea sens să-i explic cât de mult ne-am dorit și că suntem fericiți că Dumnezeu ne-a binecuvântat?

* “Mai faceți unul? Dar ce, vreți să vă faceți echipă de fotbal, de baschet?” – Mai știi…poate ne iese 🙂

* “Băi, voi vă permiteți, de asta faceți copii pe bandă rulantă!” – O să scriu într-o zi un articol cu toate nevoile pe care eu cred că le are un copil, acele nevoi reale, care sunt departe de aspectele financiare. Toți banii din lumea asta nu pot face fericit cu adevărat un copil, în schimb brațele și timpul nostru, grija față de ei și de noi, stă doar în puterile noastre.

* “Dar sper că-l mai faceți pe ăsta și vă opriți, nu? Vă ajung 3!” -. Și remarca asta venea la un cunoscut care nu are legătură directă cu viața noastră și care nu știe ce presupune nici măcar viața cu un copil.

* “Las’ că vezi tu de acuma ce înseamnă viața cu copii, o să-ți vină să fugi!” – Da, e drept, îmi place să fug și sigur o să mai alerg, dar nu de copiii mei.

* “Mai faci un copil? Tu ți-ai descoperit un nou hobby, de făcut copii?” – Asta este ultima replică care mi-a fost trântită în față zilele trecute și care m-a lăsat fără replică…

Nu vreau să conving pe nimeni de cât mult bine înseamnă copiii în viața unui adult, pentru că cei care nu trăiesc asta nu pot înțelege. Dar pentru mine, copiii reprezintă o minune, o binecuvântare care ne-a fost dată pentru a învăța zi de zi să fim mai buni, atât cu noi înșine, cât și cu cei din jur.

Aș vrea să mai spun ca încheiere, să avem grijă de femeile însărcinate, cu vorba și cu fapta! Dacă vrem să le zicem ceva, atunci să le spunem de bine, altfel mai bine ne oprim orice pornire de a da curs limbii fără a gândi.

Semnat: O femeie însărcinată 🙂

 

 

4 Comments

 • Anamaria1086

  Pe noptiera am o carte : Principiul Shaolin a lui Bernhard Moestl. Si mi-a ramas in minte un paragraf: ce-ti spun ceillati e problema lor, ce alegi tu sa faci dupa e problema ta.
  Stiu ca poate parea usor, dar e un exercitiu excelent, care la mine functioneaza.

  Imi imaginez insa ca in situatia ta nu este chiar asa de usor, dar hai sa-ti spun parerea mea, a unei femei care-si doreste din tot sufletul un copil si nu-l va avea niciodata: faptul ca esti insarcinata este un miracol si cum spuneai tu o binecuvantare, faptul ca esti insarcinata cu al treilea copil este un act de curaj si meriti tot respectul din lume. Lumea isi va da cu parerea, evident neintrebat, indifierent daca ai sau nu un copil, daca poti sau nu, pentru ca ei traiesc cu ideea, realitatea lor e universal valabila. Ca ceilalti au alte principii, valori si puncte de vedere, le pare strain. Si orice e strain e greu de acceptat, la inceput.
  Capul sus si bucura-te de aceasta perioada fantastica!

 • Sandra

  Andreea… te cunosc din povesti de la oameni dragi mie, care te considera o persoana F faina! Și ești! Și Ma bucur ca ai creat acest blog!! Pentru ca savurez fiecare clipa citindu-te! Bravo pt a treia sarcina. Și eu mi-am dorit 3. Am doua fete minunate și apun cu mâna pe inima ca îmi ajung! E extraordinar sa ai copii! Și da învățam sa fim mai buni… dar enevoie și de extrem de multă răbdare… de care ei nu cred ca as mai dispune!
  Deci bravo și felicitări și multă multă răbdare!
  Cu drag
  Sandra

  • Andreea

   Sandra, multumesc mult! Felicitari pentru fetele tale, copiii sunt o bucurie si o binecuvantare. Nu conteaza numarul lor, fiecare simte momentele astea legate de viata cu cei mici si de foarte mult ori este extrem de provocatoare. Daca ne intersectam, trage-ma de mana.

 • Corina

  si eu tocmai am aflat ca sunt insarcinata si acum trebuie sa anunt in familie, mai ales momentul cu sotul. am ceva emotii pentru ca vreau sa iasa bine. invitatiala restaurant suna bine, am mai gasit pe internet multe siteuri cu tricouri sau cani personalizate dar parca este prea banal. am mai gasit si un puzzle de ex aici: http://www.pepuzzle.ro/blog/insarcinata.html dar nu sunt sigura. mai aveti si alte idei. mi-ar fi de mare ajutor. Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *