tatii-in-viata-copiilor
Familie,  Parenting

Copiii au nevoie de tați implicați în viața lor!

Tatăl copiilor, la fel ca și mama lor, are un rol foarte important. Dincolo de faptul că participă direct la conceperea lui, tatăl este una din figurile principale de atașament. Este unul din oamenii de referință pentru copil.

Rolul tatălui este unul nobil. Pe de o parte, este omul care o susține emoțional pe mama, alături de care construiește pentru o creștere și o dezvoltare armonioasă a familiei. Pe de altă parte, este omul care are un rol important în educarea viitorului adult.

Copilul are nevoie ca tatăl să fie o prezență activă. De cele mai multe ori, el lucrează un timp mai lung decât mama și implicit intervalul de timp petrecut cu copilul este mai scurt. Cu toate astea, contează ce se întâmplă atunci când tata și copilul sunt împreună, este importantă acțiunea și apropierea dintre ei, jocurile, atenția acordată copilului. Poate azi sunt 30 de minute dedicate lui, poate mâine e mai mult, iar în weekend timpul e mai generos. Să nu vă fie teamă că voi stați mai puțin cu copiii și nu vă puneți amprenta asupra lor! Taților, voi aveți un rol atât de important….

Tatăl în viața copiilor

1. Tatăl este un om în care copilul se oglindește direct, prin suma tuturor interacțiunilor dintre ei și prin ceea ce aude și vede copilul transmis despre el. Astfel, tatăl este un contributor direct la stima și încrederea de sine pe care o va avea viitorul adult.

2. Tatăl este figura masculină principală din viața copilului și vine în completare la partea feminină oferită de mamă. Și J. Bowlby zice tare frumos asta “Un copil dezvoltă pe baza experiențelor sale cu mama și tatăl lui un model de lucru intern pentru relații, pe care pe parcursul vieții ulterioare îl va transfera asupra altor persoane.” (John Bowlby -> părintele teoriei atașamentului) Adică, un mediu relațional sănătos acasă, va face ca viitorul adult să caute exact același lucru în relațiile sale ulterioare, fie că vorbim de relații de cuplu, de prietenie sau de relații la job.

3. Tatăl îi arată copilului o lume diferită prin jocurile pe care cei doi le au. Ați observat că tații se joacă diferit decât mamele, au tendința de a avea mai degrabă jocuri fizice și de contact? Tații sunt cei care fac din copii avioane, îi aruncă și îi prind, îi aleargă până nu mai pot sau îi gâdilă până spun copiii stop?

4. Pentru o fiica, relația armonioasă și stabilă cu tata înseamnă în viitor și o orientare către un partener de încredere, pentru că tata este pentru ea figura masculină interiorizată. “Un atașament stabil îi ușurează fiicei căutarea unor relații parteneriale reușite.” (Franz Ruppert)

5. “Pentru băieți, tatăl este un model de masculinitate, forță, încredere, înțelepciune și umor. El le dă orientarea profesională. ” (Franz Ruppert)

6. “Fiii caută în tatăl lor căldura și iubirea, fiul învață de la tată dragostea pentru femei” (Franz Ruppert)

7. Tatăl pune alte limite copilului decât o face mama. Și este în regulă să fie așa atâta timp cât se completează amândoi în educația copilului și nu vin în contradicție.

8. Prin relația pe care tata o are cu mama copilului, oferă acestuia un tipar de referință pentru relațiile de cuplu pe care el le construiește ulterior. Adică, modelul de cuplu pe care copilul îl vede în tata și mama, este modelul pe care-l interiorizează și pe care îl duce mai departe, este tiparul lui pe care își construiește relația cu partenerul de viață.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Taților, dați-le copiilor șansa aceasta extraordinară să vadă în voi modelul de părinte masculin, să vă descopere și voi, la rândul vostru, vă veți descoperi și veți crește odată cu ei!

Știu că avem deseori impresia că noi, mamele, ne pricepem cel mai bine să-i îngrijim și să-i înțelegem, dar oferindu-le contact direct doar lor, le dăm șansa aceasta să se descopere unul pe celălalt. Și nu-i așa că e special atunci când vedem tați care-și plimbă copiii, care aleargă după ei prin parc, care se transformă în trenuleț prin casă și îi cară pe spatele lor?!

Să le dăm spațiu partenerilor noștri să-și exercite acest rol minunat și unic prin tot ceea ce înseamnă el!

Nu-i așa că și voi aveți acasă tați ale copiilor implicați? Să-i scoatem la apel, să-i apreciem, să-i valorificăm și să normalizăm un pic acest rol al tatălui.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *